Polen motsetter seg samarbeid om sabotasjegransking av Nord Stream

0

Etterforskerne håper den nye polske regjeringen vil samarbeide.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 10. januar 2024.

Polen har motsatt seg forsøk på å etterforske 2022-bombingen av naturgassrørledningene Nord Stream, som forbinder Russland og Tyskland, noe som gir mistanke om at den polske regjeringen kunne ha hatt kjennskap til angrepet, rapporterte The Wall Street Journal.

Den ledende teorien blant vestlige tjenestemenn er at Ukraina sto bak eksplosjonen, og at den ble utført av en liten gruppe ukrainere som leide yachten Andromeda. De fleste ignorerer teorien om at USA sto bak eksplosjonen, en påstand som ble fremsatt i en rapport fra gravejournalisten Seymour Hersh.

Andromeda gjorde flere stopp i Østersjøen rundt tidspunktet for eksplosjonene, blant annet i Polen. Europeiske etterforskere fortalte The Journal at polske tjenestemenn hadde vært trege med å gi informasjon og holdt tilbake viktige bevis om de påståtte sabotørenes bevegelser i Polen.

Etterforskerne håper den nye pro-EU-polske regjeringen til statsminister Donald Tusk vil være mer samarbeidsvillig. Polens nye utenriksminister, Radek Sikorski, har tidligere antydet at USA var ansvarlig for Nord Stream-bombene.

Etter at nyheten om rørledningsbombene sprakk i september 2022, tvitret Sikorski, som var medlem av Europaparlamentet på den tiden, et bilde av forstyrrelsen i vannet forårsaket av gasslekkasjen og skrev: «Takk, USA.» Han slettet senere tweeten.

Skjermbilde av Sikorskis slettede tweet

Mens Hersh rapport som sa at president Biden beordret sabotasjen ikke er bekreftet, hadde USA et klart motiv for å bombe rørledningene. I årevis jobbet USA mot Nord Stream 2 ved hjelp av sanksjoner, og Biden lovet å «få en slutt» på rørledningen dersom Russland invaderte Ukraina. Victoria Nuland, nåværende fungerende viseutenriksminister, kom med lignende, truende kommentarer.

Etter rørledningsbombene sa utenriksminister Antony Blinken at hendelsen var en «enorm mulighet» til å redusere Europas avhengighet av russisk gass.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Poland Resists Cooperation With Nord Stream Sabotage Investigation

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


På steigan.no finner du om lag 50 artikler der temaet er Nord Stream.

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelHelsingforskomiteen – trollfabrikken, del 1
Neste artikkelIrak ønsker en rask exit av amerikanske styrker
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.