Irak ønsker en rask exit av amerikanske styrker

0
Multiple casualties reported in Baghdad following US airstrikes on the PMU headquarters at the Iraqi Interior Ministry complex. / The Cradle

Iraks statsminister Al-Sudani sier at den eneste løsningen for å de-eskalere spenningen i regionen er at Israel avslutter sin beleiring av og krig mot Gaza.

Mohammed Shia al-Sudani har gjentatt sitt ønske om å avslutte tilstedeværelsen av amerikanske og andre internasjonale styrker i Irak og sa at han ønsker å forhandle om en «rask» utgang, selv om det så langt ikke er satt noen frist.

«Det er behov for å omorganisere dette forholdet slik at det ikke er et mål eller en rettferdiggjøring for noen part, intern eller utenlandsk, å tukle med stabiliteten i Irak og regionen», sa al-Sudani til Reuters tirsdag.

Amerikanske styrker i Irak og Syria har vært under hyppige rakettangrep siden oktober på grunn av president Bidens støtte til Israels nedslakting i Gaza. USA har lansert flere runder med luftangrep som svar, inkludert et nylig droneangrep i Bagdad som drepte en irakisk militsleder. Al-Sudani fordømte angrepet på det sterkeste som et brudd på suvereniteten.

Etter droneangrepet sa al-Sudani at han tok skritt for å utvise den USA-ledede koalisjonen i Irak, som i navnet er der for å bekjempe ISIS. Men tilstedeværelsen handler mer om USAs innsats for å motvirke Irans innflytelse i landet, ettersom al-Sudani har sagt at irakiske sikkerhetsstyrker kan håndtere de siste restene av ISIS.

Al-Sudani sa tirsdag at det bør være «en prosess med forståelse og dialog» for å forhandle om en slutt på den internasjonale koalisjonens tilstedeværelse. «La oss bli enige om en tidsramme som er, ærlig talt, rask, slik at de ikke forblir lenge og angrepene fortsetter å skje,» sa han.

Han la til at den eneste måten å redusere spenningen i regionen, er at Israel avslutter sin beleiring av Gaza. «Dette er den eneste løsningen. Ellers vil vi se mer utvidelse av konfliktarenaen i en følsom region for verden, som har mye av dens energiforsyning,» sier han.

Pentagon sa mandag at USA ikke har noen planer om å trekke seg ut av Irak, og at de ikke har mottatt en forespørsel fra al-Sudani om å forlate landet. POLITICO rapporterte at al-Sudani privat hadde uttrykt til USA at han var villig til å holde amerikanske tropper i landet og bare sa noe annet på grunn av innenrikspolitisk press, men hans siste kommentarer tyder på at han er seriøs om å utvise USA.

Despite Iraqi PM’s call, US troops won’t likely leave Iraq anytime soon: Analysts

Iraks parlament stemte for å utvise amerikanske styrker i 2020, etter at et amerikansk droneangrep i Bagdad drepte den iranske generalen Qasem Soleimani og den irakiske militslederen Abu Mahdi al-Muhandis. Men USA nektet å dra og var i stand til å bli til tross for motstanden, på grunn av sin enorme økonomiske innflytelse over Irak og sin evne til å senke den irakiske økonomien.

130 angrep på USAs baser i Irak og Syria siden 7. oktober

Amerikanske tropper utplassert til Irak og Syria har blitt utsatt for angrep fra Iran-støttede militser 130 ganger siden 17. oktober fra og med torsdag, ifølge Pentagon, totalt 53 angrep i Irak og 77 i Syria.

Forrige artikkelPolen motsetter seg samarbeid om sabotasjegransking av Nord Stream
Neste artikkelEndringene i smittevernloven – noen nøkkelpunkter