Kina samler 134 land for en omfattende reform av WTO og det globale finanssystemet

0
Fra Third South Summit i Kampala, Uganda

Kina samler G77-landene for større reformer av WTO og Bretton Woods på toppmøtet i Kampala, skriver South China Morning Post. G77 er videreføringa av den alliansefrie bevegelsen og omfatter i dag 134 land.

Kinas visestatsminister Liu Guozhong sa søndag at utviklingsland «i fellesskap bør støtte reformen av Verdens handelsorganisasjon (WTO) og det internasjonale finanssystemet».

Kina slutter seg til en voksende liste over land, spesielt fra Afrika og Asia, som har lagt på seg presset for en omorganisering av den globale politiske og økonomiske orden – spesielt FNs sikkerhetsråd og WTO, samt Verdensbanken og IMF.

De økende oppfordringene til en gjennomgang av Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken er basert på bekymringer om at strukturen, plasseringen og mandatet til Bretton Woods-institusjonene ikke lenger er egnet til å håndtere skiftende globale trender.

USA spilte en overdimensjonert rolle i opprettelsen av IMF og Verdensbanken og har fortsatt betydelig innflytelse, som en av de største aksjonærene i begge organisasjonene, som også har hovedkontor i Washington.

Lius oppfordring til å reformere WTO kommer noen måneder etter at Kinas president Xi Jinping oppfordret til mer innsats for å reformere organisasjonen, som har blitt verdens største varehandler og en nøkkelpartner for mer enn 140 land siden Kina ble med i 2003.

Liu, som deltar på toppmøtet som Xis spesielle representant, sa at det var avgjørende å gjøre internasjonale utviklingsbyråer mer effektive i å støtte land i det globale sør – bredt kategorisert som Latin-Amerika, Asia, Afrika og Oseania.

Les: Third South Summit

Les også: BRICS: Expert Predicts Big Challenges for the US Dollar in 2024

Det globale politiske, økonomiske og finansielle systemet er under dramatisk forsndring. USAs hegemoni er slutt og Det globale sør setter en ny dagsorden. Og i Europa, og særlig i Norge, skjønner man ikke hva som er i ferd med å skje.

Forrige artikkelPentagon vurderer en allianse mellom kurdiske SDF og Syrias regjering
Neste artikkelNår elitene sier det rett ut: digital biometrisk ID