Guterres: Å nekte en palestinsk stat er «helt uakseptabelt»

0
FNs generalsekretær António Guterres taler i FNs hovedkvarter 22. februar 2023.

«I Gaza har Israels militære operasjoner spredt massive ødeleggelser og drept sivile i et omfang uten sidestykke i min tid som generalsekretær,» sa FNs generalsekretær søndag.

Av Olivia Rosane.

Common Dreams 21. Januar 2024.

FNs generalsekretær António Guterres kalte Israels angrep på Gaza «hjerteskjærende» og «helt uakseptabelt» da han talte til åpningen av G77+Kinas tredje sør-toppmøte i Kampala, Uganda, på søndag.

G77 er en løs internasjonal sammenslutning av 134 land i FN. Deltakerlandene er 133 utviklingsland og Kina. G77 er med dette den største gruppen av land innen FN-systemet. Gruppen ble etablert av 77 utviklingsland 15. juni 1964 under den første UNCTAD-konferansen i Genève og har senere fått tilslutning fra de fleste utviklingsland og Kina. Målet for G77 er å styrke utviklingslandenes kollektive økonomiske interesser og deres felles forhandlingsposisjon i alle større internasjonale økonomiske spørsmål, samt å arbeide for økt sør-sør samarbeid om utviklingsspørsmål.

Guterres bemerkninger kom samtidig som Gazas helsedepartement kunngjorde at dødstallene for Israels bombardement og invasjon av Gaza hadde steget til over 25.000.

«I Gaza har Israels militære operasjoner spredt massive ødeleggelser og drept sivile i et omfang uten sidestykke i min tid som generalsekretær, inkludert mer enn 150 medlemmer av vår egen stab, etter de forferdelige terrorangrepene fra Hamas 7. oktober,» sa Guterres.

Han la til at Midtøsten nå er en «kruttønne» og at det internasjonale samfunnet må gjøre alt for å hindre at en større krig bryter ut i regionen.

Guterres reagerte videre på uttalelser fra Israels statsminister Benjamin Netanyahu lørdag, der han og hans kontor forsterket avslaget om å akseptere en palestinsk stat.

Netanyahu hadde først kommet med bemerkninger på torsdag der han sa at Israel trengte «sikkerhetskontroll over alt territorium vest for Jordan-elven».

Fredag sa imidlertid USAs president Joe Biden at han trodde en palestinsk stat fortsatt var mulig med Netanyahu sittende, og at den israelske statsministeren ikke var imot alle mulige konfigurasjoner av en mulig stat. Netanyahus uttalelser lørdag så ut til å motsi det.

«Det gjentatte avslaget i går om å godta tostatsløsningen for israelere og palestinere er helt uakseptabelt, som jeg sa til toppmøtet i den alliansefrie bevegelsen,» sa Guterres søndag.

«Benektelsen av retten til statsdannelse for det palestinske folket vil på ubestemt tid forlenge en konflikt som har blitt en stor trussel mot global fred og sikkerhet; forverre polarisering; og oppmuntre ekstremister overalt,» sa Guterres.

Vårt arbeid er lisensiert under Creative Commons (CC BY-NC-ND 3.0). Føl deg fri til å publisere og dele mye.


Artikkelen er hentet frå Common Dreams.

Guterres: Refusing a Palestinian State Is ‘Totally Unacceptable’

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Olivia Rosane er skribent for Common Dreams.

Forrige artikkelVil Ingeborg Senneset noen gang be om unnskyldning?
Neste artikkelPentagon vurderer en allianse mellom kurdiske SDF og Syrias regjering
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.