Økte motsetninger i USA om Israel – Biden tar eierskap til krigen

0
Biden og Netanyahu lar seg ikke affisere av Israels vanvittige ødeleggelse av Gaza. / collage av red.

USA er den fremste garantisten for Israels terrorkrig og folkemord i Gaza. Dette har ført til en isolasjon av USA på den internasjonale arenaen som knapt har sitt sidestykke. Dette begynner å ta på også i Washington.

New York Times skriver at et angrep på et sjukehus i Gaza drepte eller skadet hundrevis av palestinere akkurat idet Joe Biden gjorde seg klar for å besøke Israel. Dette førte ifølge avisa til at Biden innkalte til krisemøte i Det hvite hus for å diskutere spørsmålet: Skal han dra?

NYT skriver:

En robust debatt brøt ut mellom hans nasjonale sikkerhet og politiske rådgivere. Noen i rommet oppfordret Biden til å skrinlegge turen. Det var ikke klart hva som kunne oppnås. Det er kanskje ikke engang trygt. Hva om Hamas skjøt opp raketter på Ben-Gurion internasjonale lufthavn når Air Force One nærmet seg? Hvor skulle presidenten lande da?

Andre hevdet at han måtte dra uansett. Han hadde allerede annonsert besøket. De bør ikke vakle fra en beslutning til en annen. Og foreløpig amerikansk etterretning indikerte at Israel ikke var ansvarlig for sykehuseksplosjonen.

Til slutt tok Biden avgjørelsen. «Jeg må dra,» sa han. «Jeg må se disse gutta ansikt til ansikt.»

Denne avgjørelsen, kanskje mer enn noen annen, ville komme til å definere Bidens tilnærming til det som har blitt den mest splittende utenrikspolitiske krisen i hans presidentskap. Han måtte dra. Han måtte se dem ansikt til ansikt. Med det tok han effektivt eierskap til krigen som ville følge i all dens overveldende brutalitet, og styrte den personlig med stor politisk risiko for seg selv i inn- og utland.

Ingen annen episode i det siste halve århundre har testet båndene mellom USA og Israel på en så intens og skjebnesvanger måte. Det kompliserte diplomatiet mellom Washington og Jerusalem siden 7. oktober har utspilt seg mellom de to regjeringene, i direkte kontakter mellom lederne og intens fram- og tilbakespill mellom militære og etterretningsbyråer.

NYT fortsetter:

Beslutningen om den dramatiske presidentturen til Israel har gitt plass til frustrerende telefonsamtaler, skarpe offentlige kommentarer og utmattende maratonmøter. Forholdet har blitt stadig mer hektisk ettersom Biden har involvert seg mer intenst i konflikten enn nesten noen annen sak på tre år i vervet. Presidenten og teamet hans har grepet inn gang på gang for å styre Israel vekk fra det de anser som utskeielsene av dets gjengjeldelse, bare for å få israelerne til å trosse dem i kritiske øyeblikk.

Biden har sett økende intern motstand mot hans støtte til Israel, inkludert flere dissensdokumenter fra utenriksdepartementets diplomater. I november sendte mer enn 500 politisk oppnevnte og ansatte som representerte rundt 40 offentlige etater et brev til Biden som protesterte mot hans støtte til Israels krig i Gaza. Kongressens demokrater har presset ham for å dempe Israels angrep, og USA har funnet seg i strid med andre land i FN.

Motsetningene innad i Biden-administrasjonen er så store at noen rådgivere har foreslått at USA skal stanse våpenfordendelsene til Israel.

Biden går utenom Kongressen for å sørge for våpen til Israel

Det er ikke noe sted Biden kan gjemme seg. Han har knyttet hele sitt presidentskap til å støtte Israel. Nå har han igjen gått utenom Kongressen for å sikre våpen til Israels pågående folkemord i Gaza og på Vestbredden.

NYT skriver: Biden Administration Again Bypasses Congress for Weapons Sale to Israel

Forrige artikkelKrigsdagbok del 90 – 25. til 30. oktober 2023
Neste artikkelEn verdenskrig har begynt. Bryt stillheten.