Nålestikk mot USA i Vest-Asia til de må gi opp

0
Collage av The Cradle

USA er så dypt fastlåst i en kamp de ikke kan vinne fra Levanten til Persiabukta at bare deres motstandere i Kina, Russland og Iran kan redde dem.

M. K. Bhadrakumar.

The Cradle, 29. januar 2024.

Avskrekking i forsvar er en militær strategi der en makt bruker trusselen om represalier for å forhindre angrep fra en motstander, samtidig som den opprettholder handlingsfriheten og fleksibiliteten til å svare på hele spekteret av utfordringer. I dette riket er den libanesiske motstanden, Hizbollah, et enestående eksempel.   

Hizbollahs klare formål med å etablere og strengt opprettholde grunnregler som avskrekker israelsk militær aggresjon har satt den regionale listen meget høyt. I dag har dets vestasiatiske allierte vedtatt lignende strategier, som har mangedoblet seg i sammenheng med krigen i Gaza. 

Amerika omringet

Mens den jemenittiske motstandsbevegelsen Ansarallah er sammenlignbar med Hizbollah i visse henseender, er det den dristige defensive avskrekkingen som praktiseres av den islamske motstanden i Irak som kommer til å ha stor betydning i nær fremtid.

Forrige uke, med henvisning til kilder i utenriksdepartementet og Pentagon, skrev magasinet Foreign Policy at Det hvite hus ikke lenger er interessert i å fortsette det amerikanske militæroppdraget i Syria. Det hvite hus benektet senere denne informasjonen, men rapporten vinner terreng.

Den tyrkiske avisen Hurriyet skrev fredag ​​at selv om Ankara tar en forsiktig tilnærming til medieoppslag, ser den «en generell streben» fra Washington for å forlate ikke bare Syria, men hele regionen i Vest-Asia, ettersom de føler at de har blitt dratt inn i en hengemyr av Israel og Iran fra Rødehavet til Pakistan.

Russlands spesielle presidentrepresentant for løsning av problemene i Syria, Alexander Lavrentiev, sa også til Tass fredag ​​at mye avhenger av enhver «trussel om fysisk påvirkning» på amerikanske styrker til stede i Syria. Den raske amerikanske militære retretten fra Afghanistan fant sted med praktisk talt ingen forhåndsvarsel, i koordinering med Taliban. «Med all sannsynlighet kan det samme skje i Irak og Syria», sa Lavrentiev.

Faktisk har den islamske motstanden i Irak trappet opp sine angrep på amerikanske militærbaser og mål. I et ballistisk missilangrep på Ain al-Asad flybase i det vestlige Irak for en uke siden ble et ukjent antall amerikanske soldater skadet, og Det hvite hus kunngjorde sine første troppedødsfall søndag da tre amerikanske tjenestemenn ble drept på grensen mellom Syria og Jordan i et angrep tidligere samme dag. 

Ringer Beijing for å få hjelp

Denne situasjonen er uholdbar for president Joe Biden politisk – i hans forsøk på å bli gjenvalgt i november. Dette forklarer hvorfor det haster med nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivans møte med Kinas utenriksminister Wang Yi fredag ​​og lørdag i Thailand for å diskutere Ansarallah-angrepene i Rødehavet.

Talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, forklarte Washingtons hastverk med kinesisk mekling slik: 

«Kina har innflytelse over Teheran; de har innflytelse i Iran. Og de har muligheten til å ha samtaler med iranske ledere som vi ikke kan. Det vi har sagt gjentatte ganger er: Vi ønsker velkommen en konstruktiv rolle fra Kina, ved å bruke innflytelsen og tilgangen som vi vet at de har …”

Dette er en dramatisk vending. Mens USA lenge har vært bekymret for Kinas økende innflytelse i Vest-Asia, trenger de altså den innflytelsen nå, ettersom Washingtons forsøk på å redusere volden ikke kommer noen vei. Den amerikanske fortellingen om dette vil være at den «strategiske, gjennomtenkte samtalen» mellom Sullivan og Wang ikke bare vil være «en viktig måte å håndtere konkurranse og spenninger [mellom USA og Kina] på en ansvarlig måte», men også generelt «fastsette retningen for forholdet». 

I mellomtiden har det vært hektisk diplomatisk trafikk mellom Teheran, Ankara og Moskva, da Irans president Ebrahim Raisi reiste til Tyrkia og det døende Astana-formatet i Syria forrige uke startet. Kort sagt forventer de tre landene en «post-amerikansk» situasjon som snart vil oppstå i Syria.

En amerikansk retrett fra Syria og Irak?

Selvfølgelig er sikkerhetsdimensjonene alltid vanskelige. Fredag ​​ledet Syrias president Bashar al-Assad et møte i Damaskus for sjefer for sikkerhetsapparatet i hæren for å formulere en plan for hva som venter. I en uttalelse heter det at møtet utarbeidet et omfattende sikkerhetsveikart som «er i tråd med strategiske visjoner» for å møte internasjonale, regionale og nasjonale utfordringer og risikoer.

Det som helt klart gir drivkraft til alt dette er kunngjøringen i Washington og Bagdad torsdag om at USA og Irak har blitt enige om å starte samtaler om fremtiden for amerikansk militær tilstedeværelse i Irak med sikte på å sette en tidsplan for en gradvis tilbaketrekking av troppene.

Den irakiske kunngjøringen sa at Bagdad tar sikte på å «formulere en spesifikk og klar tidsplan som spesifiserer hvor lenge tilstedeværelsen av internasjonale koalisjonsrådgivere i Irak skal vare» og å «initiere den gradvise og bevisste reduksjonen av sine rådgivere på irakisk jord», som til slutt fører til slutten. av koalisjonsoppdraget. Irak er forpliktet til å sikre «sikkerheten til den internasjonale koalisjonens rådgivere under forhandlingsperioden i alle deler av landet» og til å «opprettholde stabilitet og forhindre eskalering»-

På amerikansk side sa forsvarsminister Lloyd Austin i en uttalelse at diskusjonene vil finne sted innenfor rammen av en høyere militærkommisjon opprettet i august 2023 for å forhandle om «overgangen til et varig bilateralt sikkerhetspartnerskap mellom Irak og USA.”

Pentagon-sjefer vil sette et håp om langvarige forhandlinger. USA er i en posisjon til å utpresse Irak, som i henhold til den ensidige avtalen diktert av Washington under okkupasjonen i 2003 er forpliktet til å beholde alle Iraks oljeeksportinntekter i de amerikanske bankene.

Men til syvende og sist vil president Bidens politiske betraktninger i valgåret være avgjørende. Og det vil avhenge av kalibreringen av Vest-Asias motstandsgrupper, og deres evne til å «sverme» USA på flere fronter til de gir opp. Det er denne «kjente ukjente» faktoren som forklarer møtet i Astana-formatet mellom Russland, Iran og Tyrkia 24.–25. januar i Kasakhstan. De tre landene forbereder seg til sluttspillet i Syria. Ikke tilfeldig, i en telefonsamtale forrige fredag, ba Biden nok en gang den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu om «å trappe ned den israelske militæroperasjonen i Gaza, og understreket at han ikke er med i et år til med krig», rapporterte Axios‘ Barak Ravid i et ‘scoop’ .  

Deres felles uttalelse etter møtet i Astana-format i Kasakhstan er et bemerkelsesverdig dokument som nesten utelukkende er basert på en slutt på USAs okkupasjon av Syria. Den oppfordrer indirekte Washington til å gi opp sin støtte til terrorgrupper og deres tilknyttede organisasjoner «som opererer under forskjellige navn i forskjellige deler av Syria» som en del av forsøk på å skape nye realiteter på bakken, inkludert illegitime selvstyreinitiativer under påskudd av å «bekjempe terrorisme.» Den krever en slutt på USAs ulovlige beslagleggelse og overføring av oljeressurser «som burde tilhøre Syria», de ensidige amerikanske sanksjonene, og så videre.

Samtidig, på et møte i Moskva onsdag mellom det russiske sikkerhetsrådets sekretær Nikolay Patrushev og Ali-Akbar Ahmadian, sekretær for Irans øverste nasjonale sikkerhetsråd, skal sistnevnte ha understreket at Iran-Russland-samarbeidet i kampen mot terrorisme «må fortsette, spesielt i Syria.» Russlands president Vladimir Putin forventes å være vertskap for et trilateralt toppmøte med sine tyrkiske og iranske kolleger for å styrke en koordinert tilnærming.

Motstandsaksen: avskrekking betyr stabilitet

Irans tålmodighet har tatt slutt når det gjelder USAs militære tilstedeværelse i Syria og Irak etter gjenopplivingen av ISIS med amerikansk støtte. Interessant nok følger Israel ikke lenger sin «de-konflikt»-mekanisme med Russland i Syria. Det er tydeligvis et nært amerikansk-israelsk samarbeid i Syria og Irak på etterretnings- og operasjonsnivå, noe som strider mot russiske og iranske interesser. Det er unødvendig å si at bakteppet for den forestående oppgraderingen av det strategiske partnerskapet mellom Russland og Iran også må tas med her. 

Disse utviklingene er en klassisk illustrasjon av defensiv avskrekking. Motstandsaksen viser seg å være det viktigste fredsinstrumentet for sikkerhetsspørsmål som forvirrer USA og Iran. Det er åpenbart ikke noen metode eller noe rimelig håp om konvergens til denne prosessen, men heldigvis er det slik at det tilsynelatende kaoset i Vest-Asia ikke er noe så kaotisk. Skinnet bedrar.

Utover distraksjonene fra partisk argumentasjon og diplomatiske ritualer, kan man oppdage konturene av en praktisk løsning på den fastlåste situasjonen i Syria som tar for seg de iboende sikkerhetsinteressene til USA og Iran som er innebygd i en ytre ring av amerikansk-kinesisk enighet om situasjonen i Vest-Asia. 

Russland kan virke perifert i øyeblikket, men det er noe i det for alle, ettersom tilbaketrekningen av amerikanske tropper åpner veien til en syrisk løsning, noe som fortsatt er en topprioritet for Moskva og Putin personlig.


Denne artikkelen ble opprinnelig publisert av The Cradle:

‘Swarming’ the US in West Asia, until it folds

Forrige artikkelKrigsdagbok del 94 – 19. til 25. november 2023
Neste artikkelKina ikke villig til å rake kastanjene ut av glørne for USA
M. K. Bhadrakumar
M. K. Bhadrakumar er en pensjonert indisk karrierediplomat. Han har blant annet tjenestegjort i Sovietunionen, Pakistan, Iran og Afghanistan. Han skriver Indian Punchline, der han analyserer verdensbegivenhetene sett fra et indisk perspektiv.