Krigsdagbok del 93 – 15. til 18. november 2023

0

Dette er 93. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

15. november

«Nord Stream – ledningene skulle frakte russisk gass til markedene i Tyskland og resten av Europa. Men Ukraina og flere andre østeuropeiske land mente fra starten at de ville gjøre Europa avhengig av Russland, også politisk» – NRK v/ Morten Jentoft.

Men fremst blant landene som prøvde å stanse Nord Stream var USA, som ikke la skjul på at de også var motivert av et ønske om å selge sin langt dyrere LNG-gass til Europa. USA sanksjonerte bedrifter som deltok i byggingen av Nord Stream 2 og lyktes blant annet med å skremme norske Veritas til å hoppe av prosjektet.

Videre annonserte USA så og si på forhånd at de ville stanse Nord Stream 2, om nødvendig med alle midler. Dette både under Trump og Biden. USA prøvde ikke en gang å skjule sin tilfredshet over sprengningen av Nord Stream. Radoslaw Sikorski, medlem av EU-parlamentet og tidligere polsk utenriksminister, sa «thank you, USA», som sin umiddelbare respons på nyheten.

Hvordan kan NRK ha glemt dette?
https://www.nrk.no/urix/nord-stream-2-_-nye-anklager-mot-ukrainsk-etterretningsoffiser-1.16635096

Seinere samme dag:

Det har vist seg at vi lever i et system der det ikke finnes noe som heter ansvar på toppledernivå. Politikere belønnes for sine feil i stedet for å bli straffet, noe som sjølsagt oppmuntrer til å gjøre flere feil, mens det å være ansvarlig blir straffet med anklager om at man er illojal, på feil side etc.

I Norge er Jens Stoltenberg det fremste eksempelet på det. Han ble forfremmet til å bli NATOs ‘sjef’ etter å ha ødelagt Libya og bidratt til å ødelegge Syria. I denne videoen snakker Tucker Carlsson og Glenn Greenwald om hvordan dette praktiseres i USA, der politikere, embedsmenn, journalister og andre fortsetter å stige i gradene til tross for flere katastrofale løgner og feiltagelser.

Seinere samme dag:

Først litt om hvorfor norske myndigheter og mediene deres har begynt å kalle Hviterussland for Belarus (sjøl om det betyr det samme). Det skyldes at den forhatte hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja, som USA/NATO/EU/Norge støtter, i fjor ba dem om å gjøre det. Ja, hun er forhatt i Hviterussland fordi hun konspirerer med fremmede makter for å stjele makta i Hviterussland. Og hun er forhatt fordi hun oppfordrer til sanksjoner og sabotasje mot hjemlandet.

For sammenligningens skyld: hva hadde norske kvinner og menn ment om meg hvis jeg hadde konspirert med Russland for å stjele makta i Norge? Svaret på det gir et hint om hvordan hviterusserne ser på Svetlana Tikhanovskaja.

USA/NATO/EU med Norge fører dermed en politikk som kan føre til krig i Hviterussland hvis den lykkes. En politikk som ligner på det de gjorde da de støtta statskuppet i Ukraina, som førte til krig i løpet av noen måneder. Dette har de holdt på med siden 2020. Først gjennom Erna Solbergs regjering, fra oktober 2021 gjennom regjeringen til Jonas Gahr Støre. Norge har rett og slett ansvarsløse, farlige og destruktive medier og politikere. Det kan ikke sies for ofte.

Denne politikken og medienes støtte til den er bakgrunnen for at norske medier mobber folk som Ole Einar Bjørndalen, sjøl om det skal sies at kritikken er ganske mild i dette tilfellet. Den er mest av typen ‘mellom linjene’.

Jeg tror ikke Bjørndalen er så politisk bevisst. Han sier i hvert fall ikke noe som er politisk. Men han har funnet kjærligheten med en hviterussisk kjæreste. Han giftet seg med henne, fikk barn med henne og valgte å bli boende i Hviterussland. Dette bryter med politikken norske medier og myndigheter fører overfor Hviterussland, sjøl om den tross alt ikke forbyr nordmenn å forelske seg i hviterussere.

«Bjørndalen har tidligere fått kritikk fra blant andre menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty for å ha vært landslagssjef for Kinas skiskyttere fra 2019 til 2022. Nå velger 49-åringen å ikke tenke på hva eventuelle kritikere vil ha å si om nåværende bosted».

Det gjør Bjørndalen rett i. Da mange av kritikerne, som Aftenposten og VG, har andre motiver for kritikken enn de oppgir.

«– Hvordan merker du krigen som bosatt i Belarus?

– Vi føler og merker ingenting til krigen i Belarus, da hadde vi ikke vært der.

– Merker du omtale i medier og snakk blant folk i Belarus om krigen?

– Det opptar folk der like mye som alle andre. De vil jo ha ro på ting, så klart.

– Hvordan er det for deg å uttale deg om dette med tanke på styresmaktene i landet du bor i?

– Jeg står bak det jeg sier. Jeg står på mine egne bein. For meg er det ikke vanskelig».
https://www.aftenposten.no/sport/skiskyting/i/nQekao/bjoerndalen-bor-i-belarus-naturlig-for-oss-aa-vaere-der

Ole Einar Bjørndalen står på egne bein. Det gjør ikke norske medier, som har forpliktet seg til å propagandere for Norges utenrikspolitikk, som er USA/NATO/EUs utenrikspolitikk på de fleste områder. Og som sannsynligvis vil føre til krig i Hviterussland hvis den lykkes.

16. november

Da de såkalte frihandelsforkjemperne i USA og EU fant på å bestemme at russisk olje ikke skulle selges for mer enn 60 dollar pr fat, altså ikke til markedspris, fikk vi nok et bevis på at deres prat om frihandel er like hyklersk som pratet om fred, demokrati og menneskerettigheter. Det at de trodde det gikk an å regulere prisen på olje på denne måten viser at de er dumme.

Men det er verre enn som så. For i skuffelse og raseri over at verden ikke vil danse etter deres pipe, og at det finnes mange land som kjøper russisk olje til en pris til dels langt over 60 dollar, har EU nå bestemt at russiske skip med olje i lasten kan stanses, meldte Financial Times for to dager siden. Og Danmark har fått i oppgave å følge opp dette.

«Danmark vil få oppgaven med å inspisere og potensielt blokkere tankskip med russisk olje som seiler gjennom farvannet under nye EU-planer». https://www.ft.com/content/6409ed38-73f4-46b3-b0f1-649c5e5b79db

Da Hellas kapret et iransk skip for noen år siden reagerte Iran med å kapre TO greske skip. Dette som et hint om hva Danmark har i vente hvis regjeringen der er like dum som den daværende greske.

18. november

«– Financial Times, Guardian og de viktigste norske, altså Aftenposten, Dagens Næringsliv, Dagsavisen, Klassekampen. VG, kanskje. Men alltid Financial Times, som jeg synes er den beste. Og New York Times, hvis jeg får tid.

– Alle disse om morgenen?

– Altså, jeg leser ikke fra perm til perm, da. Så hører jeg på P2. Hvis det er tidlig, så er det BBC World Service».

Fra Aftenpostens intervju med Espen Barth Eide av i går. Jeg tror de fleste norske politikere ville ha svart omtrent det samme. De tror at de bruker et mangfold av medier, men i virkeligheten bruker de kun vestlige mainstream-medier. De tror at de er opplyste og på høyde med det som skjer i verden, mens de i virkeligheten hjernevasker seg sjøl med ‘fakta’ og perspektiver som i de fleste tilfeller har opphav i Det Hvite Hus, NATO og/eller EU-kommisjonen (ikke EU-parlamentet, der er det mer mangfold). Eller ‘treenigheten’, som jeg kaller trioen USA, NATO og EU.

Klassekampen kan egentlig også regnes blant vestlige mainstream-medier, slik denne «venstresidas avis» har utviklet seg.

Seinere samme dag:

Elon Musk fjernet Twitter/Xs sensur av blant annet russiske og kinesiske medier. Det at Musk ikke vil håndheve USA og EUs påbud om slik sensur er nok den viktigste årsaken til at mainstream medier og politikere bakvasker ham.

Nå påstår de at han er jødehater. Kan det skyldes hans kritikk av Israel og Israel-lobbyen og at han har tilbudt Starlink til bruk for Gaza? Hva annet kan det skyldes? Dagsrevyen hadde for noen uker siden fire reportasjer om misfornøyde Tesla-kunder. Var timingen og omfanget av det tilfeldig? Tro det den som vil.

Så er det striden om tarifflønn på Teslas fabrikker. Den er mer reell, tror jeg.

Her en artikkel som går bak påstanden om at Musk er jødehater. Det dreier seg igjen om et sitat som ble tatt ut av sin sammenheng.

«Elon Musk ut mot «anti-hvit rasisme». Og som svar blir han stemplet som antisemitt (…) Kampanjen mot Musk og X handler også om inntekter. Aktivistene som beskylder X for å være en plattform for rasisme prøver å få store annonsørerer til å trekke seg. Det er også derfor Musk har truer med å saksøke ADL» (en jødisk-sionistisk organisasjon).
https://inyheter.no/17/11/2023/elon-musk-ut-mot-anti-hvit-rasisme/

Seinere samme dag:

I Storbritannia har 8 personer blitt kasta ut av «skyggeregjeringen» til det såkalte arbeiderpartiet, Labour, fordi de krever våpenhvile. Det hadde ikke skjedd mens Jeremy Corbyn var leder. Israel-lobbyen var sterkt delaktig, eventuelt ledende, i kampanjen av løgner mot Corbyn, der det bl.a. ble påstått at han var jødehater. Slik sikret Israel seg krigshisseren og sionisten Keir Starmer.

«I Tyskland har det av historiske årsaker vær enda vanskeligere å tale Palestinas sak enn i Storbritannia. Den sosialdemokratiske statsministeren Olaf Scholz leder en trepartiregjering som stiller seg uforbeholdent på Israels side. Heller ikke her eksisterer det politisk vilje for å legge press på Israel med krav om våpenhvile. Tilløp til propalestinske demonstrasjoner blir rutinemessig stanset og forbudt i tyske byer, blant annet fordi myndighetene frykt for at antisemittismen og gufset fra fortida skal komme opp til den tyske overflaten igjen.

Etter USA er Tyskland trolig også det vestlige landet der en i størst grad risikerer å miste både arbeid, inntekt og sosial posisjon om en stiller seg for tydelig på palestinernes side mot den israelske staten. Regjeringens og det offisielle Tysklands manglende evne til å skille mellom kritikk av Israels politikk og sionisme, og reell antisemittisme rettet mot jøder i og utenfor Israel, er foruroligende og et anslag mot forsamlings- og ytringsfriheten både i Tyskland og i EU».
https://klassekampen.no/utgave/2023-11-18/europa-og-palestinerne

Seinere samme dag:

Folk i og rundt Den norske Helsingforskomiteen mobber Karl Ove Knausgård fordi han har mottatt Leninprisen. Men hvorfor er det verre å motta Leninprisen enn å motta en pris fra krigsforbryteren Henry Kissinger, som Jens Stoltenberg nylig var stolt over å få?


Tidligere utgaver: @Krigsdagbok

Forrige artikkelDen lille gangetabellen og det umulige Net Zero
Neste artikkelDen israelske hæren beordret Hannibal-direktivet 7. oktober