Krigen mot Gaza: Israel innrømmer at de drepte dusinvis i julemassakre

0

En talsperson for hæren sier de «beklager» tapene som ble påført i forbindelse med det tiltenkte målet i en flyktningleir søndag.

En artikkel i Middle East Eye beskriver hvordan palestinere sørger over slektninger som ble drept i et nattlig israelsk angrep på flyktningleiren Al-Maghazi, under en massebegravelse på Al-Aqsa-sykehuset i Deir Al-Balah, sentralt på Gazastripen, 25. desember 2023. De skriver:

«Den israelske hæren innrømmet torsdag at den drepte dusinvis av palestinere i et luftangrep mot flyktningleiren Maghazi, i Gaza på julaften. En talsperson for hæren fortalte Kan news at militæret beklaget at angrepet, som drepte 70 mennesker, hadde skadet folk ved siden av det tiltenkte målet.

«En foreløpig undersøkelse avslørte at under angrepet ble flere bygninger skadet ved siden av målene som var [ment å være] angrepet,» sa talspersonen til Kan.

«[Dette] resulterte tilsynelatende i skade på de som ikke var involvert … IDF beklager skaden på de som ikke er involvert.»

Israel har tidligere bombet leiren, men angrepet søndag ble beskrevet som et av de «dødeligste» siden konflikten startet i begynnelsen av oktober.

Bombingen av leiren startet like før midnatt julaften og fortsatte inn i første juledag. Hamas kalte angrepet «en forferdelig massakre» og «en ny krigsforbrytelse». Onsdag sa det palestinske helsedepartementet at dødstallet fra Israels operasjon hadde passert 21.000, de fleste av dem kvinner og barn. Herzi Halevi, sjefen for de israelske væpnede styrkene, sa tirsdag at kamphandlingene vil fortsette i «mange måneder til».

Minst 1,9 millioner palestinere har blitt internt fordrevet siden begynnelsen av Gaza-angrepet, ifølge FNs anslag.
Bare begrensede mengder nødhjelp har fått lov til å komme inn i Gaza siden begynnelsen av krigen, da Israel har innført en total blokade av stripen, inkludert kutting av vann- og strømforsyninger, noe som har forårsaket alvorlig mangel på vann, drivstoff, mat og medisiner.

Konflikten i Gaza ble utløst av Hamas-ledede palestinske krigeres inntog i Sør-Israel den 7. oktober, som drepte 1.140 mennesker, for det meste sivile, ifølge den israelske hæren.

Under operasjonen ble rundt 250 mennesker tatt til Gaza som fanger, hvorav 129 forblir i Gaza etter en rekke fangeutvekslinger.

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Se også dette intervjuet med tidligere oberstløytnant Lawrence Wilkerson, om Ukraina, Gaza og ansvaret for å unngå atomkrig. Wilkerson sier i intervjuet at han er bekymret for at USA kommer til å bruke atomvåpen: 

YouTube player
Forrige artikkelHvordan Jemen endret alt
Neste artikkelEn malmfuru har falt. John Pilger er død