Israelsk militærsjef sier Libanon-krig er trolig i de kommende månedene

0
IDF Chief of Staff Lt. Gen. Herzi Halevi (center) meets troops during a drill in northern Israel, January 17, 2024. (Israel Defense Forces)

Sier Israel vil bruke erfaringene fra Gaza-offensiven.

Av Jason Ditz 

Anti-War, 18. januar 2024.

Sjefen for Israels militære, generalløytnant Herzi Halevi, besøkte tropper nær den nordlige grensen, og diskuterte potensialet for krig i Libanon, og sa at sannsynligheten for en konflikt i de kommende månedene er «mye høyere» enn den har vært.

Løytnant Halevi sa at han tror Israel vil starte krigen med flere fordeler enn tidligere, og at erfaringene fra Gaza vil bli brukt på situasjonen i Libanon. Titusenvis av soldater blir angivelig klargjort for den nye offensiven.

Kommentarene er ekko av generalmajor Ori Gordin, sjefen for de nordlige styrkene, som tidligere denne uken sa at han tror troppene er «klare» for krigen i Libanon, og kan starte «i kveld, om nødvendig».

Generalmajor Gordins kommentarer kom etter et artilleri- og luftangrep på Wadi Saluki, en liten landsby i Sør-Libanon. Han spådde også at titusenvis av soldater ville være involvert i denne krigen.

Generalløytnant Halevi var eksplisitt om målet og sa at det er «veldig klart» at militæret må tillate israelske borgere å returnere til sine hjem i nord, og dette vil bli oppnådd gjennom en ny konflikt med Hizbollah.

Hizbollah har angrepet landsbyer i det nordlige Israel i gjengjeldelses-angrep i flere måneder nå, og skadet en israelsk flybase i prosessen. De skjøt raketter inn i Israel etter Wadi Saluki-angrepet, selv om rapporter benektet at det var noen tap, og de fleste av de israelske landsbyene i området ble evakuert for lenge siden.

Israel har anslått at rundt 80.000 innbyggere er drevet på flukt av kampene i nord. De kan håpe og løse dette med en krig, men om noe, peker den på kort sikt på Hizbollah-gjengjeldelse, som sannsynligvis utvider sonen for forskyvning og tvinger enda flere til å flykte dypere inn i det sentrale Israel.

USA advarte Israel om at de ville slite med å utkjempe en ny krig samtidig med krigshandlingene i Gaza. Selv om noen israelske tjenestemenn har bagatellisert dette og hevdet at krigen i Gaza nærmer seg slutten, har statsminister Benjamin Netanyahu sagt at den godt kan strekke seg utover dette året og inn i 2025.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

Israeli Military Chief Says Lebanon War Likely in Coming Months

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Jason Ditz er seniorredaktør for Antiwar.com. Han har 20 års erfaring innen utenrikspolitisk forskning og hans arbeid har dukket opp i The American Conservative, Responsible Statecraft, Forbes, Toronto Star, Minneapolis Star-Tribune, Providence Journal, Washington Times og Detroit Free Press. Se alle innlegg av Jason Ditz

Se også:

Meet Tal Mitnick, First Israeli Jailed for Refusing Military Service in «Revenge War» on Gaza (youtube.com)

Forrige artikkelRussland rykker langsomt fram på alle frontavsnitt – Ukraina trekker seg tilbake
Neste artikkelEr du mentalt forberedt på krig?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.