Russland rykker langsomt fram på alle frontavsnitt – Ukraina trekker seg tilbake

0
Ødelagt russisk T-90 tank.

Pentagon har for lengst innsett at NATOs stedfortrederkrig mot Russland er tapt, men det er likevel viktig, ikke minst for krigsindustrien, at krigen fortsetter. Derfor har de anbefalt Ukraina å gå over til «aktivt selvforsvar». Men det går heller ikke så bra.

Institute for the Study of War (ISW), som drives av amerikanske neocons, og er fullstendig pro-Ukraina/NATO, kan ikke skjule den grimme virkeligheten når de skriver:

Russiske styrker vil sannsynligvis velge å gjennomføre lokaliserte offensive operasjoner samt større offensiv innsats i hele teatret for å tvinge Ukraina til å bruke knappe materiell og arbeidskraft til defensiv innsats. Ukrainske bakkestyrkers talsperson oberstløytnant Volodymyr Fityo uttalte 19. januar at hele østfronten fra Kupyansk til Bakhmut er aktiv og rapporterte om intensiverte russiske angrep i retningene Kupyansk-Lyman og Bakhmut. Fityo advarte om at mens ukrainske styrker ødelegger russiske stridsvogner og pansrede kjøretøy, har russiske styrker «en stor reserve av ressurser.» Den ukrainske militærobservatøren Kostyantyn Mashovets uttalte at russiske styrker nylig har «byttet til offensiven» i visse områder av landet. Lyman retning, spesielt vest for Svatove og vest og sørvest for Kreminna. Mashovets bemerket at russiske styrker sannsynligvis forbereder seg på større aksjoner i Lyman-retningen i nær fremtid. En fremtredende Kreml-tilknyttet milblogger hevdet også at russiske styrker har begynt en «massiv offensiv» i retning Kupyansk-Lyman.ISW har tidligere vurdert at russiske styrker kan intensivere innsatsen for å fange Kupyansk, Kharkiv oblast i løpet av de kommende ukene.

FT rapporterte også, med henvisning til uspesifiserte ukrainske tjenestemenn, at russiske styrker planlegger å gjennomføre en storstilt offensiv i Ukraina sommeren 2024 og vil forsøke å erobre resten av de fire ulovlig annekterte oblastene (Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizhia) oblaster). FTs uspesifiserte ukrainske kilder utelukket ikke muligheten for at russiske styrker forsøkte å gjenerobre Kharkiv i Kiev-byer. Den tyske avisa BILD rapporterte lignende russiske planer 14. desember 2023, og ISW bemerket den gang at Russlands rapporterte planer for krigen generelt er i samsvar med pågående lokaliserte offensive operasjoner i Donetsk og Luhansk oblaster. Russiske offensive operasjoner i Ukraina vil sannsynligvis ikke trenge å oppnå betydelige territorielle fremskritt for å tvinge Ukraina til å bruke verdifulle og begrensede ressurser på defensiv innsats. Ukrainske styrker vil sannsynligvis ikke være i stand til å samle materiell og personell mens de forsvarer seg mot russiske offensive operasjoner, lokaliserte eller store, som er ment å hindre dem i å gjøre det. Ukraina ville risikere å forbruke ressurser det håpet å spare for sine egne motoffensive operasjoner i forsøk på å stoppe fortsatte russiske angrep, sannsynligvis mens de tapte terreng, hvis det gikk over til den strategiske defensiven slik noen amerikanske tjenestemenn tilsynelatende anbefaler. Den siden i krig som har initiativet har generelt fordelen, og det er uklokt å foreslå at Ukraina skal avstå den fordelen til Russland lenger enn det som er absolutt nødvendig.

I virkeligheten står det enda dårligere til for NATO/Ukraina enn det ISW skriver.

Kanskje er det derfor sjefen for NATOs militærkomité ber europeere forberede seg på krig? ‘Expect the Unexpected’: NATO Official Tells Civilians to Prepare for War With Russia.

Ser også analysen til Alexander Mercouris:

Som vi har skrevet gjentatte ganger: Denne krigen kunne ha vært unngått i 2014, i 2015 og på slutten av 2021. Og den kunne ha vært avsluttet med et gunstig kompromiss for Ukraina i mars 2022. Men NATO og neocons ville ha krig med Russland i troen på at de kunne nedkjempe og destabilisere landet. I stedet har hundretusenvis av ukrainere mistet livet eller blitt alvorlig skadet. Men våpenindustrien går så det griner og oligarkene stjeler det de kan komme over.

Så noen tjener da på krigen, tross alt.

Forrige artikkelMarkant fall i elbilmarkedet
Neste artikkelIsraelsk militærsjef sier Libanon-krig er trolig i de kommende månedene