Er det norske våpen USA selger til Israel?  

0

USA selger våpen til Israel uten Kongressens godkjenning –  er det norske våpen også denne gangen? 

Av Romy Rohmann.

Bidens utenriksminister Antony Blinken kunngjorde fredag godkjenningen av våpensalg til 147,5 millioner dollar, om lag 1,5 milliarder kroner. Det dreier seg om 155 mm høyeksplosiv artilleriammunisjon og artilleritilknyttet utstyr. 

Dette skriver Forsvarets forum den 30.desember, og med henvisning til ei NTB-melding skriver de videre:

USAs president Joe Bidens administrasjon har for andre gang på under en måned godkjent våpensalg til Israel, uten å gå via Kongressen. Blinken har tatt i bruk en hasteordning som innebærer at salget ikke krever godkjenning av Kongressen. 
USA er forpliktet til Israels sikkerhet og det er viktig for USAs nasjonale interesser å sikre at Israel er i stand til å forsvare seg selv overfor truslene som landet står overfor, står det i en uttalelse fra Blinkens departement. USA er forpliktet til Israels sikkerhet og det er viktig for USAs nasjonale interesser å sikre at Israel er i stand til å forsvare seg selv overfor truslene som landet står overfor, står det i en uttalelse fra Blinkens departement.
Blinken benyttet samme hasteordning 9. desember da han godkjente ammunisjonssalg til Israel til en verdi av over 106 millioner dollar.

Vi veit ikke om dette våpensalget denne gangen også er våpen fra Nammo, men det kan godt være tilfelle. Nammo har en fabrikk i Arizona, som tidligere har levert våpen til Israel.  

Finansavisen skriver om dette 1.november i år etter at Palestinakomiteen hadde en plakataksjon hvor Kongsberggruppens ledere ble beskylt for å produsere våpen til Israels folkemord i Palestina. 

I denne artikkelen skriver de:

Det amerikanske forsvarsdepartementet offentliggjorde 24. september 2014 at Nammo hadde fått en kontrakt på 63 millioner dollar med Israel. Kontrakten omfattet M72 panservernraketter for levering frem til 2018. Denne typen våpen har Israel brukt i tidligere krig i Gaza, dokumentert av Dagbladet 22. september 2014.

Nammo bekreftet da at dette var våpen produsert av dem. Riktignok ikke på Raufoss, men ved Nammos fabrikk i Arizona. Denne fabrikken er heleid av Nammo, og dermed delvis av den norske stat, som har aksjemajoriteten i Nammo. Dette er måten Nammo omgår det norske regelverket – når våpenet er produsert i USA, er det amerikanske eksportlover som gjelder.

Finansavisen skriver videre i samme artikkel at det ikke er urimelig å si at Norge leverer våpen til Israel. 

Det er også tidligere offentliggjort at ammunisjon fra Nammo, MK211 (12,7 mm), brukes av den israelske hæren. Dette dokumenteres i Tove Lie og Øystein Mikalsens bok «Fredsnasjonens grenseløse våpenhandel» fra 2012. Her er det en annen måte å gjøre det på. Prosjektilene produseres på Raufoss, men sendes til utlandet for å monteres i patroner før de sendes til Israel.

Både Nammo og Kongsberg samarbeider tett med den amerikanske våpengiganten Raytheon. Rakettmotorer og deler til flere typer missiler eksporteres til USA, som eksporterer de ferdige våpnene videre til Israel. Missiler som Sidewinder og AMRAAM, med norske deler og delvis utviklet i Norge, er i bruk av israelske jagerfly. Denne typen omgåelse av forbudet mot eksport av våpen til Israel er dessverre greit for norske myndigheter.

Daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) svarte slik 20. februar i år, da Bjørnar Moxnes (R) stilte spørsmål om norsk våpeneksport:

«Eksportlisens for slike delleveranser innvilges når det foreligger en myndighetsgodkjent samarbeidsavtale mellom en norsk og en utenlandsk bedrift i NATO, EU og noen særlig nærstående land. Det er da en forutsetning at de norske deler og komponenter samordnes med deler fra andre leveringskilder, og at det endelige produkt ikke fremstår som norsk. Når dette er tilfelle, kan det avstås fra dokumentasjon for sluttbruk av det ferdige produkt. Eksport vil da skje i henhold til eksportkontrollreglene til landet som eier det ferdige produktet.»

Slik svarer hun som den gang var vår utenriksminister, «har vi en samarbeidsavtale med NATO/USA er det USA som bestemmer».

Forrige artikkelIsraels sikkerhetsbyrå ignorerte advarsel fra Gaza-kilde om 7. oktober-angrepet
Neste artikkelSparket intensivsykepleier uttaler seg om COVID-protokoller og vaksineskader