Fransk utdanningsminister velger seg eliten

0

En ny skandale utspiller seg i Frankrike. Som Aftenposten skrev i forbindelse med landets presidentvalg i 2017, er «skandaler ofte … normen, og ikke unntaket, for presidentkandidater». Dette gjelder åpenbart ikke bare for presidentkandidater. I eliten har man slektskapsbåndene i orden og gjør valg i henhold til standstilhørighet.

I 2022 ble forretningskvinne og tidligere idrettsutøver Amélie Oudéa-Castéra utnevnt til idrettsminister i Frankrike. 11. januar 2024 ble hun utnevnt til landets utdanningsminister. Det har skapt visse problemer for henne.

Det som skaper debatt, har bakgrunn i at hun har plassert sine tre barn på en eksklusiv eliteskole, nærmere bestemt den meget konservative katolske privatskolen Collège Stanislas i 6. arrondissement i Paris.

Kontroversielle påstander

For mange er det sikkert problematisk nok at hun velger bort det offentlige utdanningssystemet hun selv er øverste ansvarlige for, men det pikante i saken er hennes argumenter for dette valget. Hun har fortalt at hun tidligere hadde sine barn i den offentlige skolen, men at lærerne der hadde så høyt sykefravær og at det ikke ble hentet inn vikarer for dem. Mange bestrider riktigheten av denne påstanden.

I et klipp som blant annet ble delt på X 15. januar, intervjues en gjest i forbindelse med denne saken av en journalist ved navn Apolline de Malherbe. Hun er tilfeldigvis kusine av Frankrikes nylig utnevnte statsminister Gabriel Attal. For ordens skyld var det Attal som utnevnte Oudéa-Castéra til hennes nåværende stilling.

Intervjuobjektet i det omtalte klippet heter Nicolas Poincaré. Han er en berømt radio- og TV- journalist som har hatt barn i den samme privatskolen Oudéa-Castéra har valgt til sine barn. Saken har altså mer enn et lite anstrøk av nepotisme, og dette blir vesentlig mer påtagelig.

Sterke familiebånd

Poincaré er i seg selv et prima eksempel på hvordan den franske eliten fungerer. Han er oldebarn av matematikeren Henri Poincaré og grandnevø av Raymond Poincaré. Sistnevnte var Frankrikes president fra 1913 til 1920.

Amélie Oudéa-Castéra, den ferske utdanningsministeren, tilhører den samme eliteklassen. Hennes far, Richard Castéra, var nemlig CEO i PR-selskapet Publicis, et av landets mektigste selskaper. Selskapet har også en solid posisjon internasjonalt, med eierskap i velkjente bedrifter som Saatchi & Saatchi og Leo Burnett. Publicis Norge har overtatt selskapene Starcom, Kitchen og MSL. Utdanningsministerens mor, Dominique Duhamel, var HR-direktør i det samme selskapet.

Amélie Oudéa-Castéra er tilfeldigvis også niese av to individer ved navn Alain Duhamel og Nathalie Saint-Cricq. Begge er blant Frankrikes fremste journalister. Ministeren er dessuten gift med Frédéric Oudéa, som til 2023 var CEO i det globale, fransk-baserte finansselskapet Société Générale, og som nå er styreleder i farmasiselskapet Sanofi.

Statsministerens forbindelser

Også statsminister Gabriel Attal tilhører det samme lille elitesystemet. Som nevnt er han fetter av journalisten nevnt tidligere i saken og han sto for utnevnelsen av Oudéa-Castéra. Dessuten stammer hans far fra familien til eierne av stormagasinkjeden Galeries Lafayette, og han har selv vært journalist i storavisen Le Monde og dessuten filmprodusent.

34 år gamle Attai er også utdannet ved en eliteskole, nærmere bestemt École alsacienne i det sentrale Paris. Mange av elitens prakteksemplarer har bakgrunn derfra. Foruten å ha utnevnt Oudéa-Castera til utdanningsminister, innsatte han også sin forhenværende ektemann Stéphane Séjourné i stillingen som utenriksminister.

Dette illustrerer hvor tette båndene er i Frankrikes journalistisk-politiske eliteklasse. Her har de mektige individene bånd til hverandre gjennom generasjoner, noe som kan være usunt i et demokratisk samfunn. Det er som om adelen Frankrike så ettertrykkelig forsøkte å kvitte seg med under den store revolusjonen i 1787–1799 har gjenoppstått fra de døde.

EU-eliten forstår ikke raseriet i folket. Franske kvinner marsjerer mot Versailles i 1789

Forrige artikkelKortvarig og minimal klimagevinst ved å redusere den norske beitedyrbestanden
Neste artikkelBritisk parlamentsmedlem: – Historiens øyne er rettet mot oss