Det kan være folkemord, men det vil ikke bli stoppet

0
Red Ink - by Mr. Fish

Dommen fra Den internasjonale domstolen var en juridisk seier for Sør-Afrika og palestinerne, men den vil ikke stoppe slaktingen.

Av Chris Hedges.

Den internasjonale domstolen (ICJ) nektet å gjennomføre det mest avgjørende kravet fra sørafrikanske jurister: «Staten Israel skal umiddelbart suspendere sine militære operasjoner i og mot Gaza». Men samtidig ga den et knusende slag mot den grunnleggende myten om Israel. Israel, som maler seg ut som evig forfulgt, har blitt anklaget for å begå folkemord mot palestinere i Gaza. Palestinerne er ofrene, ikke gjerningsmennene, for «forbrytelsenes forbrytelse». Et folk som en gang trengte beskyttelse mot folkemord kan nå potensielt begå det. Rettens kjennelse stiller spørsmål ved selve eksistensberettigelsen til «den jødiske staten» og utfordrer straffriheten Israel har hatt siden landet ble grunnlagt for 75 år siden.

ICJ beordret Israel til å ta seks provisoriske tiltak for å forhindre folkemord, tiltak som vil være svært vanskelige om ikke umulige å oppfylle hvis Israel fortsetter sin teppebombing av Gaza og massive ødeleggelse av vital infrastruktur.

Retten ba Israel «forhindre og straffe den direkte og offentlige oppfordringen til å begå folkemord». Den krevde at Israel «tar umiddelbare og effektive tiltak for å muliggjøre yting av presserende nødvendige grunnleggende tjenester og humanitær bistand». Den beordret Israel til å beskytte palestinske sivile. Den oppfordret Israel til å beskytte de rundt 50.000 kvinnene som føder i Gaza. Den beordret Israel til å ta «effektive tiltak for å forhindre ødeleggelse og sikre bevaring av bevis knyttet til påstander om handlinger innenfor rammen av artikkel II og artikkel III i konvensjonen om forebygging og straff av folkemordsforbrytelsen mot medlemmer av palestinerne som gruppe på Gazastripen.»

Retten beordret Israel til å «ta alle tiltak som står i deres makt» for å forhindre forbrytelser som utgjør folkemord som «drap, forårsaker alvorlig kroppslig og psykisk skade, påfører gruppen livsforhold som er beregnet til å medføre dens fysiske ødeleggelse i sin helhet eller delvis, og pålegge tiltak for ikke å forhindre fødsler innenfor gruppen.»

Israel ble beordret til å rapportere tilbake om en måned for å forklare hva de hadde gjort for å implementere de foreløpige tiltakene.

Gaza ble banket sønder og sammen med bomber, raketter og artillerigranater da kjennelsen ble lest i Haag – minst 183 palestinere har blitt drept i løpet av det siste døgnet. Siden 7. oktober er mer enn 26.000 palestinere drept. Nesten 65.000 er blitt såret ifølge det palestinske helsedepartementet. Flere tusen er savnet. Blodbadet fortsetter. Dette er den kalde virkeligheten.

Oversatt til folkelig tale sier retten at Israel må gi mat og gi medisinsk hjelp til ofrene, slutte med offentlige uttalelser som tar til orde for folkemord, bevare bevis for folkemord og slutte å drepe palestinske sivile. Kom tilbake og rapporter om en måned.

Det er vanskelig å se hvordan disse foreløpige tiltakene kan oppnås hvis blodbadet i Gaza fortsetter.

«Uten våpenhvile fungerer ikke ordren», sa Naledi Pandor, Sør-Afrikas minister for internasjonale forbindelser, rett ut etter kjennelsen.

Tiden er ikke på palestinernes side. Tusenvis av palestinere vil dø innen en måned. Palestinere i Gaza utgjør 80 prosent av alle mennesker som står overfor hungersnød eller katastrofal sult over hele verden, ifølge FN. Hele befolkningen i Gaza i begynnelsen av februar er anslått å mangle tilstrekkelig mat, med en halv million mennesker som lider av sult, ifølge Integrated Food Security Phase Classification, som trekker på data fra FN-byråer og frivillige organisasjoner. Hungersnøden er skapt av Israel.

I beste fall har domstolen – selv om den ikke vil ta stilling til om Israel begår folkemord på noen år – gitt juridisk dekning for å bruke ordet «folkemord» for å beskrive hva Israel gjør i Gaza. Dette er veldig viktig, men det er ikke nok, gitt den humanitære katastrofen i Gaza.

Israel har sluppet nesten 30.000 bomber og granater på Gaza – åtte ganger flere bomber enn USA slapp over Irak i løpet av seks år med krig. Landet har brukt hundrevis av bomber på 2000 pund for å utslette tettbefolkede områder, inkludert flyktningleirer. Disse «bunker buster»-bombene har en drapsradius på 300 meter. Det israelske luftangrepet er ulikt noe sett siden Vietnam. Gaza, bare 32 kilometer lang og 8 kilometer bred, er raskt i ferd med å bli ubeboelig.

Israel vil uten tvil fortsette sitt angrep med å hevde at det ikke er i strid med domstolens direktiver. I tillegg vil Biden-administrasjonen utvilsomt nedlegge veto mot resolusjonen i Sikkerhetsrådet som krever at Israel implementerer de foreløpige tiltakene. Generalforsamlingen, hvis Sikkerhetsrådet ikke godkjenner tiltakene, kan stemme på nytt og be om en våpenhvile, men har ingen makt til å håndheve den.

Defense for Children International – Palestine v. Biden ble anlagt i november av Center for Constitutional Rights mot president Joe Biden, utenriksminister Antony Blinken og forsvarsminister Lloyd Austin. Saken utfordrer den amerikanske regjeringens unnlatelse av å forhindre medvirkning til Israels pågående folkemord på det palestinske folket. Den ber domstolen om å beordre Biden-administrasjonen til å slutte med diplomatisk og militær støtte og overholde sine juridiske forpliktelser under internasjonal og føderal lov.

Den eneste aktive motstanden for å stoppe folkemordet i Gaza utføres av Jemens Rødehavsblokade. Jemen, som var under beleiring i åtte år av Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Frankrike, Storbritannia og USA, opplevde over 400.000 dødsfall som følge av sult, mangel på helsehjelp, smittsomme sykdommer og bevisst bombing av skoler, sykehus, infrastruktur, boligområder, markeder, begravelser og bryllup. Jemenitter vet altfor godt – siden minst 2017 har flere FN-byråer beskrevet Jemen som et område som opplever «den største humanitære krisen i verden» – slik palestinerne opplever nå.

Jemens motstand – når historien om dette folkemordet er skrevet – vil skille det fra nesten alle andre nasjoner. Resten av verden, inkludert den arabiske verden, trekker seg tilbake til tannløse retoriske fordømmelser eller støtter aktivt Israels utsletting av Gaza og dets 2,3 millioner innbyggere.

Den israelske avisen Yedioth Ahronoth rapporterte at USA har sendt 230 transportfly og 20 skip fylt med artillerigranater, pansrede kjøretøyer og kamputstyr til Israel siden angrepene 7. oktober, der rundt 1200 israelere ble drept. Amerikanske våpen og militært utstyr blir sendt til Israel – som er i ferd med å gå tom for ammunisjon – fra den britiske basen RAF Akrotiri på Kypros, ifølge det britiske etterforskningsnettstedet Declassified UK. Den israelske avisen Haaretz rapporterte at mer enn 40 amerikanske og 20 britiske transportfly, sammen med sju helikoptre spesialisert for tunge løft, har fløyet inn i RAF Akrotiri, en 40-minutters flytur fra Tel Aviv. Tyskland planlegger angivelig å levere 10.000 runder med 120 mm presisjonsammunisjon til Israel. Hvis domstolen dømmer mot Israel, vil disse landene bli anerkjent av verdens viktigste internasjonale domstol som medskyldige til folkemord.

Avgjørelsen ble avvist av israelske ledere.

Statsminister Benjamin Netanyahu, som forsøkte å male beslutningen om ikke å kreve en våpenhvile som en seier for Israel, sa «Som ethvert annet land har Israel en iboende rett til å forsvare seg selv. Det sjofele forsøket på å nekte Israel denne grunnleggende rettigheten er åpenbar diskriminering mot den jødiske staten, og den ble med rette avvist. Anklagen om folkemord mot Israel er ikke bare falsk, den er opprørende, og anstendige mennesker overalt bør avvise den.»

«Avgjørelsen fra den antisemittiske domstolen i Haag beviser det som allerede var kjent: Denne domstolen søker ikke rettferdighet, men snarere forfølgelsen av jøder,» sa nasjonal sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. «De var stille under Holocaust, og i dag fortsetter de hykleriet og tar det enda et skritt videre.»

ICJ ble grunnlagt i 1945 etter nazistenes holocaust. Den første saken den hørte ble sendt inn for retten i 1947.

«Beslutninger som setter staten Israels fortsatte eksistens i fare må ikke lyttes til,» la Ben-Gvir til. «Vi må fortsette å nedkjempe fienden til fullstendig seier.»

Retten, som avviste Israels argumenter for å forkaste saken, fastslo «at den militære operasjonen som ble utført av Israel etter angrepet 7. oktober 2023, blant annet har resultert i titusenvis av dødsfall og skader og ødeleggelse av hjem, skoler, medisinske fasiliteter og annen vital infrastruktur, så vel som forskyvning i massiv skala.»

Avgjørelsen inkluderte en uttalelse fra FNs undergeneralsekretær for humanitære anliggender og nødhjelpskoordinator, Martin Griffiths, som 5. januar kalte Gaza «et sted for død og fortvilelse». Rettsdokumentet fortsatte:

. . . Familier sover i det fri når temperaturene synker. Områder der sivile ble bedt om å flytte for deres sikkerhet, har blitt bombardert. Medisinske fasiliteter er under nådeløse angrep. De få sykehusene som er delvis funksjonelle er overfylte av traumetilfeller, kritisk mangel på alle forsyninger og oversvømmet av desperate mennesker som søker trygghet.

En folkehelsekatastrofe utspiller seg. Smittsomme sykdommer sprer seg i overfylte tilfluktsrom ettersom kloakk renner over. Rundt 180 palestinske kvinner føder daglig midt i dette kaoset. Folk står overfor de høyeste nivåene av matusikkerhet som noen gang er registrert. Hungersnød er rundt hjørnet.

Spesielt for barn har de siste 12 ukene vært traumatiske: Ikke noe mat. Ikke noe vann. Ingen skole. Ingenting annet enn de skremmende lydene av krig, dag ut og dag inn.

Gaza har rett og slett blitt ubeboelig. Dets folk er vitne til daglige trusler mot sin eksistens – mens verden ser på.

Retten erkjente at «en enestående 93 % av befolkningen i Gaza står overfor krisenivåer av sult, med utilstrekkelig mat og høye nivåer av underernæring. Minst 1 av 4 husstander står overfor «katastrofale forhold»: de opplever en ekstrem mangel på mat og sult og har tyr til å selge eiendelene sine og andre ekstreme tiltak for å ha råd til et enkelt måltid. Sult, nød og død er tydelig».

Kjennelsen siterte Philippe Lazzarini, generalkommissær for FNs hjelpe- og arbeidsbyrå for palestinske flyktninger i det nære østen (UNRWA), og fortsatte:

Overfylte og uhygieniske UNRWA-tilfluktssteder har nå blitt «hjem» for mer enn 1,4 millioner mennesker», heter det i kjennelsen. «De mangler alt, fra mat til hygiene til privatliv. Folk lever under umenneskelige forhold, hvor sykdommer sprer seg, også blant barn. De lever gjennom det ulevelige, med klokken som tikker raskt mot hungersnød.

Barnas situasjon i Gaza er spesielt hjerteskjærende. En hel generasjon barn er traumatisert og det vil ta år å helbrede dem. Tusenvis er blitt drept, lemlestet og blitt foreldreløse. Hundretusener er fratatt utdanning. Fremtiden deres er i fare, med vidtrekkende og langvarige konsekvenser.

Retten henviste også skarpt til kommentarer fra flere høytstående israelske myndighetspersoner som tok til orde for folkemord, inkludert presidenten og forsvarsministeren. Uttalelser fra regjeringen og andre tjenestemenn utgjør et avgjørende element i «intensjons»-komponenten når man søker å fastslå folkemordsforbrytelsen.

Den siterte den israelske forsvarsministeren Yoav Gallant som erklærte – to dager etter det Hamas-ledede angrepet 7. oktober – at han beordret en «fullstendig beleiring» av Gaza by uten at «ingen elektrisitet, ingen mat, ingen drivstoff» var tillatt.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant

«Jeg har sluppet alle begrensninger. . . Du så hva vi kjemper mot. Vi kjemper mot menneskedyr. Dette er ISIS i Gaza, sa Gallant til israelske tropper som samlet seg rundt Gaza dagen etter. «Dette er det vi kjemper mot…Gaza vil ikke gå tilbake til det det var før. Det blir ingen Hamas. Vi vil eliminere alt. Hvis det ikke tar én dag, vil det ta en uke, det vil ta uker eller til og med måneder, vi vil nå alle steder.»

ICJ siterte Israels president Isaac Herzog som sa: «Det er ikke sant denne retorikken om sivile som ikke er klar over, ikke er involvert. Det er absolutt ikke sant. De kunne ha reist seg. De kunne ha kjempet mot det onde regimet som tok over Gaza i et statskupp. Men vi er i krig. Vi er i krig. Vi forsvarer hjemmene våre.» Herzog fortsatte «Vi beskytter hjemmene våre. Det er sannheten. Og når en nasjon beskytter sitt hjem, kjemper den. Og vi vil kjempe til vi knekker ryggraden deres.»

Dagens avgjørelse ble lest opp av ICJs nåværende president, dommer Joan Donoghue, en amerikansk advokat som pleide å jobbe ved det amerikanske utenriksdepartementet og finansdepartementet før hun begynte i verdensdomstolen i 2010.

«Etter domstolens syn er fakta og omstendigheter nevnt ovenfor tilstrekkelige til å konkludere med at i det minste noen av rettighetene som Sør-Afrika hevder og som det søker beskyttelse for, er plausible», sto det. «Dette er tilfellet med hensyn til palestinernes rett i Gaza til å bli beskyttet mot folkemordshandlinger og relaterte forbudte handlinger identifisert i artikkel III, og Sør-Afrikas rett til å kreve Israels etterlevelse av sistnevntes forpliktelser i henhold til konvensjonen.»

Det er klart av kjennelsen at domstolen er fullt klar over omfanget av Israels forbrytelser. Dette gjør beslutningen om å ikke kreve umiddelbar stans av israelsk militær aktivitet i og mot Gaza desto mer urovekkende.

Men domstolen ga et ødeleggende slag for mystikken Israel har brukt siden grunnleggelsen for å gjennomføre sitt kolonialprosjekt for nybyggere mot urbefolkningen i det historiske Palestina. Det gjorde ordet folkemord, når det ble brukt på Israel, troverdig.


Denne artikkelen ble publisert på bloggen til Chris Hedges.

It May be Genocide, But it Won’t Be Stopped

Forrige artikkelVindkraftutbyggerne gir seg ikke – men heldigvis er det protester
Neste artikkelSindre Finnes er en svindler og en løgner
Chris Hedges er en Pulitzer-prisvinnende journalist som var utenrikskorrespondent i femten år for The New York Times, hvor han fungerte som Midtøsten-byråsjef og Balkan-byråsjef for avisa. Han har tidligere jobbet i utlandet for The Dallas Morning News, The Christian Science Monitor og NPR. Han er programleder for showet The Chris Hedges Report.