Amerikansk etterretning: Israel ikke i nærheten av eliminere Hamas

0
Faksimile fra Wall Street Journal

Et medlem av Israels krigskabinett antydet at ideen om et «absolutt nederlag» for Hamas er urealistisk.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 18. januar 2024.

Amerikansk etterretning anslår at Israel ikke er i nærheten av målet om å eliminere Hamas etter over tre måneder med nådeløse luftangrep og bakkeoperasjoner i Gaza, skriver The Wall Street Journal.

Amerikansk etterretning anslår at mellom 20 og 30 prosent av Hamas-krigerne er drept. USA anslår at gruppen har rundt 25.000-30.000 militante og noen tusen politistyrker og andre typer styrker. Det er også andre militante grupper inne i Gaza, inkludert palestinsk islamsk jihad.

Rapporten kom etter at et medlem av Israels krigskabinett, Gadi Eisenkot, antydet at målet om å utrydde Hamas er urealistisk, i et tilslørt sveip mot Israels statsminister Benjamin Netanyahu. «Den som snakker om det absolutte nederlaget [til Hamas i Gaza] og at de ikke lenger har vilje eller evne [til å skade Israel], snakker ikke sant. Derfor bør vi ikke fortelle usannsynlige historier,» sier Eisenkot, en tidligere sjef for det israelske forsvaret (IDF), hvis sønn døde i kamp i Gaza, i desember.

«I dag er allerede situasjonen på Gazastripen at krigens mål ennå ikke er nådd, men allerede finner ikke krigen sted. Det er en redusert utplassering av tropper, en annen modus operandi,» la Eisenkot til.

Journal-rapporten sa at Hamas gjenopprettet sin politistyrke i noen områder i Nord-Gaza, hvor det israelske militæret har trukket tilbake tropper, til tross for de massive ødeleggelsene, noe som demonstrerer motstandskraften til Hamas sine styrker.

Israel hevder de har drept 9000 Hamas-krigere, noe som er i den øvre enden av det amerikanske etterretningsanslaget. USA anslår også at mellom 10.500 og 11.700 militante er såret, mens Israel sier antallet sårede er 16.000. Anslagene er ikke bekreftet siden Hamas ikke har offentliggjort tapstall og avviser at de tar store tap.

Hamas og andre militante fraksjoner kan øke antallet i sine rekker ettersom Israel har slaktet så mange sivile, noe som gjør det mer sannsynlig at overlevende familiemedlemmer blir med i motstanden mot den israelske invasjonen. Høytstående amerikanske militære tjenestemenn, inkludert formann for Joint Chief of Staff, general Charles Q, Brown, har advart om at å drepe så mange sivile vil hjelpe Hamas med å rekruttere.

Ifølge Gazas helsedepartement har dødstallet i Gaza passert 25.000, derav 9.600 barn og 6.750 kvinner. Åtte tusen mennesker er savnet, antatt døde eller døende under ruinene.

Tallet skiller ikke mellom Hamas-krigere og sivile, men bare rundt 35 prosent av de døde er menn. Det er også uklart om departementet registrerer hvert Hamas-dødsfall, da mange militante sannsynligvis blir drept i angrep på underjordiske anlegg, og etterlater kroppene deres begravet dypt under ruinene.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War.

US Intelligence Says Israel Nowhere Close to Its Goal of Eliminating Hamas

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

Forrige artikkelNoen formastelige tanker om Norge og Niger
Neste artikkelSlovakias statsminister: Ukraina må gi fra seg territorium
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.