Slovakias statsminister: Ukraina må gi fra seg territorium

0
Robert Fico i tale til Viktor Orbán

Slovakias statsminister Robert Fico: Ukraina må gi fra seg territorium for å avslutte den russiske invasjonen. Fico gjentar motstanden mot Kievs inntreden i NATO.

Av Mathieu Pollet, Politico – 21. januar 2024.

Slovakias statsminister Robert Fico sa lørdag at den eneste måten å få slutt på Russlands krig mot Ukraina er at Kiev gir fra seg noe av sitt territorium til inntrengerne, og gjentok sin motstand mot Nato-medlemskap for Ukraina.

«Det må være et slags kompromiss sa Fico til den slovakiske allmennkringkasteren RTVS lørdag, ifølge medieoppslag. «Hva forventer de, at russerne vil forlate Krim, Donbas og Luhansk? Det er urealistisk.»

Den prorussiske statsministeren tok makten i desember etter at hans venstrepopulistiske parti Smer, vant valget i september med løfter om å slutte å sende våpen til Ukraina, blokkere Kievs mulige Nato-medlemskap og motsette seg sanksjoner mot Russland.

Fico gjentok sin motstand mot Ukrainas søknad om å bli med i NATO i lørdagens intervju, som kom i forkant av et planlagt møte mellom den slovakiske lederen og Ukrainas statsminister Denys Shmyhal på onsdag.

«Jeg vil fortelle ham at jeg er imot Ukrainas medlemskap i Nato, og at jeg vil legge ned veto, sa Fico med henvisning til Shmyhal. «Det ville bare være et grunnlag for tredje verdenskrig, ingenting annet.»

«Ukraina er ikke et uavhengig og suverent land,» fortsatte Fico, men «under USAs totale innflytelse og kontroll».

«Jeg vil bekrefte at han ikke vil motta noen våpen fra den slovakiske regjeringen,» sa Fico og anklaget Ukraina for å være «en av de mest korrupte nasjonene i verden».

Den slovakiske statsministeren uttrykte i forrige uke støtte til den ungarske statsministeren Viktor Orbán i å blokkere en EU-hjelpepakke på € 50 milliarder til Ukraina, i desember. «Jeg kommer aldri til å gå med på at et land skal straffes for å kjempe for sin suverenitet. Jeg vil aldri gå med på et slikt angrep på Ungarn,» sa Fico tirsdag under en felles pressekonferanse med Orbán i Budapest.

Slovakias kulturdepartement kunngjorde også at de vil gjenoppta samarbeidet med Russland og Hviterussland etter suspensjonen i mars 2022, etter at Russland invaderte Ukraina.


Denne artikkelen er hentet fra Politico.

Slovakisk statsminister: Ukraina må gi opp territorium for å avslutte russisk invasjon

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelAmerikansk etterretning: Israel ikke i nærheten av eliminere Hamas
Neste artikkel– Nei, kommunene kan ikke ta vare på naturen
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.