50.000 for Palestina i København

0
Op mod 50.000 trodsede kulden og gik på gaden for et frit Palæstina. FOTO: Søren D. Andersen

Den danske hovedstaden var arena for en enestående manifestasjon for solidaritet med Palestina 7. januar 2023. Titusenvis var på gatene for å kreve umiddelbar våpenhvile og fred, samt et uavhengig og fritt Palestina. Vi gjengir omtalen fra avisa Arbejderen.

Selvom den sibiriske vinterkulde havde bidt sig godt fast i København, så afholdte det ikke folk fra at gå på gaden i solidaritet med Palæstina. Ligesom i de forgangne tre måneder, havde “Stop Annekteringen af Palæstina” sammen med en lang række andre Palæstina-solidaritetsgrupper arrangeret en stordemonstration, som tiltrak deltagere fra hele landet. Der var blandt andet blevet arrangeret busser fra Aalborg, Aarhus, Odense og Kolding, som skulle fragte deltagere til og fra demonstrationen. Ifølge facebooksiden Palæstina Information deltog op mod 40-50.000 på dagen. Se en dronevideo, der viser den lange menneskekæde nedenfor:

Det nuværende dødstal i Gaza er på 23.084, heriblandt 9.600 børn. Et højtstående Hamas-medlem er også blevet dræbt af et droneangreb i Libanons hovedstad Beirut, hvilket har øget spændingerne i hele regionen. Israel har hverken be- eller afkræftet, at de skulle have stået bag angrebet i Beirut. Demonstrationen startede ved Frederiksberg Rådhus og gik derefter igennem Københavns gader for at ende ved Københavns Rådhusplads.

På vejen blev der råbt kampråb som for eksempel “fra floden til havet, Palæstina vil blive frit”, “alle i Gaza har ret til liv” og “brug nu de rigtige ord, Israel begår folkemord!”.  Udover de mange kampråb, blev der også afholdt taler til demonstrationen. En af de talere var Nina Lind, der på sin Instagramprofil langer ud efter pressens manglende dækning af Gaza. Generelt har sociale medier være essentielle for, at mange kan få informationer om krigen, da de store medier gentagne gange er blevet kritiseret for at være for ensidige og mangelfulde. – Medierne beskriver Israels bombeangreb som “eksplosioner” og Israels folkemord som en “ligeværdig krig”.

Det har startet en global bevægelse. Det har sat strømninger i gang, der ikke stopper før Palæstina er frit, sagde hun blandt andet Fra scenen blev der også opfordret til, at man underskrev et borgerforslag, som bliver fremlagt i løbet af ugen, hvor Israels folkedrab mod palæstinenserne skal italesættes. Det kommer i kølvandet på, at Sydafrika den 29. december har bragt en sag for den internationale straffedomstol, hvori den sydafrikanske regering anklager Israel for folkemord.

Som ved tidligere demonstrationer er en blok af jøder mod besættelsen af Palæstina blevet et fast indslag. Foto: Søren D. Andersen

Demonstrationen var inddelt i blokke, så forskellige grupper kunne vise, at de støttede kravet om en våbenhvile. Blandt andet var der en blok til fagforeninger, en til sundhedspersonale og en til queers, der ville vise deres støtte til Palæstina. En lang række organisationer havde også skrevet sig på som anbefalere til demonstrationen. Hele 70 organisationer, som for eksempel Mellemfolkeligt samvirke, Studerende mod Besættelsen og en lang række lokalafdelinger i Enhedslisten.   Også i Esbjerg blev en demonstration i solidaritet med Palæstina afholdt. Det gentager sig den 20. januar, hvor esbjergenserne igen går på gaden for at kræve våbenhvile.

Udover Palæstinaflag kunne man også finde røde fagforeningsfaner til demonstrationen. Foto: Søren D. Andersen

Forrige artikkelKrigsdagbok del 91 – 1. til 8. november 2023
Neste artikkelHundretusenvis av israelere arbeidsløse mens krigen intensiveres