Zelensky drømmer om å skaffe 500.000 nye soldater

0

Zelensky antyder at Ukraina kan mobilisere opptil 500.000 nye soldater. Ukraina tar allerede desperate grep for å fylle rekkene.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky sa tirsdag at den ukrainske militærledelsen foreslo å mobilisere 450.000-500.000 nye vernepliktige for å bekjempe Russland, ettersom Kiev sliter med mangel på mannskap.

Den ukrainske lederen sier han trenger å høre mer om planen før han beordrer mobiliseringen. «Dette er et alvorlig tall. Jeg sa at jeg trenger flere argumenter for å støtte denne retningen,» sa han, ifølge The Kyiv Independent. «Jeg trenger konkret informasjon om hva som (da) vil skje med Ukrainas 1 million mann store hær.»

Zelenskys regjering har allerede tatt desperate tiltak og misbrukt sin makt under loven om unntakstilstand, for å fylle rekkene. New York Times rapporterte den 15. desember at rekrutteringspersonell fra den ukrainske hæren har blitt «stadig mer aggressive i sine bestrebelser på å fylle rekkene, i noen tilfeller ta menn rett fra gatene og fører dem bort til rekrutteringssentre ved hjelp av trusler og til og med fysisk makt».

Den aggressive taktikken har blitt brukt mot menn som vanligvis ville vært unntatt fra verneplikten. I minst ett tilfelle, ble en mann diagnostisert med en «psykisk funksjonshemming» som barn, innkalt av rekrutteringspersonell, men hans verneplikt ble forhindret av en advokat.

Under unntakstilstand er menn i alderen 18-60 forhindret fra å forlate landet, men alle under 27 år uten tidligere militærtjeneste er unntatt fra verneplikten. Ukrainas parlament vedtok et lovforslag om å senke alderen til 25 år som Zelensky ennå ikke har signert, men han signaliserte tirsdag at han vil.

På spørsmål om han ville godkjenne mobiliseringen av kvinner og menn under 25 år, sa Zelensky: «Kvinner – nei, jeg vil ikke signere den … Når det gjelder 25 år gamle menn, (ja) hvis alle argumentene blir presentert. Per i dag ser jeg at det er nødvendig, så jeg er enig i det.»

Ukrainas forsøk på å fylle rekkene med nye soldater kommer samtidig som det er blitt klart at ukrainske styrker ikke kan slå russerne på slagmarken, og ukrainske marinesoldater har sagt at de blir sendt på «selvmordsoppdrag» over elven Dniepr. Til tross for realitetene på bakken ønsker president Biden over $ 60 milliarder for å finansiere krigen i ytterligere ett år, som ennå ikke er godkjent på grunn av en tvist mellom partiene om grensepolitikk (grensa til Mexico).

Det har lekket ut i Kiev at Ukraina trenger 20.000 nye soldater per måned for å fylle opp rekkene med nye soldater. Det antyder et gjennomsnittlig tap av 666 soldater per dag.

Zelensky sa at han er trygg på at USA vil fortsette å finansiere krigen og hans regjering. «Vi jobber veldig hardt med dette, og jeg er sikker på at USA ikke vil forråde oss, og det som vi ble enige om i USA vil bli fullstendig oppfylt,» sa han.

Ukrainas forsvarsminister Rustem Umjerov sier til Die Welt at landet vil mobilisere ukrainske menn i alderen 25 til 60 som bor i utlandet.

Etter at dette intervjuet ble publisert rykket forsvarsdepartementets pressesekretær ut i mediekanalen Babel og sa at forsvarsministerens uttalelse «var tatt ut av sammenheng». Men selv Ukraina-vennlige medier i utlandet har oppfattet forsvarsministerens uttalelse bokstavelig, slik som her i Radio Free Europe.

I og med at de sterkt befestede områdene i Øst-Ukraina nå faller ett for ett for den langsomme russiske offensiven har Zelensky beordret bygging av en helt ny forsvarslinje. Hvordan det skal gå for seg og hvilke ressurser han har til rådighet, sa han ikke noe om.

Se også Kyiv Independent: Ukrainian soldiers storming eastern bank of Dnipro fear their mission is hopeless.

Det ukrainskvennlige Institute for the Study of War skriver at Vestlige tjenestemenn bør ikke overdrive Russlands svakheter i Ukraine.

Forrige artikkelFredrik S. Heffermehl er død
Neste artikkelBle syk av koronavaksine: Får 16 millioner i erstatning