USAs operasjon i Rødehavet er blitt en vits

0
Armadaen av småbåter som Ansarullah disponerer i Rødehavet. For utfordrende for US Navy?

Nesten ingen av USAs allierte tør være med på operasjonen og USA tar ikke sjansen på å angripe Jemen av frykt for at Ansarullah vil senke marinefartøyene til US Navy.

Det skulle ikke mer til for å demonstrere at supermakta USA er blitt en papirtiger. Det besluttsomme Jemen med sine droner, sine missiler og sine hurtigbåter bestemte seg for å stenge Rødehavet for israelske skip eller skip med kurs til eller fra Israel. Deres aksjon var et svar på Israels forbrytelser i Gaza. Og de stengte Rødehavet. Og det var ingenting det mektige USA kunne gjøre med det.

Amerikanske tjenestemenn sa til New York Times at angrep mot houthiene kan fremprovosere et svar fra Ansarullah mot amerikanske marineskip og kan skade våpenhvilen mellom saudier og jemenitter.

USA lanserte Operation Prosperity Guardian og nesten ingen av deres vanlige allierte ville være med. De mest villige var Nederland, Danmark, Norge, Bahrain og Seychellene. Ingen av dem stiller med skip eller militære styrker. Norge sendte 10 stabsoffiserer som er trygt plassert i Bahrain.

Dette er et prestisjenederlag som vil gjøre gjenlyd over hele verden. Hele Det globale sør ser hva som skjer og drar lærdom av det. USA kan stanses. Imperiet har gått ut på dato.

Men Norge rakk å gjøre seg til latter. Det er jo noe.

Kan Gibraltar bli stengt?

Iran Observer skriver at Den iranske revolusjonsgarden truer med å stenge Gibraltar, riktignok uten å si noe om hvordan det skal skje.

Gibraltarstredet er en viktig skipsrute for global handel, med et gjennomsnitt på 300 skip som passerer gjennom stredet hver dag. Dette representerer omtrent 20% av verdens totale maritime handel og 80% av EUs olje- og gassimport.

Kilden til denne uttalelsen er birgadegeneral Mohammad Reza Naqdi i revolusjonsgarden. Ifølge Arab News sa han:

«De skal snart regne med stengingen av Middelhavet, Gibraltarstredet og andre vannveier.»

Uttalelsen er også gjengitt av Reuters. Iran har ikke noen tilgang til Middelhavet eller Gibraltarstredet og det var uklart hva som konkret kunne ligge i trusselen.

Forrige artikkelSamtale med Ståle Gislason, veteran fra FN-styrken i Libanon
Neste artikkelVor tids helt