Putin: Ingen behov for ny mobilisering i Russland

0
Putin svarer på spørsmål fra en digital dobbeltgjenger.

Jan Herdal har gjennomgått innholdet i Vladimir Putins årlige pressekonferanse der han også svarer på spørsmål på åpen linje. Nytt av året er at Putin fikk spørsmål fra en student som hadde generert en digital klone som snakket som og så ut som Putin. Her er et kort utdrag av det den russiske presidenten sa.

Red.


Av Jan Herdal.

På sin årlige kombinasjon av pressekonferanse og åpen linje, utelukket Russlands president Vladimir Putin kategorisk en ny mobilisering i Russland.

Ca. 300.000 reservister ble mobilisert i fjor høst. 244.000 av dem er fortsatt i konfliktsonen i Ukraina i tillegg til ordinære soldater og frivillige, og de kjemper godt, ifølge Putin.

Hovedårsaken til at ny mobilisering er unødvendig, er at det pågår en storstilt frivillig rekrutteringskampanje i Russland, som hittil har rekruttert 486.000 nye soldater.

Strømmen av frivillige russere som vil beskytte fedrelandet med våpen i hånd synes ikke å avta. Ifølge Putin mottar myndighetene fortsatt daglig henvendelser fra ca. 1500 unge mennesker som vil bli soldater.

Ifølge offisielle tall har Russland ødelagt 747 (inntil onsdag kveld) ukrainske tanks og nesten 2.300 pansrede kjøretøy av ulike typer bare siden Kiev startet sin såkalte motoffensiv i juni. Vesten har levert omtrent 400 tanks til regimet i Kiev.

Det vil bli fred når Russland har oppnådd sine militære mål i Ukraina.

Over 1 billion rubler (110 milliarder dollar), er avsatt i Russlands føderale budsjett 2024 til utvikling og integrasjon av de nye russiske regionene i det som tidligere var det sørøstlige Ukraina. – Økonomien i disse regionene er på bedringens vei, men et enormt arbeid gjenstår. Russland akter å møte denne utfordringen, sa Putin.

Den russiske økonomien har vist styrke og stabilitet stilt overfor ytre press, og årets BNP er forventet å øke med 3,5 prosent. Arbeidsledigheten i Russland er nå på det laveste noensinne, 2,9 prosent, men inflasjonen vil trolig øke til 8 prosent innen årets utgang. Putin mener den russiske økonomien vil være stabil på mellomlang sikt.

Offentlig gjeld til utlandet er nedbetalt fra 46 til 32 milliarder dollar I løpet av året. Også private selskaper betaler ned på sin utenlandsgjeld. Ifølge Putin øker realinntekten i Russland med rundt 5 prosent i år. Over nyttår øker minstelønna med 18 prosent, men han erkjente at slike indekseringer ikke skjer ofte nok.

Om forholdet til USA sa han at Russland er klare til å gjenoppta normale relasjoner, men før det kan skje, er det nødvendig å gjøre et «fundamentalt grunnarbeid».

Om vestens såkalte «regelbaserte verdensorden» sa Putin at det rent faktisk ikke er noen regler, de endres hver dag i takt med den politiske situasjonen og de kortsiktige interessene til de som snakker om den. Russlands arbeid i BRICS er viet en rettferdig verdensorden.

Europeiske statsledere som Viktor Orbán i Ungarn og Robert Fico i Slovakia brennemerkes gjerne som «pro-russiske». Det er de ikke. De bare hevder sitt lands nasjonale interesse, sa Putin.

Forrige artikkelIsrael sier Gaza-angrepet vil fortsette med eller uten verdens støtte
Neste artikkelUngarn blokkerer EU-støtte til Ukraina