Ungarn blokkerer EU-støtte til Ukraina

0
Skjermdump fra video

På et nattmøte i EU ble det klart at Ungarn blokkerer EUs planlagte hjelpepakke på 50 milliarder euro til Ukraina. Dette skriver blant annet The Telegraph.

Ungarns statsminister Viktor Orbán blokkerte natt til fredag ​​50 milliarder euro i EU-støtte til Ukraina etter at de andre lederne hadde gått utenom Ungarns motstand mot å gå med på å åpne samtaler med Kiev om å bli med i blokken.

Et toppmøte i Brussel brøt sammen etter en dag med krangling da den ungarske lederen nektet å gi grønt lys for finansiering for å støtte opp Ukrainas regjering over de neste fire årene.

«Sammendrag av nattskiftet: veto for de ekstra pengene til Ukraina», skrev Orbán på Twitter.

EUs andre 26 ledere ble enige om å komme tilbake til debatten på et nytt møte tidlig neste år for å prøve å bli enige om en avtale med et Ukraina som allerede mislyktes i å få de 62 milliardene dollar fra USA som Zelensky tryglet Joe Biden om å få.

Kiev prøver å endre fortellingen om at støtten fra deres vestlige allierte avtar ettersom tvilen svirrer over støtten fra USA.

Orbán hadde også motsatt seg å starte samtaler, men gikk med på å gå ut av forhandlingsrommet for å la de andre EU-lederne ta en konsensusbeslutning uten ham.

I en video lagt ut på sosiale medier fordømte veteranlederen «en fullstendig meningsløs, irrasjonell og feil beslutning», men klaget over at «26 andre land har insistert på at denne avgjørelsen skal tas».

Men det er ikke bare Ungarn som er motstander av et snarlig EU-medlemskap for Ukriana. Også Slovakia og Østerrike er imot dette.

Med kald skulder i Washington og blokkering i EU så blir det vel norske skattebetalere som får oppgaven med å holde Ukrainas meningsløse krig gående enda en stund. Denne krigen kunne vært unngått og den kunne i det minste ha vært stoppet i mars 2022 da det forelå en skisse til en avtale. Men Storbritannia og USA la ned veto. Det har kostet noen hundretusen ukrainere livet. Mener Guri Melby og resten av Stortinget at det har vært verdt det?


NRK 14. desember kl. 23:04

Støre gratulerer Ukraina med EU-forhandlingene – En virkelig historisk dag, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) etter at det ble klart at EU vil åpne medlemskapsforhandlinger med Ukraina. – Gratulerer til president Volodymyr Zelenskyj med den historiske beslutningen fra Det europeiske råd om å åpne samtaler om EU-medlemskap for Ukraina. En virkelig historisk dag for Ukraina og EU, skriver Støre på X/Twitter. (NTB)

Forrige artikkelPutin: Ingen behov for ny mobilisering i Russland
Neste artikkelEndringene i utlendingsloven bør forkastes