New York Times: Drapene på kvinner og barn i Gaza verre enn noen gang

0

New York Times: «Dødstakten i Gaza, spesielt blant barn og kvinner, er høyere enn noe som noen gang er sett.»

Gaza Civilians, Under Israeli Barrage, Are Being Killed at Historic Pace.

«Eksperter sier at selv en konservativ lesning av tapstallene rapportert fra Gaza viser at dødstempoet under Israels kampanje har få presedenser i dette århundret.

Forskere sier at antallet dødsfall som ble rapportert i Gaza under det israelske bombardementet har vært eksepsjonelt høyt.

Folk blir drept i Gaza raskere, sier de, enn i selv de dødeligste øyeblikkene av USA-ledede angrep i Irak, Syria og Afghanistan, som også ble mye kritisert av menneskerettighetsgrupper.

Nøyaktige sammenligninger av drepte i krig er umulige, men eksperter i konfliktskade har blitt overrasket over hvor mange mennesker som er rapportert drept i Gaza – de fleste av dem kvinner og barn – og hvor raskt.

Flere barn har blitt drept i Gaza siden det israelske angrepet begynte enn i verdens store konfliktsoner til sammen – i to dusin land – i løpet av hele fjoråret, selv med krigen i Ukraina, ifølge FNs tall over bekreftede barnedødsfall i væpnet konflikt.

Mer enn dobbelt så mange kvinner og barn er allerede rapportert drept i Gaza enn i Ukraina etter nesten to år med russiske angrep, ifølge FNs anslag.

Flere kvinner og barn har blitt drept i Gaza på mindre enn to måneder enn de rundt 7700 sivile dokumentert som drept av amerikanske styrker og deres internasjonale allierte i hele det første året av invasjonen av Irak i 2003, ifølge estimater fra Iraq Body Count, en uavhengig britisk forskningsgruppe.

Og antallet kvinner og barn som er rapportert drept i Gaza siden den israelske kampanjen startet forrige måned har allerede begynt å nærme seg de rundt 12.400 sivile som er dokumentert å ha blitt drept av USA og dets allierte i Afghanistan i løpet av nesten 20 år med krig, ifølge Neta C. Crawford, meddirektør for Brown Universitys Costs of War Project.

Kvinner og barn står for nesten 70 prosent av alle dødsfall som er rapportert i Gaza, selv om de fleste stridende er menn – en «ekstraordinær statistikk», sa Rick Brennan, den regionale beredskapsdirektøren for Verdens helseorganisasjons kontor for østlige Middelhavet, på et arrangement denne måneden.

Mens de totale dødstallene i disse krigene var større, er antallet drepte i Gaza «i løpet av svært kort tid høyere enn i andre konflikter», sa professor Crawford, som har forsket mye på moderne kriger. Etter først å ha stilt spørsmål ved dødstallet i Gaza, innrømmer Biden-administrasjonen nå at de sanne tallene for sivile tap kan være enda verre.

Barbara Leaf, assisterende utenriksminister for nære østlige anliggender, fortalte en komité i Representantenes hus denne måneden at amerikanske tjenestemenn mente de sivile tapene var «veldig høye, ærlig talt, og det kan være at de er enda høyere enn det som blir sitert».

Det er ikke bare den nådeløse omfanget av angrepene, som Israel har anslått til mer enn 15.000 før de nådde en kort våpenhvile de siste dagene. Det er også karakteren til selve våpnene som blir brukt. Israels omfattende bruk av svært tunge våpen i tette urbane områder, inkludert USA-produserte bomber på 2000 pund som kan knuse et høybygg, er overraskende, sier noen eksperter.

«Det er hinsides alt jeg har sett i min karriere», sa Marc Garlasco, en militærrådgiver for den nederlandske organisasjonen PAX og en tidligere senior etterretningsanalytiker ved Pentagon.

More than 15,900 Palestinians killed in Gaza since Oct. 7 -Palestinian health minister.

Forrige artikkelJemens aksjoner i Rødehavet er en reell trussel mot USA og Israel
Neste artikkelHvem eier de største bedriftene i Norge?