Jemens aksjoner i Rødehavet er en reell trussel mot USA og Israel

0

Noen amerikanske tjenestemenn sier at den jemenittiske motstandsbevegelsen er en trussel ikke bare mot Israel-tilknyttede kommersielle skip, men også mot den amerikanske marinen. Dette skriver nettavisa The Cradle.

Noen amerikanske tjenestemenn kritiserer Biden-administrasjonen for bevisst å bagatellisere trusselen fra Jemens Ansarallah mot amerikanske marinestyrker, rapporterte Politico 5. desember. 

Kritikken kommer etter et Ansarallah-angrep søndag på flere kommersielle fartøyer i Rødehavet, som tvang et krigsskip fra den amerikanske marinen til å rykke ut for å svare.

Den jemenittiske motstandsbevegelsen skjøt opp missiler og droner mot tre separate kommersielle fartøyer. USS Carney skjøt tilbake og tok ned tre ubemannede droner.

Det er uklart om det amerikanske marineskipet også var et mål for angrepet eller bare kom de kommersielle fartøyene til unnsetning. 

Tjenestemenn i forsvarsdepartementet og Biden-administrasjonen, inkludert nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan, har sagt at USA «ikke kan vurdere» om USS Carney var målet for angrepene. 

Etter tidligere Ansarallah-drone- og missilangrep på kommersielle skip, sa Pentagon at tjenestemenn ikke trodde Ansarallah hadde rettet angrep mot krigsskipene.

Men fire andre tjenestemenn med kunnskap om diskusjonene sa i intervjuer med Politico at tjenestemenn i Biden-administrasjonen spiller ned trusselen for å unngå en eskalering midt i Israels krig med Hamas i Gaza.

Ansarallah har gjort det klart at angrepene var rettet mot kommersielle skip med bånd til Israel, og har skutt opp raketter mot den israelske havnebyen Eilat til støtte for palestinerne.

«Hvis skipene våre ser at noe kommer i nærheten av dem eller mot dem, vil de vurdere det som en trussel og skyte det ned,» sa en tjenestemann i Pentagon. «Det skal være vanskelig å finne noe annet tidspunkt» der amerikanske skip har blitt utfordret slik i regionen.

En annen amerikansk tjenestemann hevdet at ikke bare israelske, men også amerikanske skip faktisk er truet.

«Folk tror dette er en Israel-greie, og fordi de er tunghendte i Gaza, er det ingen som sier noe,» sa tjenestemannen. «Verden burde fordømme dette.»

En tredje amerikansk tjenestemann erkjente at USA bevisst har unngått å erkjenne at krigsskipene deres er et mål fordi de «prøver å unngå unødvendig eskalering». Men tjenestemannen påpekte også at administrasjonen ikke har sagt definitivt at krigsskipet ikke var truet.

«Vi nøler ikke med å iverksette tiltak mot styrker eller militsgrupper som kan være en trussel mot våre styrker,» sa tjenestemannen.

Noen tjenestemenn i Pentagon hevder at angrep på kommersiell skipsfart allerede utgjør en eskalering. Admiral Christopher Grady, nestleder for Joint Chiefs of Staff, uttalte at angrepene på internasjonal skipsfart i Rødehavet er «en big deal», mens de beskyldte Iran for angrepene, siden Iran støtter Ansarallah.

«Det er utvilsomt en iransk hånd bak dette. Så dette ser litt ut som horisontal eskalering,» hevdet han.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver Sullivan beskyldte også Iran, og uttalte «Vi har all grunn til å tro at disse angrepene, mens de ble lansert av [Ansarallah] i Jemen, er gjort mulig av Iran.»

Noen nåværende amerikanske tjenestemenn utelukket ikke muligheten for at administrasjonen vil svare på Ansarallah-angrepene i Rødehavet, mens noen tidligere amerikanske tjenestemenn etterlyser det spesifikt.

«Hvis vi foretar vurderingen eller føler behov for å svare, vil vi alltid ta den avgjørelsen på et tidspunkt eller sted vi velger. Det er en avgjørelse som [forsvarsministeren] også vil ta i samarbeid med presidenten,» sa en annen tjenestemann i Pentagon.

«Men hvor er angrepene på [Ansarallah] mål?» skrev Marc Polymeropoulos, tidligere CIA-tjenestemann, på X. «Vi må se dette ASAP.»

Pensjonert viseadmiral John Miller, den tidligere sjefen for US 5th Fleet, sa at «Vi tar ikke dette seriøst.»

«Vi avskrekker ikke noen akkurat nå,» sa Miller.

USA og Israel vurderer «marinestyrke» i Rødehavet.

USA og dets allierte, inkludert Israel, vurderer å etablere en «marine-oppgavestyrke» i Rødehavet som svar på den nylige maritime trusselen mot israelsk skipsfart fra Jemens motstandsbevegelse Ansarallah. 

Ifølge israelske medier har Israel henvendt seg til flere land, inkludert Storbritannia og Japan, for å diskutere opprettelsen av en multinasjonal marinestyrke som vil ha som mål å beskytte skipsfarten i Bab al-Mandab-stredet. 

Det hvite hus kunngjorde også 4. desember at det kan dannes en slik styrke for å eskortere kommersielle skip i Rødehavet. 

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa at Washington har diskutert ideen med sine allierte, selv om «ingenting ennå er hogd i stein». 

Iran Observer kaller dette et farlig trekk og noe som «kan føre til at flere land mister sine marinefartøyer».

Forrige artikkel15 måter covid-vaksinene skader og dreper på
Neste artikkelNew York Times: Drapene på kvinner og barn i Gaza verre enn noen gang
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.