Møt selskapene som profitterer på Israels krig mot Gaza

0
Våpenindustrien tjener stort på bombinga av Gaza. / Foto fra Times of Gaza / X
Av Jessica Corbett

Commondreams.org – 20.desember 2023

«Etter hvert som den globale motstanden mot krig og apartheid vokser, er det viktig at offentligheten vet nøyaktig hvem som gjør denne volden mulig.»

Pr. onsdag listet en USA-basert kvekergruppes online database opp over to dusin selskaper som profitterer på blodsutgytelsen på Gazastripen, hvor israelske styrker har brukt de siste 10 ukene på å føre det eksperter kaller en «folkemorderisk» krig som sendte forsvarsaksjer til værs.

Støttet av $ 3,8 milliarder i årlig militærhjelp fra USA, erklærte Israel krig den 7. oktober som gjengjeldelse for et Hamas-ledet angrep som drepte over 1.100 mennesker. Siden da har israelske styrker drept over 20.000 palestinere i Gaza – og utløst massive protester rundt om i verden, inkludert mange ledet av jødiske mennesker, som krever en våpenhvile.

Krig og angrep på sivile vil aldri bringe trygghet eller fred til israelere eller palestinere.

De økende dødstallene, fordrivelsen, ødeleggelsen av sivil infrastruktur og vanskelighetene med å levere humanitær hjelp til den beleirede enklaven, har også økt granskningen av en pakke på 14,3 milliarder dollar til krigen som Biden-administrasjonen ba Kongressen om, samt kritikk av de amerikanske våpenprodusentene og milliardærdonorene som bevæpner og muliggjør Israels forsvarsstyrker (IDF).

«Omfanget av ødeleggelser og krigsforbrytelser i Gaza ville ikke vært mulig uten massive våpenoverføringer fra USA,» sier Noam Perry i American Friends Service Committee (AFSC), gruppen bak online-verktøyet, i en uttalelse onsdag. «Etter hvert som den globale motstanden mot krig og apartheid vokser, er det viktig at offentligheten vet nøyaktig hvem som gjør denne volden mulig.»

Som AFSC-nettsiden viser i detalj:

Kort tid etter 7. oktober begynte den amerikanske regjeringen å overføre enorme mengder våpen til Israel. Blant disse våpnene mottok Israel mer enn 15.000 bomber og 50.000 artillerigranater bare i løpet av den første halvannen måned. Disse overføringene har bevisst blitt innhyllet i hemmelighold for å unngå offentlig gransking og forhindre Kongressen fra å utøve noe meningsfylt tilsyn.

Noen av disse våpnene ble kjøpt ved hjelp av amerikanske skattebetaleres penger gjennom Foreign Military Sales-programmet; noen var direkte kommersielt salg, kjøpt gjennom Israels eget budsjett; og noen var etterfylte amerikanske militære lagre i Israel, som det israelske militæret også kan bruke. En liste over kjente amerikanske våpenoverføringer vedlikeholdes av Forum on the Arms Trade.

Nettsiden bemerker at listen er basert på rapportering, sosiale medier og andre åpne kilder, og «fokuserer på våpen brukt av Israel fordi alle palestinske militante grupper allerede er sanksjonert og ikke mottar støtte fra vestlige regjeringer eller selskaper.»

For eksempel lager Boeing, verdens femte største våpenprodusent, F-15-jagerfly og Apache AH-64-angrepshelikoptre som brukes av de israelske styrkene, så vel som «flere typer ikke-styrte bomber med liten diameter (SDB) og JDAM-sett (Joint Direct Attack Munition)» som har blitt «mye» brukt under krigen, inkludert i en bombing av Gazas flyktningleir Jabalia.

Etter flere tiår med israelske okkupasjonsstyrker som bruker Caterpillars pansrede D9-bulldosere for å «rive palestinske hjem og sivil infrastruktur på den okkuperte Vestbredden og for å håndheve blokaden av Gazastripen», har maskinene «vært avgjørende for det israelske militærets bakkeinvasjon» av enklaven, ifølge AFSC.

Mens begge disse krigsprofitørene er basert i USA, er listen ikke begrenset til amerikanske firmaer, den avslører også verdens syvende største våpenprodusent, Storbritannias BAE Systems, og Israels største våpenprodusent, Elbit Systems, «en av de viktigste leverandørene av våpen og overvåkingssystemer til det israelske militæret.»

Andre selskaper på listen inkluderer våpengiganter som General Dynamics, General Electric, L3Harris Technologies, Leonardo, Lockheed Martin, Northrop Grumman og RTX – tidligere Raytheon – samt kjøretøyselskapene AM General, Ford, Oshkosh, Toyota og droneprodusentene AeroVironment, Skydio og XTEND.

Listen retter seg også mot USA-baserte Colt’s Manufacturing Company, som lager skytevåpen, inkludert M16, og Emtan Karmiel, et israelsk firma som «leverte rundt 12.000 rifler» til landets styrker innen en uke etter 7. oktober. Det inkluderer også Israel Aerospace Industries, en statseid produsent som «lager flere våpensystemer spesielt for det israelske militæret.»

Andre israelske firmaer som er oppført inkluderer Plasan, som lager SandCat, lett pansret kjøretøy, og MDT Armor, som eies av det israelske selskapet Shladot og lager David Urban Light Armored Vehicle, brukt av militæret til patruljer og rekognosering.

De andre utenlandske firmaene på listen er ThyssenKrupp, det tyske selskapet som bygde fire krigsskip for Israel, og Nordic Ammunition Company, som lager M141 Bunker Defeat Munition, en skulderavfyrt «bunker-buster»-rakett.

«Som en kvekerorganisasjon med en lang historie med arbeid i Palestina og Israel, inkludert i Gaza, støtter vi en full våpenembargo til både israelske og palestinske militante grupper,» understreket Perry onsdag. «Krig og angrep på sivile vil aldri bringe trygghet eller fred til israelere eller palestinere. Vi trenger en permanent våpenhvile og å arbeide for en rettferdig og varig fred i regionen.»


Denne artikkelen ble publisert av Common Dreams:

Meet the Companies Profiting From Israel’s War on Gaza

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Arbeidet til Common Dreams er lisensiert under Creative Commons (CC BY-NC-ND 3.0). Føl deg fri til å publisere og dele mye.

JESSICA CORBETT

er seniorredaktør og skribent for Common Dreams.

Full Bio >

Nammo er krigsprofitør

Her er oppføringen av NAMMO på Companies Behind 2023 Attack on Gaza | American Friends Service Committee (afsc.org)  

Nordic Ammunition Company (Nammo)

  • Produsenten av M141 Bunker Defeat Munition, en skulderavfyrt «bunker-buster» rakett brukt av det israelske militæret i Gaza. Fra slutten av oktober har USA levert 1.800 av de forespurte 3.000 M141 skulderavfyrte rakettkastere til Israel.
  • Disse rakettene er laget i USA, på Nammo Talley-fabrikken i Mesa, Arizona.
  • Nammo Talleys morselskap, Nammo, har imidlertid hovedkontor i Norge og er deleid av den norske stat og det finske selskapet Patria Oyj. Sistnevnte er deleid av finske myndigheter (50,1 prosent) og Kongsberg Defence & Aerospace (49,9 prosent), som er en del av Kongsberg Gruppen (FRA: KOZ).
Forrige artikkelBare 40 prosent av tyskerne tror at de kan ytre seg fritt
Neste artikkelNæringsminister Vestre fikk 78 millioner i statsstøtte og har formue på 100 millioner
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.