Bare 40 prosent av tyskerne tror at de kan ytre seg fritt

0

Stadig færre mennesker i Tyskland har følelsen av at de fritt kan uttrykke sine politiske meninger. Dette kommer fram av en undersøkelse fra Allensbach Institute for Demoscopy og medieforskningsinstituttet Media Tenor. Følgelig har den opplevde ytringsfriheten blant befolkningen nådd sitt laveste nivå siden 1950-tallet. Studieforfatterne legger først og fremst skylden på medieklimaet for dette.

Dette skriver den anerkjente nettavisa Zeit Online.

44 prosent av de spurte er av den oppfatning at de må være forsiktige med fri meningsytring. Bare 40 prosent sa at de fritt kunne uttrykke sine politiske meninger. Ytringsfriheten er nedfelt i den tyske grunnloven, resultatene av studien refererer kun til respondentenes oppfattede meningsytringer.

Det er grønne akademikere som er av den oppfatninga at de kan ytre seg fritt. I andre grupper er det en helt annen tendens.

AfD (62 prosent) eller FDP-velgere (57 prosent) sier at man må være forsiktig med fri meningsytring. Men tilhengere av SPD (46 prosent), Venstrepartiet (45 prosent) og Unionen (43 prosent) mener man må være forsiktig.

Forslag fra SPD om å forby AfD

I et års tid har det versert forslag i Tyskalnd om å forby landets nest største parti, etter meningsmålingene, AfD. Forslaget kommer blant annet fra SPD-ledelsen i Thüringen. Dermed er det kanskje ikke så rart at AfD-velgere mener man må være forsiktig med hva man sier i Tyskland. Peter Michael Huber, som er professor i statsvitenskap, advarer mot dette forslaget.

Ved siste meningsmåling i november 2023 fikk AfD i Thüringen 34% prosent oppslutning og er desidert største parti. SPD fikk 9%.

AfD er nå største parti i alle delstatene i det tidligere DDR unntatt Berlin.

Så seint som i november 2023 skrev avisa Handelsblatt om å forby AfD:

Die AfD verbieten? Das sind die wichtigsten Antworten

Det er sikkert det smarteste å gjøre for de stadig mer upopulære systempartiene: sikre demokratiet gjennom å forby det partiet som har størst oppslutning blant velgerne. Da kan jo ingenting gå galt.

Forrige artikkelIsrael-Palestina-krigen: Hvorfor ignorerer media bevis for Israels egne handlinger 7. oktober?
Neste artikkelMøt selskapene som profitterer på Israels krig mot Gaza