Jemen snur sjakkspillet opp-ned, kontrollerer nå Rødehavet

0
MSC Palatium III, angrepet av jemenittiske styrker 15. desember. (Fotokreditt: FleetMon)

Gjennom sine målrettede aksjoner mot Israel-rettet skipstrafikk i Rødehavet har Ansarallah eller Houthiene i Jemen i realiteten tatt kontroll over denne strategiske sjøveien og Bad al-Mandeb, utløpet av Rødehavet. Jemens nålestikkaksjoner er direkte svar på Israels hensynsløse krig mot Gazas befolkning. Og det er knapt noen som hadde ventet dette før 7. oktober.

Maersk, verdens femte største rederi, har besluttet å ikke lenger sende sine skip gjennom Rødehavet, men i stedet sende dem den lange veien rundt Afrika.

De væpnede styrkene til Jemens Ansarallah-ledede regjering i Sanaa tok på seg ansvaret for et angrep på kommersielle skip på vei til Israel 15. desember, skriver The Cradle.

«Sjøstyrkene til de jemenittiske væpnede styrkene […] gjennomførte en militær operasjon mot to containerskip (MSC Alanya og MSC Palatium III), som var på vei til den israelske enheten (det vil si Israel, o.a.), og traff dem med to marinemissiler,» sa den jemenittiske hæren i en uttalelse

Angrepet kom etter at «mannskaper nektet å svare på anrop fra de jemenittiske marinestyrkene, så vel som på alarmerende advarselsmeldinger», heter det i uttalelsen. 

«De jemenittiske væpnede styrkene forsikrer alle skip på vei til alle havner rundt om i verden unntatt israelske havner om at ingen skade vil ramme dem, og at de må holde identifikasjonsenheten åpen.» 

Noen timer tidligere kunngjorde det tyske rederiet Hapag-Lloyd at et av tankskipene deres, Al-Jasra med liberisk flagg skip, ble truffet med et prosjektil i Bab al-Mandab-stredet. 

– Ingen besetningsmedlemmer ble skadet. Hapag-Lloyd vil ta ytterligere tiltak for å sikre sikkerheten til våre mannskaper, sa det tyske selskapet i en uttalelse.

Ifølge MarineTraffics fraktdataside er MSC Palatium og MSC Alanya fartøy som er nevnt i den jemenittiske uttalelsen skip som seiler under et liberisk flagg.

Som et resultat av disse angrepene har frakt kostnadene i Rødehavet økt betydelig, og selskaper, inkludert israelske selskaper, har blitt tvunget til å ty til dyre omveier og høye priser. 

Det hvite hus har advart Ansarallah mot å gjennomføre slike aksjoner. Den advarselen har houthiene ikke brydd seg om.

Hangarskipsgruppa USS Eisenhower forlot Persiabukta

USA har utplassert hangarskipsgruppa USS Eisenhower i Persiabukta som en åpenlys trussel mot Iran og Jemen. Men verken Iran eller Jemen lar seg skremme av det. I stedet har den iranske revolusjonsgarden frigjort en video med sin samtale med skipsfører på hangarskipet. Revolusjonsgarden ga ordre om at hangarskipets helikoptre skulle parkeres på dekk før skipet forlot farvannet. Det ble gjort. Og US Navys stolthet måtte trekke seg ut med lite stolthet igjen.

En indirekte virkning av Israels krig mot Gaza og konsolideringa av forbindelsene mellom araberstatene, Iran, Russland og Kina er at hele det geopolitiske sjakkspillet totalt har forandret karakter i denne regionen.

Krigen har pågått i noe over to måneder og allerede nå har USA/Israel blitt påført så mange politiske nederlag at man ikke skulle tro det var mulig.

USA-base i Irak angrepet tolv ganger

Satellittbilder viser betydelig skade på den amerikanske militærbasen Harir nær Erbil i Nord-Irak. Basen har vært mål for væpnede droner 12 ganger siden 7. oktober.

Israel har uten å vite det utløst en lavintens regional krig i Midtøsten som allerede har påført både USA og Israel betydelige politiske nederlag. Disse ulmende glørne kan meget vel slå ut i åpen flamme, og det vil neppe Israel komme godt ut av. Det har man forstått i Washington, og Det hvite hus prøver å få Israel til å begrense seg noe, uten at det har ført til annet enn at Israels forsvarsminister Yoav Gallant med ord og opptreden hånte USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan for åpent kamera.


Forrige artikkelUSA har bare 1 milliard dollar igjen til Ukraina
Neste artikkelFNs ære, USAs skam i Gaza