USA har bare 1 milliard dollar igjen til Ukraina

0
Illustrasjon: Terje Sørensen

Rundt 96 % av de autoriserte midlene er brukt opp, mens resten skal brukes denne måneden, har Karine Jean-Pierre sagt. Hun er pressesekretær for Det hvite hus.

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Administrasjonen til USAs president Joe Biden er i ferd med å gå tom for forhåndsgodkjente midler for å hjelpe Ukraina i kampen mot Russland, med bare 1 milliard dollar igjen, opplyses det.

I en tale til journalister på onsdag forklarte hun at dette er mengden penger som gjenstår i påfyllingsbevilgningen, som tillater Pentagon å anskaffe våpen fra private kontraktører for å erstatte det eldre utstyret som sendes til Kiev.

– Så det er 1 milliard dollar igjen. Omtrent 96 % av påfyllingsmidlene er allerede brukt. Og forsvarsdepartementet forbereder seg på å fordele de resterende 4 % denne måneden, la Jean-Pierre til.

Karine Jean-Pierre

Når disse midlene går tom, bemerket hun, vil USA ikke være i stand til å fylle opp sine egne beholdninger som ble sendt til slagmarken i Ukraina. Hun la til at Washington nå må redusere mengden militærbistand til Kiev etter hvert som budsjettet strammes til.

I begynnelsen av november, etter å ha kunngjort en ny sikkerhetspakke for Kiev, sa den amerikanske regjeringen at den hadde fullstendig uttømt «Ukraine Security Assistance Initiative» (USAI). Siden da har Biden-administrasjonen i økende grad måttet stole på presidentens tilbaketrekningsmyndighet, som tillater den å overføre våpen fra amerikanske lagre uten Kongressens godkjenning i tilfelle en nødsituasjon.

På tirsdag, etter å ha møtt Ukrainas president Vladimir Zelenskyj, kunngjorde Biden USD 200 millioner i militærhjelp til Ukraina, inkludert ytterligere luftvernavskjærere, artilleri og ammunisjon. Han advarte imidlertid om at uten ytterligere finansiering «nærmer Washington seg raskt slutten på vår evne til å hjelpe Ukraina til å respondere på … presserende operasjonelle krav.»

Den amerikanske presidenten har gjentatte ganger oppfordret Kongressen til å godkjenne sin forespørsel om tilleggsfinansiering på USD 106 milliarder, som inkluderer rundt USD 60 milliarder i bistand til Kiev, bistand til Israel og Taiwan, samt midler for å øke sikkerheten på grensen mellom USA og Mexico.

Republikanerne i Senatet har vært motvillige til å gi grønt lys til tiltaket og krever strengere innvandringskontroll. Noen GOP-medlemmer har vært skeptiske til å gi hjelp til Ukraina i det hele tatt, med mange som krever mer ansvarlighet fra Biden-administrasjonen.

Russland har gjentatte ganger advart Vesten mot å gi våpen til Ukraina, og hevdet at dette bare vil forlenge konflikten uten å endre utfallet, samtidig som Nato-landene trekkes inn i en direkte konfrontasjon med Moskva.

Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Forrige artikkelJonas Bals og kjepphesten hans
Neste artikkelJemen snur sjakkspillet opp-ned, kontrollerer nå Rødehavet