Israel vil trekke tilbake bakketropper fra Gaza i en «ny fase» av krigen

0
Israel bomber Gaza flatt og etterlater seg et fullstendig rasert samfunn.

Denne «nye fasen» vil angivelig fokusere på fortsatte luftangrep mot den beleirede enklaven, der det proporsjonale dødstallet har overgått de fleste moderne konflikter på mindre enn tre måneder. Dette skriver nettavisa The Cradle.

Tel Aviv forbereder seg på å avslutte sin militære bakkeoperasjon på Gazastripa som en del av den tredje fasen av krigen i løpet av de kommende ukene, rapporterte det israelske allmennkringkastingsselskapet fredag, skriver Anadolu Agency.

Kringkasteren siterte ikke navngitte kilder som sa at den israelske hæren «forbereder seg på å gå til den tredje fasen av kampene i Gaza i løpet av de kommende ukene, i samsvar med operative prestasjoner».

«Den tredje fasen inkluderer å avslutte bakkeoperasjonen på Gazastripa, redusere hærstyrker og demobilisere reserver, ty til luftangrep og etablere en buffersone på grensen mellom Israel og Gazastripen,» ifølge kildene.

Rapporten hevdet at hæren «tok kontroll over det meste av det nordlige Gaza-området, mens den har store vanskeligheter med å bevege seg fremover i det sørlige Gaza-området».

Den israelske rapporten kommer dager etter at eliteenheten Golani-brigaden trakk seg tilbake fra Gaza for å «reorganisere sine rekker». Golani-brigaden hadde lidd store tap mens de kjempet mot Hamas’ Qassam-brigader, Quds-brigaden og andre grupper som er forskanset i Gaza. 

Ifølge en pensjonert israelsk general mistet elitestyrken en fjerdedel av soldatene sine. 

Qassam-brigadene har frigitt opptak av bakholdsangrep mot israelske styrker på nesten daglig basis. Videoene inkluderer scener med guidede missilangrep, skarpskytteroperasjoner og RPG-angrep på stridsvogner, kjøretøy og bulldosere. 

Washington Post rapporterte 22. desember noen av vitnesbyrdene fra israelske soldater om de «dødelige» og «surrealistiske» fellene som er lagt av motstandsfolk. 

Noen av disse bakholdsangrepene inkluderer bruk av høyttalere, som sender ut lyder av folk som gråter eller snakker hebraisk, med sikte på å lokke soldater og få dem til å tro at fanger kan være i nærheten. 

«I intense urbane kamper, utkjempet over og under bakken, farer Hamas-militante fra bygning til bygning i sivile klær … og forsøker å fange israelske soldater med feller og bakhold.»

Israel hevder at de har oppnådd operativ kontroll over flere områder nord i Gaza, inkludert det kjente Shujaiya-området. 

Israel hevder å rette seg mot Hamas’ infrastruktur og militære evner, men like fullt er gruppa fortsatt i stand til å skyte raketter inn i Tel Aviv fra flere områder over hele Gaza – noe som indikerer at nesten to måneder med bakkeoperasjoner har hatt liten effekt. 

Kunngjøringen om en luftangrepsfokusert «ny fase» av krigen kommer mens Washington fortsetter å be om at intensiteten av Israels etniske rensingskampanje i Gaza reduseres i løpet av de kommende ukene. 

Amerikanske tjenestemenn råder Tel Aviv kontinuerlig til å unngå sivile tap for å opprettholde internasjonal støtte. Samtidig som de gir Israel alt de trenger av våpen og logistikk til å gjennomføre angrepene på sivile.

Men hvis den nye fasen skal fokusere på intens bombing – som kildene sier – vil sivile tap fortsette å øke, og det samme vil den totale ødeleggelsen av infrastruktur i Gaza. 

Med en dødsrate på ikke mindre enn 355 sivile per dag – omtrent 70 prosent av dem er kvinner og barn – er terrorbombinga av Gaza nær toppen av de fleste moderne bombekampanjer.

Forrige artikkelBjørn Otto Richter: Verdenssituasjonen på julaften 2023
Neste artikkelStudie: Covid-vaksinene infiltrerer det menneskelige arvestoffet