Terrorbombinga av Gaza den ‘mest ødeleggende’ i moderne historie

0
Kilde: Times of Gaza

Teppebombekampanjen i Gaza har overgått de allierte bombingene av Tyskland under andre verdenskrig og drepte flere sivile på to måneder enn det amerikanske angrepet på Mosul gjorde over en periode på ni måneder.

Av nyhetsdesken i The Cradle.

Mens Israels etniske rensingskampanje av Gaza snart har pågått i 80 dager, framhever vestlige analytikere de historiske ødeleggelsene forårsaket av Tel Avivs hemningsløse angrep mot sivilbefolkningen i kystenklaven.

Siden 7. oktober har den israelske blitzen «skapt flere ødeleggelser enn raseringa av Syrias Aleppo mellom 2012 og 2016, Ukrainas Mariupol eller, proporsjonalt, den allierte bombingen av Tyskland i andre verdenskrig», fremhevet AP 21. desember.

Det sivile dødstallet, som er godt over 20.000, har også overgått Washingtons ni måneder lange angrep på den irakiske byen Mosul i 2017.

Videre, under USAs bombing av Irak i 2014–2017, ble det utført 15.000 luftangrep over hele landet. Til sammenligning sier Tel Aviv at de har utført minst 22.000 luftangrep i Gaza – et av de tettest befolkede områdene i verden.

«Gaza er en av de mest intense sivile straffekampanjene i historien,» sa Robert Pape, en amerikansk militærhistoriker, til AP. «Den ligger nå helt klart i den øverste fjerdedelen av de mest ødeleggende bombekampanjene noensinne.»

De siste to månedene har FN-tjenestemenn kalt Gaza «et levende mareritt» og har beskrevet forholdene på bakken som «apokalyptiske». «Jeg føler at jeg går tom for måter å beskrive grusomhetene som rammer barn her på,» sa UNICEF-talsperson James Elder nylig.

Etter bare tre uker drepte den israelske hæren flere barn i Gaza enn antall drepte barn i alle verdens konflikter over et helt år. Per 22. desember, med et dødstall på over 10.000 palestinske barn, har Tel Aviv drept flere barn enn summen av alle verdens kriger mellom 2019 og 2022 (8.174).

«Du må gå tilbake til Vietnamkrigen for å finne en sammenligning,» sa Marc Garlasco, tidligere amerikansk forsvarsetterretningsanalytiker og tidligere FN-etterforsker av krigsforbrytelser, til CNN denne uken. «Selv i begge Irak-krigene var det aldri så massivt.»

«På to måneder har vi hatt omtrent nivået av angrep i dette bitte lille området i Gaza som det vi så i Mosul og Raqqa til sammen,» Larry Lewis, forskningsdirektør ved Center for Naval Analyse (CNA) og tidligere USA Utenriksdepartementets seniorrådgiver for sivil skade, fortalte CNN. «Det er en utrolig mengde angrep på så kort tid.»

Med en dødsrate på ikke mindre enn 355 sivile per dag – omtrent 70 prosent av dem er kvinner og barn – er Gazas blitz nær toppen av de fleste moderne bombekampanjer.

Under beleiringen av Stalingrad som varte i 162 dager, ble 40.000 sivile drept – et gjennomsnitt på 247 sivile per dag. Tilsvarende, under det andre slaget ved Fallujah, regnet som den blodigste hendelsen i Irak-krigen, ble totalt 1400 sivile drept i løpet av 46 dager, det vil si 31 sivile dødsfall per dag.

Under USAs beleiring av Mosul, som tidligere ble sett på som et av de mest intense angrepene på en by på generasjoner, ble 10.000 sivile drept, eller 37 sivile per dag.

Bare under den to år lange beleiringen av Leningrad i andre verdenskrig var den sivile dødsraten høyere enn i Gaza. Imidlertid var de fleste av de 1,5 millioner sovjetiske dødsfallene et resultat av sult, kulde og sykdom.

Den enorme sivile dødsraten i Gaza har blitt tilskrevet Israels bruk av massive bomber som kan drepe eller såre mennesker hundrevis av meter unna.

I følge en undersøkelse utført av CNN i samarbeid med AI-selskapet Synthetaic, som brukte Rapid Automatic Image Categorization (RAIC), er dusinvis av kratere over Gazastripen etter bomber på 2000 pund som ble sluppet av den israelske hæren.

«Når du bruker et våpen så nær en sivil bygning, er det umulig å fjerne sjansen for skade fra våpenet. Den kommer til å bli truffet av noe, sier Garlasco til CNN.

I en samtale med AP sa den tidligere amerikanske etterretningsanalytikeren at eksplosjonen av de amerikanskproduserte bombene på 2000 pund i det fri betyr «øyeblikkelig død» for alle innenfor omtrent 30 meter, mens dødelig fragmentering kan strekke seg opp til 365 meter.

«Den forvandler jord til flytende masse […] Den får hele bygninger til å kollapse,» la Garlasco til.

«Vi velger riktig ammunisjon for hvert mål – så det ikke forårsaker unødvendig skade,» sa den israelske hærens øverste talsmann, kontreadmiral Daniel Hagari, til journalister tidligere denne måneden.

En amerikansk etterretningsvurdering publisert i forrige uke fant at nesten halvparten av ammunisjonen Israel har brukt i Gaza siden krigen startet har vært ustyrte bomber, som markant øker det sivile dødstallet.

Forrige artikkelEU strammer inn asyl- og migrasjonsreglene
Neste artikkelStøre, er du norsk statsminister eller EUs og USAs stattholder?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.