Hertugens omfavnelse

0
Klassekampen 20. desember 2023

I et nesten panegyrisk oppslag forteller avisa Klassekampen sine lesere at Jonas Gahr Støre «vil prate med Rødt og MDG» og at han «har invitert Marie Sneve på mitt kontor og hatt en god samtale». Klassekampen føyer til at «Jonas Gahr Støre (Ap) mener de rødgrønne må samarbeide tettere. Nå strekker han ut en hånd til Rødt.» Og skal vi tro oppslaget er det ei hand Rødt ikke har noe i mot å holde i.

Her har vi altså mannen bak strømpriskrisa, Acer-tilpasning, underleggelse av EØS og EU-kommisjonen, NATOs ankerfeste og Smittevernstatens fungerende hovedtalsmann i Norge, mannen som prioriterer milliarder til krig og lar vanlige folk betale det hvite ut av øyet. Mannen som organiserer den nye fattigdommen i Norge til glede for milliardærer og utenlandske spekulanter. Dette er mannen som Rødt skal samarbeide med fra og med det Klassekampen kaller «Rødgrønn vinter».

Og fra begge sider kan man jo skjønne det, rent kynisk og maktpolitisk.

Arbeiderpartiet har vendt seg til å se 20-tallet i meningsmålingene fra undersida. Man ligger nå rundt halvparten av Torbjørn Jaglands 36,9%. Skal Støre ha det minste håp om å bevare plassen i statsministerboligen etter neste valg må han fylle kurven med så mange «partnere» han bare kan.

Og Rødt har jo gjort seg klar til samarbeid. Butikktjuven er ute av bildet – for øyeblikket. Venstreopposisjonen i partiet er knust og Rødt konkurrerer med FRP om hvem som kan bevilge mest penger til krig. Og på Stortinget er det godt å sitte, Lavinia. Så det gjelder det å holde seg over sperregrensa. Da er de gode jobbene på tinget, i sekretariatene og komiteene sikret. Statsstøttemillionene triller inn. Og man kan klare seg godt uten medlemmer om det skulle knipe.

«Men tænk dig selve Stortinget, tænk dig de lange, lyse maaneder, da vi sidder paa Stortinget. Lavinia, Lavinia – der er det godt at sidde …»

(Nils Kjær: Det lykkelige valg, Kristiania 1913)

Og den mest statsfinansierte avisa i Norg er sjølsagt mer enn villig til å spille rollen som Kirsten giftekniv. (Wikipedia: «Uttrykket Kirsten Giftekniv er … brukt om personer som bistår med å finne og forene personer i ekteskap eller kjærlighetsforhold. Det brukes gjerne spydig, om de personer som er i overkant ivrige i å spleise andre.«)

Vi skal ikke si at vi ikke så det komme.

Forrige artikkelNettavisa steigan.no er avhengig av deg!
Neste artikkelJemen er klar til å stirre ned en ny imperiekoalisjon