Eventyret om batterifabrikkene – svensk produsent søker om konkurs

0
Den svenske batterifabrikken Nilar går konkurs. Mindre enn to måneder tidligere var dette den stemninga selskapet formidlet på sine nettsider. / Foto: Nilar

Ikke før det ble klart at det eneste den norske «batteriprodusenten» Freyr har produsert er søkkrike direktører og at anlegget de skulle skape i Mo i Rana ser ut til å gå fløyten, kommer meldinga om at den svenske batterifabrikken Nilar er på vei mot skifteretten.

Det svenske tidsskriftet Ny Teknik skriver:

Nilar har beslutat sig för att ansöka om konkurs. Handlingen kommer att lämnas in under torsdagen den 30 november, enligt ett pressmeddelande från bolaget.

Dagen innan hade bolaget meddelat att behovet av finansiering var stort, både på kort och lång sikt. 

Styrelsen har övervägt att ingå partnerskap med andra aktörer eller sälja bolaget, men några sådana lösningar har inte fallit ut.

Strax under 100 personer arbetar på batterifabriken i Gävle, där tillverkning sker av nickelmetallhydridbatterier till stationära energilager.

Nilars styrelseordförande Gunnar Wieslander:

– Vi tog in pengar för att utveckla ett batteri, och när vi gjorde det signalerade vi att vi skulle behöva mer pengar. Nu har vi kommit dit. Det är en annan värld nu när det gäller att få tag på kapital. Vi jobbar med att hitta en långsiktig finansiering, men vi har märkt att det är en mycket tuffare marknad, säger han till Ny Teknik under onsdagen.

Jonas Gahr Støre: kjernen i Arbeiderpartiets klimapolitikk

8. juli 2021 sa Støre:

I dag ringes det med den berømte bjellen og FREYR Battery noteres på børsen i New York. Med det skrives det industrihistorie.

Etableringer som dette er kjernen i Arbeiderpartiets klimapolitikk. Vi skal kutte utslipp og skape jobber. Fabrikkene i Nordland skal produsere batterier tilsvarende 800 000 elbiler i året og gi spennende jobbmuligheter til fagarbeidere, ingeniører, professorer og alt i mellom. Det skal bygges fem fabrikker og skapes rundt 1500 arbeidsplasser i den gamle jernverksbyen Mo i Rana.

Og det viste seg å være en gigantisk og svært kostbar bløff.

Men på ett punkt skal vi være enige med Støre. Sånt som dette «er kjernen i Arbeiderpartiets klimapolitikk». Luftslott, korrupsjon og feilslåtte gigantsatsinger som bare noen få smartinger tjener på.

Les også: Støre vil ha ny «månelanding» – gigasatsing på hydrogen

Forrige artikkelDet foregår et koordinert angrep på kjøttprodusenter over hele vesten
Neste artikkelNet Zero vil føre til en sultkatastrofe uten sidestykke