Det finnes ingen måte å «forklare» graden av død og ødeleggelse i Gaza på

0
Israel bomber Gaza flatt og etterlater seg et fullstendig rasert samfunn.

Det finnes ingen måte å «forklare» Israels oppførsel på Gazastripen på. Ødeleggelse, drap, sult og beleiring i slike monstrøse dimensjoner kan ikke lenger forklares eller rettferdiggjøres, selv med et effektivt propagandamaskineri som israelsk offentlig diplomati (hasbara). Dette skriver den velrenommerte israelske journalisten og forfatteren Gideon Levy i den israelske avisa Haaretz.

Av Gideon Levy.

Det onde kan ikke lenger skjules av noen propaganda. Selv den vinnende israelske kombinasjonen av offerrolle, Jiddishkeit, utvalgte mennesker og Holocaust kan ikke lenger tilsløre bildet. De grufulle 7. oktober-hendelsene er ikke glemt av noen, men de kan ikke rettferdiggjøre det som utspiller seg i Gaza. Propagandisten som kunne forklare å drepe 162 spedbarn på en dag – et tall rapportert av sosiale medier denne uken – er ennå ikke født, for ikke å snakke om å drepe rundt 10.000 barn på to måneder.

Israel er allerede i ferd med å sette opp sin oppdaterte «Yad Vashem» (Holocaust-minne, o.a.). Hundrevis av jødiske funksjonærer fra USA blir fløyet med lufttransport til de brente kibbutsene i sør. Natan Sharansky har også vært i Kfar Azza denne uken, for å se og vise disse antisemittene hva de gjorde mot oss.

Ingen offisiell gjest vil kunne lande i Israel fra nå av uten å bli tvunget til å gå gjennom Kibbutz Be’eri. Og etterpå, hvis han tør vende blikket mot Gazastripen, vil han bli stemplet som antisemittisk. Vent på Birthright-busser med en soldat som våker over hver enkelt, med sin tsjekkiske rifle i helspenn. Også de er allerede på vei til Nir Oz.

Det er svært tvilsomt at dette vil gjøre noe godt. Hasbara er nå en umoralsk maskin. Alle som nøyer seg med å bli sjokkert over det som er blitt gjort mot oss mens de ser bort fra det vi har gjort siden, har ingen integritet eller samvittighet. Man kan ikke ignorere Gaza og bare bli sjokkert av Kfar Azza. Selvfølgelig er det obligatorisk å fortelle og vise verden hva Hamas gjorde mot oss. Men historien begynner først der. Det slutter ikke der. Å ikke fortelle fortsettelsen er en foraktelig handling.

Ved siden av de forferdelige israelske lidelsene, som ikke må undervurderes, står de mye større lidelsene nå på Gazastripen. Det er enormt i omfang og forårsaker fortvilelse. Det har ingen forklaring, og trenger heller ikke en. Det er nok for rapportene som kommer ut fra Gaza og blir kringkastet over hele verden bortsett fra i en liten stat, hvis øyne er lukket og hvis hjerte er forseglet.

Israelsk hasbara er et bedrag. Den forteller en historie som ikke er hele sannheten. Ved å skjule mer enn halve sannheten, burde hasbara blitt sett på som en skammelig aktivitet. Men det er det ikke. I Israel har en absurd skikkelse som  Noa Tishbi  blitt øyeblikkets heltinne. Det grusomme angrepet på Benny Gantz, som deltok på en fest til ære for henne i hjemmet til den etterlatte faren Eyal Waldman og ble fotografert smilende, et glass i den ene hånden og Tishbi i den andre, gikk glipp av poenget.

Poenget er at bedragere gjøres om til helter her. Å bla gjennom Tishbis X-konto vil få deg til å spy. Natalie Dadon, men med Hollywood-stjernestøv, new age, klemmer, tårer og Colgate-smil, kitsch og død rett fra området nær Gaza-grensen. Den jødiske nasjonen er urbefolkningen i Israel, vi er herfra, sier kvinnen som migrerte bort herfra. I det øyeblikket hun landet på Ben Gurion flyplass, måtte hun søke ly, og selvfølgelig filmet hun seg selv for å få hjertet til hver «venn av Israel» til å skjelve og få dem til å gråte.

Og smykkene, å smykkene på Tishbi: to Davidsstjerner, ikke én, bare for å være sikker, et Chai-kjede og et fra-elven-til-havet kart, alt i gull. En kvart million følgere. Hanukkah er en sionistisk høytid. Tel Aviv er en by under angrep. «Du må forestille deg hvordan Midtøsten vil se ut etter at Hamas er beseiret,» sier hun til Piers Morgan fra TalkTV.

Vil du vite hvordan Midtøsten vil se ut? Gaza ødelagt til bakken, to millioner hjemløse mennesker og overfor dem, også arret og slått, en apartheidstat, som Tishbi ikke engang har hørt om.


Denne artikkelen ble først publisert av den israelske avisa Haaretz.


Gideon Levy er spaltist i Haaretz og medlem av avisas redaksjon. Levy begynte i Haaretz i 1982, og var i fire år avisas viseredaktør. Han er forfatter av den ukentlige Twilight Zone-innslaget, som dekker den israelske okkupasjonen på Vestbredden og Gaza de siste 25 årene, samt forfatter av politiske lederartikler for avisa. Levy mottok Euro-Med Journalist Prize for 2008, Leipzigs frihetspris i 2001, Israels journalistforbunds pris i 1997 og The Association of Human Rights in Israel Award for 1996. Hans nye bok, The Punishment of Gaza, er nettopp utgitt av Verso Publishing House i London og New York.

Forrige artikkel– Det blir streiker på Teslas tyske megafabrikk
Neste artikkelKrigen i Gaza blir gradvis til en regional krig
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.