Amerikanske flyoperasjoner i Guyana midt under spenninger med Venezuela

0

Venezuelanere stemte nylig for å opprette en ny stat i Guayana Esequiba, en omstridt oljerik region som utgjør om lag to tredjedeler av Guyanas territorium.

Anti-War.

Det amerikanske militæret sa torsdag at det ville gjennomføre flyoperasjoner i Guyana midt i den spente situasjonen mellom den karibiske nasjonen og naboen Venezuela, over den omstridte Guayana Esequiba-regionen.

Guayana Esequiba er en oljerik region som utgjør om lag to tredjedeler av territoriet til staten Guyana, som fikk uavhengighet fra Storbritannia i 1966. I 1899 avgjorde et amerikansk-britisk tribunal at territoriet tilhørte Storbritannia, en avgjørelse som ble avvist av Venezuela.

Venezuela, Storbritannia og daværende Britisk Guyana nådde en ny avtale i 1966, kjent som Genève-avtalen, for å nå en gjensidig tilfredsstillende løsning på tvisten. Den internasjonale domstolen åpnet en sak om tvisten i 2018, men en avgjørelse forventes fortsatt å være flere år unna.

Spenningen har de siste årene økt over denne tvisten, ettersom flere oljefunn i Guayana Esequiba fortsetter å bli gjort. Den amerikanske energigiganten ExxonMobil oppdaget massive oljereserver utenfor kysten av Guyana, i farvann Venezuela har gjort krav på og selskapet har vært involvert i et stort offshore boreprosjekt.

Det omstridte området.

Uenigheten eskalerte denne uken da venezuelanere stemte for å opprette en ny stat i Guayana Esequiba, i en folkeavstemning som ble holdt på søndag. Venezuelas president Nicolás Maduro har siden beordret opprettelsen av en stat, noe som øker frykten for potensiell militær handling, selv om de to partene har blitt enige om å fortsette å snakke om problemet.

USA støtter Guyana i tvisten, som utenriksminister Antony Blinken bekreftet i en telefonsamtale med Guyanas president Irfaan Ali onsdag. Ifølge utenriksdepartementet sa Blinken at de to sidene burde respektere kjennelsen fra 1899 «med mindre, eller inntil partene når en ny avtale, eller et kompetent juridisk organ bestemmer noe annet».

Ifølge den amerikanske ambassaden i Guyana, planla US Southern Command å gjennomføre flyvninger med det guyanske militæret torsdag. «Denne øvelsen bygger på rutinemessig engasjement og operasjoner for å styrke partnerskapet for sikkerhet mellom USA og Guyana og for å styrke regionalt samarbeid,» sa ambassaden.

USA forsøkte å styrte den venezuelanske regjeringen i 2019, ved å støtte den mislykkede kupplederen Juan Guaidó mot Maduro og ved å pålegge landet lammende økonomiske sanksjoner. Biden-administrasjonen lettet nylig på noen sanksjoner, men truer med å gjeninnføre dem.


Publisert av Anti-War:

US Military Conducting Flight Operations in Guyana Amid Venezuela Tensions

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelHvem eier Norge?
Neste artikkelHvordan sørger Kina for matsikkerhet for 1,4 milliarder mennesker?
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.