Xi Jinping til USA: – Vi ønsker fred og samarbeid

0
Foto: Xinhua

Nøkkelpunkter fra president Xi Jinpings 1,5-timers tale på APEC Business Forum i San Francisco:

  • Kina er klar til å bli en partner og venn av USA.
  • De grunnleggende prinsippene i forholdet mellom Kina og USA bør være gjensidig respekt, fredelig sameksistens og vinn-vinn-samarbeid.
  • Kina vil være glad for å se et selvsikkert, åpent, stadig voksende og velstående USA.
  • Belte- og veiinitiativet samt Global Development Initiative (GDI), Global Security Initiative (GSI) og Global Civilization Initiative (GCI) foreslått av Kina er åpne for alle land, inkludert USA.
  • Det kinesiske folket er imot er krig, det de ønsker er stabilitet, og det de håper på er varig verdensfred. Den store foryngelsen av den kinesiske nasjonen kan ikke oppnås uten et fredelig og stabilt internasjonalt miljø.
  • Kina er det eneste store landet som har skrevet fredelig utvikling inn i landets grunnlov
  • Kina inviterer 50 000 unge amerikanere til Kina på utvekslings- og studieprogrammer de neste fem årene.

Amerikanerne satt som tente lys under den kinesiske presidentens tale.

Og hvem var invitert til Xis bord under soiréen?

BlackRock Inc.s Larry Fink og Stephen Schwarzman fra Blackstone Inc. var blant de fremste amerikanske lederne som satt ved president Xi Jinpings bord på en eksklusiv middag i San Francisco, hvor den kinesiske lederen presenterte sin nasjon som en positiv kraft for verdensfred.

De fikk selskap av USAs handelsminister Gina Raimondo og USAs ambassadør til Kina Nicholas Burns, på et arrangement som ble holdt på sidelinjen av toppmøtet for Asia-Pacific Economic Cooperation. Andre store navn som fikk en plass rundt bordet ved siden av Kinas mektigste leder siden Mao Zedong på arrangementet, inkluderte Apple Inc.s Tim Cook, Bridgewater Associates’ Ray Dalio og Peng Zhao fra Citadel Securities, ifølge Bloomberg News.

President Biden blamerte seg ved å kalle Xi Jinping en diktator og utenriksminister Blinken var tydelig nervøs for at presidenten hans skulle gjøre enda flere skandaler.

Det var en sjølsikker og vennlig supermakt som presenterte seg for et USA i ytre og indre krise. Finansgigantene vet helt sikkert hvor de skal putte pengene sine.

Men San Francisco hadde i hvert fall ryddet gatene for uteliggere og søppel før den kinesiske presidentens besøk og vitsene i byen går slik: Hvordan sørge for reine gater i San Francisco? Invitere president Xi en gang i uka!

Forrige artikkelGaza har massive olje- og gassreserver
Neste artikkelIsraelsk bedrag avslørt: Det var ikke noe kommandosenter under al-Shifa sykehus