Nederlagene ved fronten fører til splittelse i Kiev

0
Zelensky er mer enn bekymret.

Bitter strid mellom president Zelensky og hærsjef Zaluzhny mens fronten i øst bryter sammen.

En ukrainsk TV-kanal kjørte en undertekst på en av sine nyhetssendinger der det sto at over 1,1 millioner ukrainske soldater var drept i krigen. Dette førte til reprimande fra presidentens kontor og en beklagelse fra TV-kanalen. Vi skal ikke spekulere i antallet drepte, men det er åpenbart at tallet er sjokkerende høyt. Øverstkommanderende for Ukrainas væpnede styrker, Valery Zaluzhny, sa nylig ifølge den ukrainske nyhetskanalen Strana at han ville trenge 20.000 nye soldater i måneden for å kunne føre krigen videre.

Nestleder for den ukrainske forsvarskomitéen i parlamentet og medlem av Zelenskys parti Folkets tjener, Mariana Bezuglaya, skrev nylig på Facebook at forsvarssjef Zaluzhny «må gå av fordi han ikke har noen plan for kampene i 2024, verken store eller små, verken symmetriske eller asymmetriske».

Zaluzhny har ikke flere unge menn å sette inn på fronten så man har begynt å rekruttere stadig eldre menn, kvinner og unge gutter. Den ukrainske hæren får mer og mer preg av en Volkssturm, som man kalte det i Tyskland på slutten.

Truslene om å avsette Zaluzhny førte til trusler om statskupp mot Zelensky. Aktivisten Alexander Lemenov, som har gode forbindelser i vest, skrev på Facebook (maskinoversatt):

«Hva kan vi si om denne kommunikasjonsstilen? Jeg har ikke nok ord til å beskrive det … de vil spille ut. Vi vil miste mer territorium. Men ikke alt, langt fra alt. Og i Kiev vil regjeringen virkelig bli endret, men ikke til en russisk en, men til en militær regjering.»

Dette førte til at Zelenskys kontor var nødt til å gå ut med fordømmelse av uttalelsene til Mariana Bezuglaya.

Avisa Kyiv Post omtaler denne konflikten her: MP Fuels Rumors of Zaluzhny-Zelensky Conflict, Calls for Military Leadership Change.

Men Bezuglaya lot seg ikke stanse og fortsatte sin kritikk på Facebook mandag, spesielt rettet mot general Zaluzhny.

Det er opplagt at det er brann i rosenes leir. Og det kommer naturligvis av nederlagene ved fronten. Det er bare i norske medier at Ukraina fortsetter å seire og at Russland er nær nederlag. Norske medier er denne krigen siste dagers hellige.

Se kommentaren til Alexander Mercouris:

Det pro-ukrainske Institute for the Study of War viser på kartet områdene for den russiske offensiven.

Forrige artikkelByråkrater ved Statsministerens kontor brøt loven. Nå snakker de.
Neste artikkelTyskland på vei mot kaos?