Byråkrater ved Statsministerens kontor brøt loven. Nå snakker de.

0
Erna Solberg manipulerer, så da har vi også manipulert hennes portrett.

Slik holdt Erna Solbergs nærmeste brev, dokumenter og mannens navn unna offentligheten, skriver E24.

Fire dager etter seieren i høstens kommunevalg erkjente Høyre-leder Erna Solberg at hun hadde vært inhabil i flere saker regjeringen behandlet da hun var statsminister, fra 2013 til 2021.

Årsaken var ektemannen Sindre Finnes’ aksjehandler i samme periode.

Til E24 innrømmer nå toppbyråkrater feil i håndteringen av dokumenter om hans aksjehandler og hennes habilitet.

I stedet for å journalføre dem i tråd med loven – slik at de ble synlige for allmennheten – la noen av Solbergs nærmeste ved kontoret sentrale e-poster og dokumenter om Finnes’ aksjehandler i et internt papirarkiv.

På den måten var både dokumentene og hva SMK faktisk visste om saken skjult for offentligheten i over ti år:

  • Tidligere ekspedisjonssjef Heidi Heggenes sier nå at hun skulle journalført e-poster dokumenter om habilitet og aksjer knyttet til Finnes. Da ville de blitt synlige for pressen og allmennheten.
  • Regjeringsråd Anne Nafstad Lyftingsmo beklager håndteringen av flere e-poster med Sindre Finnes om et privat selskap, hans styreverv og Solbergs habilitet.
  • Statsministerens kontor innrømmer nå at også spørsmål fra pressen om hva kontoret hadde av dokumenter om aksjehandlene ble håndtert feil mens Solberg var statsminister.

Alle offentlige virksomheter har plikt til å føre en journal med saksdokumenter, slik at innbyggere kan se hvordan offentlige midler brukes og begjære innsyn. Dokumentene skal legges ut fortløpende.

Journalen skal vise tittel, dato, avsender og mottaker. Den er åpen for alle. SMKs journal ligger på nett.

Kommentar: Erna Solberg mener at hun står over loven

Dette er enda et eksempel på at Erna Solberg og hennes regime anså seg som høyt hevet over norsk lov. Under hennes regime ble minst 13 paragrafer i Grunnloven brutt for å gjennomføre det paniske og katastrofale koronadiktaturet. Og dette ble begrunnet med pjatt fra statsministerens side. Og en servil presse sørget for at hun slapp unna med det.

Solberg har tatt like useriøst på sin inhabilitet og antakelige lovbrudd i forbindelse med ektemannens aksjehandler.

Og hva verre er: embetsverket har spilt med. De skal liksom være garantister for at loven følges. Men det har de ikke vært. De har tvert om aktivt sørget før at det regelverket de er satt til å etterleve ble satt til side.

E24 har gjentatte ganger spurt Statsministerens kontor om journalføringen da Solberg ledet landet:

– Kan Statsministerens kontor vise til ett eneste dokument de ansatte journalførte som kastet noe lys over Sindre Finnes’ aksjehandler – eller Erna Solbergs habilitetsutfordringer – i hennes regjeringstid?

Det kan ikke ledelsen ved Statsministerens kontor.

– Lovbrudd, konkluderer fagfolk og jurister innen forvaltningsrett.

Vi har fått en politikerkaste som gir jamne blaffen i Grunnloven og andre lover og et embetsverk som er med på bedrageriet.

Hva er vi blitt? Et bananmonarki?

Forrige artikkelPolitisk jordskjelv i Nederland: advarsel mot Europas autoritære elitestyring
Neste artikkelNederlagene ved fronten fører til splittelse i Kiev