Krigsdagbok del 85 – 20. til 25. september 2023

0
Bakgrunnsbilde: Shutterstock / n_defender

Dette er 85. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

20. september

New York Times skriver nå at det kan ha vært en ukrainsk rakett som traff markedet i Kostjantynivka 6. september i år, der det ble drept 16 mennesker, noe som ble slått stort opp av norske medier.  Dementier har det vært vanskeligere å få øye på. Det er kanskje på tide at norske medier slutter å bruke Zelenskyj som kilde.

21. september

Medienes jobb er å få oss til å ønske kriger og til å tro at krigene kan vinnes. Hvordan vet vi det? Fordi mediene (og politikerne) har lyktes med å få ca 85 % av det norske folk til å ønske å sende våpen til Ukraina og nesten 100 % av politikerne på Stortinget. Politikerne er altså enda mer hjernevaska enn folk flest. Lignende tall gjaldt da Norge førte krig mot Jugoslavia, Libya og Syria. I alle fall på Stortinget.

De som forstår dette, om hvilken rolle mediene spiller når det gjelder å føre en viss politikk, leser mediene på en annen måte enn andre. Nå som også Polen har bestemt at de ikke vil sende våpen til Ukraina, bør norske medier forberede seg på at mange lesere blir skuffa og sinte når de skjønner at de har blitt lurt av krigspropagandaen deres. 

22. september

Hvordan kan det gå galt med rådgivere som Wichne Pedersen, Yarosh og Arestovich?

Det såkalte Arbeiderpartiet har en rådgiver, Jørn Wichne Pedersen, som i går presterte å påstå at Russland ikke har noe å frykte av 1. Ukraina, et land hvis ledere siden 2014 har sagt at de fører krig mot Russland og 2. NATO-landene, som har lagt utallige land i grus, og som dessuten har væpnet Ukraina til krig mot Russland siden 2014.

De som har styrt Ukraina siden 2014 er i virkeligheten et marionettregime for USA/NATO/EU og de har minst to ganger valgt rådgivere som har sagt at krig med Russland er uungåelig, Dmytro Yarosh i 2014 og Alexej Arestovich i 2019.

Arestovich sa i et intervju i mars 2019 at han så på «en større krig med Russland» som noe som kunne kvalifisere Ukraina for NATO-medlemskap og at krigen vil komme innen få år, med 99% sannsynlighet, grunnet Ukrainas partnerskap med NATO. «Kanskje til og med tre kriger med Russland». En fredelig løsning på konflikten er helt umulig, sa han (og saboterte Minsk-avtalene for å sikre det).

En krig mot Russland vil kunne kvalifisere Ukraina for NATO-medlemskap, sa altså Alexey Arestovich i mars 2019. Og det var han Zelensky ville ha som rådgiver. Den samme Zelenskys rådgiver har snakket rosende om IS brutalitet. Nå som krigen er et faktum er det ellers bare å konstatere at NATO oppfører seg som om Ukraina er medlem. De facto-medlem, som Zelensky sa.

Hvordan kan det gå galt med rådgivere som Wichne Pedersen, Yarosh og Arestovich?

Bildet viser kilden til Arestovichs uttalelser og er fra «Krig, som bestilt?», som kan kjøpes av meg eller gjennom bokhandlere. https://falkenforlag.no/Krig-som-bestilt-p533126936

23. september

«Hvis det amerikanske forsvaret var et land, ville det ha de 47. høyeste utslippene av klimagasser på verdensbasis. Det er mer enn utslippene til Sverige, Danmark og Portugal til sammen» (Dagsavisen). https://www.dagsavisen.no/nyheter/2023/09/23/militaere-styrker-er-klimaverstinger-bidrar-direkte-til-global-oppvarming/

24. september

Vi ler mye av Biden, men vi bør egentlig synes synd på ham, fordi han ‘tvinges’ til å dumme seg ut for hele verden. Men mest synd er det på USAs befolkning, som pines av hans mumling, famling, snubling og det som verre er. De er flaue over ham. På samme måte som russerne var flaue over Jeltsin på 90-talet.

Ja, Biden ‘tvinges’ til dumme seg ut mens Jonas Gahr Støre føler seg nødt til si å dumme ting som dette: «Jeg synes ikke det er noe å utsette på alderen (til Biden). Han er den personen han er og har den alderen han har. Men det er ingen tvil om at han er en hardtarbeidende president (…). Han er veldig engasjert. Ingen tvil om at han legger all kraft i dette». La oss si at Støre likevel har rett i dette: hvor mye kraft har Biden i sitt 81. år, for ikke å si hvis han skulle bli gjenvalgt? Mindre kraft enn min far, som er 85 år.

Seinere samme dag:

Forfattere, journalister, statsvitere, politikere og andre vet at negativ omtale av land som Russland, Hviterussland, Syria og Nord-Korea er bra for karrieren, i Norge som i USA og andre NATO-land. Derfor er det en overflod av denne type bøker, som også er lettere å få finansiert av det offentlige og visse organisasjoner.

Nå har det kommet en ny bok som omtaler Kim Yo Jong som «verdens farligste kvinne (….) kanskje gjennom hele verdenshistorien». Forfatteren er professor ved et amerikansk universitet og heter Sung-Yoon Lee. Det merkverdige er at professoren innrømmer at hans kilder ikke er noen garanti for at dette er riktig. Men likevel har CNN, Fox med flere gitt ham anledning til å markedsføre boka. For dette er en bok som gir folk anledning til å dyrke det ‘gode’ hatet, i likhet med de fleste biografiene om Putin.

Når Nettavisen ved Thomas Paust omtaler boka er det dog på en måte som gjør at det ikke blir like lett å dyrke det ‘gode’ hatet. For Paust har innhentet kommentarer fra en norsk ekspert, Geir Helgesen, som forteller at han har et helt annet inntrykk av hun som mange mener er den egentlige lederen av «det lukkede landet». Også det er feil, sier Helgesen. https://www.nettavisen.no/nyheter/bekmork-biografi-stemples-som-verdens-farligste-kvinne/s/5-95-1340153

«Det gode hatet», er ikke det egentlig i slekt med ‘godgrøssingen’ man kunne få av spøkelseshistorier som barn?

Hvorfor liker (de fleste) barn spøkelseshistorier? Jeg tror det skyldes at ‘godgrøssingen’ gir dem anledning eller påskudd til å søke sammen for å få trøst, fysisk trøst, dvs ‘lovlig’ kroppskontakt/nærhet. Og dermed oppsøker de grøsset, for å kunne grøsse sammen, i felleskap mot ‘det onde’, som spøkelseshistorier gir anledning til.

Voksnes utgave av slik ‘godgrøssing’ blir dermed det gode hatet, der de voksne føler felleskap og dyrker sin egen ‘godhet’ gjennom avsky mot en felles fiende, «det onde», den fienden som mediene og politikerne peker på til enhver tid.

Seinere samme dag:

Det er åpenbart at ‘vi’, Vesten, NATO/EU-landene, har forlangt mye mer av Russland enn av oss sjøl. Som når vi har forlangt at russerne skal akseptere at deres sikkerhet svekkes mens vår sikkerhet styrkes (i virkeligheten førte det til at alle ble mindre sikre, som blant annet Tormod Heier pleide å si).

Det var denne mentaliteten som førte til krig, og det var kjent allerede på 90-tallet uten at vestlige ledere forandret kursen. Jeg er derfor sikker på at ettertidens historikere vil være enige om ‘vårt’ medansvar, slik dagens historikere er enige om at de strenge vilkårene Tyskland ble tvunget til å akseptere etter første verdenskrig førte til andre verdenskrig.

Seinere samme dag:

Yaroslav Hunka, en ukrainsk nazist i eksil i Canada, hylles for sin kamp mot russerne under andre verdenskrig og for at han fortsetter å støtte kampen mot Russland i dag, 98 år gammel !!! Men det blir verre, for dette skjer til stående applaus i Canadas nasjonalforsamling, der Zelensky og Canadas statsminister, Justin Trudeau, er blant de som applauderer.

Norske medier har sjølsagt ikke omtalt dette (det gjorde de riktignok etter hvert). Men det har russiske RT og Forward, som beskriver seg sjøl som «jødisk, uavhengig og non-profit»:

«Den gamle veteranen, Yaroslav Hunka, ble hedret under en sesjon der president Volodomyr Zelenskyy i Ukraina henvendte seg til lovgiverne for å takke dem for deres støtte siden Russland invaderte landet hans, ved å si at Canada alltid har vært på “den lyse siden av historien.” Speaker of the House of Commons, Anthony Rota — som hadde sammenlignet Zelenskyy med Winston Churchill — anerkjente en “veteran fra andre verdenskrig som kjempet for ukrainsk uavhengighet mot russerne og fortsetter å støtte troppene i dag til og med i en alder av 98.” (…)

SS Galichina ble dannet i 1943 og var sammensatt av rekrutter fra Galicia-regionen i det vestlige Ukraina. Enheten ble bevæpnet og trent av nazistene og kommandert av tyske offiserer. I 1944 fikk divisjonen besøk av SS-sjef Heinrich Himmler, som snakket om soldatenes «vilje til å slakte polakker.”

Tre måneder tidligere utførte SS Galichina-underenheter det som er kjent som Huta Pieniacka-massakren, og brente 500 til 1000 polske landsbyboere levende.

Under Nürnberg-rettssakene erklærte International Military Tribunal Waffen-SS for å være en kriminell organisasjon ansvarlig for massegrusomheter inkludert “forfølgelse og utryddelse av jødene, brutaliteter og drap i konsentrasjonsleirer, utskeielser i administrasjonen av okkuperte territorier, administrasjonen av slavearbeidsprogrammet og mishandling og drap på fanger.”

Etter krigen fikk tusenvis av SS Galichina-veteraner bosette seg i Vesten, rundt 2000 av dem i Canada. Da var enheten universelt kjent som den første ukrainske divisjonen».

SS-veteranen Yaroslav Hunka hylles i det kanadiske parlamentet.

Til slutt i artikkelen sies det imidlertid at det ikke er kjent om Zelensky visste dette om den ukrainske nazisten. Men den canadiske nasjonalforsamlingen må i det minste vite det. https://forward.com/fast-forward/561927/zelenskyy-joins-canadian-parliaments-ovation-to-98-year-old-veteran-who-fought-with-nazis/

Trudeau skal ha samarbeidet med en ukrainsk nazi-gruppe ifølge en X-tråd (Twitter) av Ezra Levant: https://twitter.com/ezralevant/status/1705810843827364199

Her APs omtale: https://apnews.com/article/zelenskyy-trudeau-canada-ukraine-parliament-b0f23d207592031cedb030292eb3ae01

25. september

Ukraina i 2016: «Pengefondet IMF truer med å bryte med Ukraina på grunn av korrupsjon» (ABC Nyheter v/ Thomas Vermes).

Men norske myndigheter fortsatte å kaste våre skattepenger over det korrupte regimet, som fortsatte sin krigføring. Nå vet vi at regimet saboterte Minskavtalene for å vinne tid til å ruste opp til krig mot Russland og at NATO med Norge hjalp dem med det uten stopp fra 2014. Og vi vet at Ukraina er minst like korrupt som før.

«Ukraina har vist reell vilje til dyptgripende reform og europeisk integrasjon. Dette er et modig og riktig valg som fortjener vår fortsatte støtte,» sa Brende 7. oktober 2015 (…)

Børge Brendes beskrivelse av reformvilje er milevidt fra beskrivelsen Ukrainas økonomi- og handelsminister inntil nylig, Aivaras Abromavicius gir.

Det som fikk dråpen til å flyte over for IMF, ifølge en pressekonferanse hos IMF i Washington 11. februar, var at Abromavicius brått trakk seg fra regjeringen 3. februar.

I likhet med sin forgjenger begrunnet Abromavicius det med at reformer og antikorrupsjonstiltak effektivt blir stoppet.

– Enhver reform av systemet blir blokkert. Det dreier seg om mer enn manglende støtte eller politisk vilje. Jeg nekter å være del av et slikt system, sa han til BBC.

«En rekke land, inkludert Sverige, men ikke Norge, uttrykte skuffelse over at han som en ivrig reformtilhenger, trakk seg».

Norge har i sannhet farlige politikere, sannsynligvis også korrupte/kriminelle. Det vet vi nå mer enn noen sinne. For Brendes etterkommere er ikke noe bedre.

https://www.abcnyheter.no/penger/makrookonomi/2016/02/15/195200039/pengefondet-imf-truer-med-a-bryte-med-ukraina-pa-grunn-av-korrupsjon

Se også denne, fra 2016: https://www.theguardian.com/world/2016/sep/23/ukraine-corruption-bigotry-western-support-russia?CMP=share_btn_fb&fbclid=IwAR0-Cag_Br8NCLpD8E74KFBXpxRA_JqXDA5rFoRpC-t3CijzhHd9gQu20lI

Seinere samme dag:

«Han hater Vesten». Aage Borchgrevink er avdelingsleder i Den Norske Helsingforskomite og sa i går dette om Putin. Han er ofte å se i norske medier der han blir brukt som om han og komiteen har en helt spesiell integritet og ekspertise når det gjelder menneskerettigheter. Men i virkeligheten er de nesten bare opptatt av menneskerettigheter i den grad negative saker om slikt kan brukes i propagandakrigen mot Russland. Og slik har det vært  siden 70-tallet, da komiteen ble dannet. Mye av det folk ‘vet’ om Russland kommer altså fra Borchgrevink eller andre i Helsingforskomiteen, gjennom norske medier.

Jeg har fulgt Borchgrevink daglig på X (Twitter) i flere år, så jeg vet at han er alt annet enn nøytral der han blant annet pumper ut propaganda til fordel for å levere våpen til Ukraina. Han støttet også USAs nylige beslutning om å sende klasevåpen til Ukraina (som Ukraina riktignok har brukt siden 2014, men det ble offentlig i sommer). Han mener altså at han kjemper for menneskerettigheter samtidig med at han syns det er greit å bruke klasevåpen.

Jeg har ikke lest noen av bøkene hans. Men hvis de er like unyanserte og propagandistiske som det han ellers sier og skriver er det et stort paradoks at akkurat han er styreleder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

«Han (Putin) hater Vesten». Aage Borchgrevink, som har skrevet en biografi om Putin, bør i det minste vite at Putin gjorde mye for at Russland skulle få et godt forhold til Vesten de første åra han var president. Han bør derfor også vite at Vesten viste finger’n til Putin og Russland i stedet for å gripe denne unike muligheten til fred og fordragelighet. Dere lurte oss, sa Putin. Så sa han: Vår feil var at vi var naive og lot oss lure, USA/Vestens største feil var at de tolket det som svakhet.

Jeg gjentar: Aage Borchgrevink, av alle, er styreleder i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.


Tidligere utgaver: @Krigsdagbok

Forrige artikkelIsraelske medier: Hamas ‘langt fra å kollapse’ nord i Gaza
Neste artikkelNorge importerer storfekjøtt på tross av fulle lagre