Det rakner i EU – hva betyr valgseieren til Geert Wilders?

0
Fra Twitter/X-konotoen til Geert Wilders

Geert Wilders vant parlamentsvalget i Nederland og kan komme til å bli landets neste statsminister. Wilders er kjent for sine mange krasse uttalelser mot islam og mot innvandrere. Hva kommer det av at så mange velgere i et tradisjonelt liberalt land som Nederland gir ham sin stemme?

Enmannspartiet til Geert Wilders, Frihetspartiet PVV, fikk 37 seter i nasjonalforsamlinga av totalt 150. Det gjør dem til det soleklart største partiet i landet. Hvorfor?

Nederland har vært en garantist for EU-kommisjonens politikk og politikken til World Economic Forum. Nederland var med på å utløse Maidan-kuppet i Ukraina i 2014 og har støttet NATO i ett og alt. EUs migrasjonspolitikk har hatt en solid støttespiller i Mark Rutte, som også har stått i spissen for teknokratenes krig mot hollandske bønder.

Titusener demonstrerte i Nederland mot forsøkene på å ødelegge landbruket

Nederland er også utpekt som laboratorium for de nye 15-minuttersbyene som Klaus Schwab & co ivrer for. Nederland er grunnleggermedlem av EU og har alltid vært en garantist for kommisjonens politikk.

Men nå rakner det for EU-teknokratiet. Unionen er i djup politisk, sosial og økonomisk krise. Det «grønne skiftet» til EU-kommisjonen har ødelagt evnen til å sikre nødvendig energi til forbrukere og til industrien.

Dette er bakteppet for valgsuksessen til Wilders.

Han er imot innvandringspolitikken, han er imot EU-kommisjonen, han vil ha folkeavstemning om EU, han er imot krigen i Ukraina. Han har profilert seg som Nederlands svar på Donald Trump Han har ikke stått i spissen for kritikken av Ruttes landbrukspolitikk, men det nye partiet til bondeopprørerne fikk 7 seter i nasjonalforsamlinga og har sagt at de gjerne går i regjering med Wilders. Tyrkisk-nederlandske Dilan Yesilgöz-Zegerius som leder det høyreorienterte Folkepartiet for Frihet og Demokrati (VVD) har også sagt at hun kan tenke seg å gå i koalisjon med Wilders.

NATO-mediene har kalt Wilders for en «Putin-propagandist», slik Politico gjør. Ungarns Viktor Orbán gratulerte Wilders på Twitter/X og skrev:

The winds of change are here! Congratulations to @geertwilderspvv on winning the Dutch elections!

Europas ytre høyre jubler og EUs og NATOs venner fortviler. Men samtidig har Wilders markert en mer enn vanlig begeistring for Israel, og der har han neppe den samme støtten i Nederland.

Men bortsett fra å være en seier for høyrepopulismen forteller det om et Nederland, et EU og et NATO i djup eksistensiell krise.

Hva slags politikk Wilders vil føre i maktposisjon er en annen sak. I Italia fikk fascistpartiets moderne etterfølger, Fratelli d’Italia en brakseier og fikk Giorgia Meloni som statsminister bare for å oppdage at det ble mer av det samme. Det er ikke gitt at seieren til Wilders vil føre til store forandringer i første omgang.

Men for EU-kommisjonen og NATO-toppene bør signalet være klart: Kan det rakne i Nederland, kan det rakne hvor som helst.

Forrige artikkelRussia Gate del 2 – historien om hacking slo raskt sprekker
Neste artikkelVestens dobbeltmoral