Ukrainas største våpenleverandør orkestrerte Maidan-massakren i 2014, ifølge øyenvitner

0
Serhiy Pashinksy.

Han ble en gang fordømt av Zelensky som en «kriminell», men våpensmugleren Serhiy Pashinksy har blitt den største private leverandøren av våpen til Ukraina. Øyenvitneutsagn har pekt ut Pashinksy som arkitekten bak en blodig falsk flagg-operasjon som drev frem Maidan-kuppet i 2014 og kastet landet ut i borgerkrig.

Av Kit Klarenberg.

The Grayzone, 6. september 2023.

Flere år før han fremsto som Kievs øverste private våpensmugler, spilte eks-parlamentarikeren Serhiy Pashinksy en nøkkelrolle i det USA-støttede kuppet i 2014 som veltet Ukrainas demokratisk valgte president og satte scenen for en ødeleggende borgerkrig. Selv om den notorisk korrupte tidligere ukrainske parlamentarikeren ble fordømt av president Volodymyr Zelensky som en «kriminell» så sent som i 2019, har en lang avsløring i New York Times nå identifisert Pashinksy som den ukrainske regjeringens «største private våpenleverandør».

Kanskje forutsigbart, nevner ikke rapporten noe bevis som impliserte Pashinksy i massakren på 70 antiregjeringsdemonstranter på Maidan-plassen i Kiev i 2014, en hendelse som pro-vestlige krefter anvendte for å fullbyrde sitt statskupp mot daværende president Viktor Janukovitsj.

Opprøret på Maidan-plassen i Kiev ble framstilt som et folkelig opprør mot korrupsjon, men det var styrt av CIA og annen vestlig etterretning og det førte nazistiske krefter fram til viktige maktposisjoner.

I en rapport den 12. august om Ukrainas nye strategi for anskaffelse av våpen, påsto New York Times at Kiev «av desperasjon» ikke hadde noe annet valg enn å anvende en stadig mer amoralsk taktikk. De sier at skiftet har drevet opp prisene på import av dødelige våpen med en eksponentiell hastighet, «og lagt til lag på lag av profittgenerering» til fordel for skruppelløse spekulanter som Pashinksy.

Ifølge Times er strategien enkel: Pashinksy «kjøper og selger granater, artillerigranater og raketter gjennom et transeuropeisk nettverk av mellommenn», for så å «selge dem, deretter kjøpe dem igjen og selge dem igjen»:

«Med hver transaksjon stiger prisene – det samme gjør fortjenesten til Mr. Pashinksys medarbeidere – til den endelige kjøperen, Ukrainas militære, som betaler mest,» forklarte Times, og la til at selv om bruk av flere meglere teknisk sett kan være lovlig, «er det en gammel måte å blåse opp fortjenesten på.»

Ettersom den tilsynelatende endeløse tilførselen av kontanter fra vestlige skattebetalere gir en bonanza for våpenprodusenter som Raytheon og Northrop Grumman, gagner det på samme måte krigsprofitører som Pashinksy. Hans selskap, Ukrainian Armored Technology, «rapporterte sitt beste år noensinne i fjor, med salg på totalt mer enn $ 350 millioner» – en enorm 12.500% økning fra $ 2.8 millioner i salg året før krigen.

Pashinksy er ikke den eneste svindleren som drar nytte av elimineringen av antikorrupsjonstiltak i krigstidens Ukraina. Flere leverandører som tidligere ble satt på en offisiell svarteliste etter at de «svindlet militæret», står nå fritt til å selge igjen, ifølge Times-undersøkelsen. Utgiveren bagatelliserte dette som et uheldig, men til syvende og sist nødvendig tiltak.

«Under påskudd av å haste våpen fram til frontlinjen har ledere gjenopplivet figurer fra Ukrainas røffe fortid og opphevet, i det minste midlertidig, år med antikorrupsjonspolitikk,» hevdet Times, og beskrev «gjenkomsten av personer som Mr. Pashinksy» som «en grunn til at den amerikanske og britiske regjeringen kjøper ammunisjon til Ukraina, i stedet for bare å overlevere penger»:

«Europeiske og amerikanske tjenestemenn er uvillige til å diskutere Mr. Pashinksy, av frykt for å spille inn i Russlands narrativ om at Ukrainas regjering er håpløst korrupt og må erstattes.»

Men selv den tilsynelatende kritiske Times-rapporten overser et sentralt aspekt ved Pashinksys usmakelige biografi. Påfallende fraværende i dekningen var noen som helst forklaring på hans rolle i gjennomføringen av den beryktede massakren på antiregjeringsaktivister og politibetjenter på Maidan-plassen i Kiev, i slutten av februar 2014.

Et definerende øyeblikk i den USA-orkestrerte omveltningen av Ukrainas valgte regjering, førte til 70 dødsfall i hendene på mystiske snikskyttere, et skred av internasjonal forargelse som direkte førte til omveltningen av president Viktor Janukovitsj. Selv i dag er disse drapene offisielt forblitt uløst.

Førstehånds vitnesbyrd fra personer som hevdet å ha bidratt til å utføre falskt flagg-angrepet, antyder imidlertid at Kievs mest produktive våpensmugler var nært involvert i den grusomme affæren.

Foto: Il Giornale.

Arrangør av Maidan-massakren «tar ingen fanger»

I november 2017 publiserte den italienske TV-kanalen Matrix øyenvitne-skildringer fra tre georgiere som sier de ble beordret til å drepe demonstranter av Mamuka Mamulashvili. Deretter grunnla Mamulashvili, den øverste militære assistenten til den georgiske presidenten Mikhael Saakashvili, den beryktede leiesoldatbrigaden kjent som Georgian Legion, hvis krigere ble bredt fordømt etter at de publiserte en grusom video av seg selv som frydefullt henrettet ubevæpnede og bundne russiske soldater i april 2022.

Dokumentaren «Ukraine: The Hidden Truth» inneholder en italiensk journalists intervjuer med tre georgiske krigere som angivelig ble sendt for å orkestrere kuppet. Alle beskrev Pashinksy som en sentral organisator og utøver av Maidan-massakren, og påsto til og med at de korrupte våpenhandlerne skaffet våpen og valgte ut spesifikke mål. Filmen inneholdt også opptak av at han personlig evakuerte en skytter fra plassen, etter at de hadde blitt tatt med en rifle og et kikkertsikte av demonstranter og omringet.

En av de georgiske krigerne mintes hvordan han og hans to medarbeidere ankom Kiev i januar, «for å arrangere provokasjoner for å presse politiet til å angripe mengden». I nesten en måned var det imidlertid «ikke mange våpen i bruk», og «molotov [cocktails], skjold og stokker ble brukt maksimalt».

Dette endret seg rundt midten av februar, sa de, da Mamualashvili personlig besøkte dem sammen med en amerikansk soldat ved navn Brian Christopher Boyenger, en tidligere offiser og snikskytter i 101st Airborne Division, som personlig ga dem ordre de «måtte følge».

En dokumentar fra Italias Matrix-kanal inneholder øyenvitneutsagn som impliserer en amerikansk militærinstruktør i Ukrainas Maidan-massakre i 2014.

Pashinksy flyttet dem deretter personlig, sammen med snikskytterrifler og ammunisjon, til bygninger med utsikt over Maidan-plassen, påsto de. På det tidspunktet insisterte Mamualashvili angivelig på at «vi må begynne å skyte, så mye, for å så litt kaos».

Sånn var det at de georgiske krigerne «begynte å skyte to eller tre skudd om gangen» inn i folkemengden nedenfor, etter å ha blitt beordret til å «skyte Berkut, politiet og demonstrantene, uansett hva». Da drapene var over, flyttet Boyenger til Donbas-fronten for å kjempe i rekkene til den georgiske legionen, som Mamulashvili kommanderer til denne dag.

I mellomtiden har den ukrainske journalisten Volodymyr Boiko, som ledet det borgerlige rådet for statsadvokatkontoret i Ukraina etter Maidan, påstått at for å tilsløre sin rolle håndplukket Pashinksy personlig figurene som ledet den offisielle etterforskningen av massakren, og bestakk til og med anklageren som ledet den.

Til tross for disse sjokkerende påstandene har Pashinksy involvering i Maidan-massakren aldri blitt offisielt etterforsket, langt mindre straffet, og hans siste erfaringer med det ukrainske rettssystemet antyder at det neppe vil bli sterkt gransket av tjenestemenn i Kiev. Da han var medlem av Ukrainas Verkhovna Rada, ble han arrestert for å ha skutt og såret en fotgjenger i en trafikkrelatert tvist, men ble til slutt frikjent i 2021.

Når israelske journalister konfronterte Pashinksy om sin rolle i Maidan-massakren, advarte våpenhandleren om at de ville bli sporet opp i hjemlandet, der hans medarbeidere ville «rive dem fra hverandre». De kunne tilgis for å tro at det ikke var en lettvint trussel; det er en urovekkende tendens til at Pashinksys kritikere ender opp ondskapsfullt slått eller skutt og drept på gaten.


Denne artikkelen ble først publisert av The Grayzone:

Ukraine’s ‘biggest arms supplier’ orchestrated 2014 Maidan massacre, witnesses say

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Kit Klarenberg.

Kit Klarenberg er en undersøkende journalist som utforsker etterretningstjenestenes rolle i å forme politikk og oppfatninger.

Se også:

Og naturligvis finner du mange artikler på steigan.no om Maidan.


Forrige artikkelBritisk regjeringsfinansiert plan for sensur av saklig NATO-kritikk
Neste artikkelVåpenhvile – eneste vei til fred                                                                                 
Kit Klarenberg
Kit Klarenberg er en undersøkende journalist som gransker etterretningstjenestenes rolle i utformingen av politikk og oppfatninger.