Representantenes hus i USA kaster McCarthy som speaker

0

Representanten Matt Gaetz lanserte forslaget etter å ha anklaget Kevin McCarthy for å ha inngått en hemmelig avtale med president Biden om Ukraina-hjelp. McCarthy er den første speakeren i Representantenes hus som blir kastet.

Av Dave DeCamp.

Anti-War, 3. oktober 2023.

Representantenes hus stemte tirsdag for å avsette representanten Kevin McCarthy (R-CA) som speaker. Det var første gang i historien at en speaker i Representantenes hus ble fjernet gjennom en resolusjon om å kaste ham. (Speakeren er den som setter dagsordenen og leder møtene i huset. Han er den andre i rekkefølgen til å overta dersom presidenten skulle falle fra.)

Tiltaket ble lansert mandag av representanten Matt Gaetz, som introduserte en privilegert resolusjon om å kaste speakeren etter å ha anklaget McCarthy for å ha inngått en hemmelig avtale med president Biden om Ukraina-hjelp.

Siden en håndfull republikanere støttet Gaetz’ manøver, trengte McCarthy noen demokrater for å støtte ham for å overleve, men ingen gjorde det. Den endelige avstemningen ble 216 mot 210, der åtte republikanere og hver demokrat stemte for å fjerne McCarthy.

Det er ingen klar kandidat til å erstatte McCarthy, men i mellomtiden, ifølge CNN, vil representanten Patrick McHenry (R-NC) fungere som midlertidig speaker.

Gaetz hadde lenge truet med å starte et forsøk på å fjerne McCarthy. Hans beslutning om å gjennomføre forslaget kom som respons på det midlertidige forslaget om finansiering, som ble vedtatt av Representantenes hus på lørdag og signert av president Biden for å avverge nedstengning av statlige byråer.

Representantenes hus fjernet milliarder i Ukraina-bistand fra finansieringsforslaget, men Gaetz sa at McCarthy må ha inngått en hemmelig avtale siden demokratene støttet den uansett. President Biden sa søndag at han forventet at McCarthy ville «holde sitt ord og sikre vedtaket om støtte til Ukraina i dette kritiske øyeblikket».

Mens flertallet i Kongressen fortsatt støtter stedfortrederkrigen i Ukraina, er det et betydelig faktum at hardnakkede motstandere av politikken, som Gaetz, har makt over ledelsen i Representantenes hus. Motstanden mot stedfortrederkrig blant republikanerne i Kongressen vil trolig fortsette å vokse ettersom en fersk CNN-meningsmåling fant at 71% av republikanske velgere ikke vil at mer utgifter til Ukraina skal godkjennes.


Denne artikkelen ble først publisert av Anti-War:

House Ousts McCarthy as Speaker

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Dave DeCamp er nyhetsredaktør i Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave. Se alle innlegg av Dave DeCamp

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDømt til å tape (1)
Neste artikkelUSA tar kontrollen over EU/Europa gjennom NATO
Dave DeCamp er nyhetsredaktør for Antiwar.com, følg ham på Twitter @decampdave.