Krigshaukene i Washington vil ha storkrig – og hvem kan hindre dem?

0
ATACMS

Joe Bidens formelle tale til nasjonen fra det ovale kontoret på torsdag lanserer en helt ny fase i de pågående krigene.

Biden sa:

«Vi står overfor et vendepunkt i historien – et av de øyeblikkene der beslutningene vi tar i dag kommer til å bestemme fremtiden i flere tiår framover.»

Ifølge Biden er krigen i Ukraina og krigen i Gaza to sider av samme sak – det handler om å forsvare og bevare USAs hegemoni:

«Amerikansk ledelse er det som holder verden sammen. Amerikanske allianser er det som holder oss, Amerika, trygge. Amerikanske verdier er det som gjør oss til en partner som andre nasjoner ønsker å jobbe med. Vi ville sette alt dette i fare hvis vi går bort fra Ukraina, hvis vi vender ryggen til Israel, og det er bare ikke verdt det.» 

Så fortellingen dreier seg ikke lenger om å forsvare Ukrainas sjølråderett. Den handler om å bevare USAs herredømme stilt overfor en alvorlig, eksistensiell trussel.

For å legge tyngde bak disse uttalelsene har Det hvite hus lagt ut sitt foreslåtte lovforslag på 105 milliarder dollar for å bevæpne Ukraina, Israel og Taiwan. Amerikanske tjenestemenn sier at over 50 milliarder dollar vil gå til amerikanske våpenprodusenter. Og man sender militærutstyr som var øremerket til Ukraina til Israel:

Og når man ser på retorikken som Biden og neocons bruker for å bygge opp under denne fortellingen og gi den retning så er det en remix av George W. Bush i 2202/2003. Det er «ondskapens akse på nytt». Men nå er det mot Russland, Iran og Kina.

Og det er USA som den uerstattelige makta som kan holde orden i en kaotisk verden.

Det er som om ingenting har skjedd siden 2003.

Forskjellen er at USA er industrielt og økonomisk mye svakere enn den gangen og USAs påståtte hovedfiender er enormt mye sterkere. USAs posisjon i Det globale sør er nesten helt ødelagt og Kina og Russland har en økonomisk og industriell styrke som de ikke hadde da. Iran er også vesentlig mye sterkere enn Irak var da.

Og likevel kjøres det full rulle for å løse disse utfordringene med krig.

The Duran: Neocons cannot be stopped, they will get war

Det er også den konklusjonen Alex Christoforou og Alesander Mercouris er kommet fram til, slik man kan se i denne samtalen:

Og det samme skriver den indiske diplomaten M. K. Bhadrakumar: En krig i Vest-Asia virker uunngåelig.

Kina har prøvd å gjøre sitt beste for å unngå en storkrig, men nå later det til at Kina nå ser situasjonen på samme måte som Russland, og for første gang sendte Kina seks krigsskip til Midtøsten for å sikre handelsveiene.

Axios skriver i en urovekkende artikkel:

Topp amerikanske tjenestemenn forteller oss at truslene om at en krig utvider seg fra Gazastripen er reelle og økende, noe som tvinger Pentagon til å sette flere amerikanske styrker i høyere beredskap for rask utplassering og forhaste ytterligere våpensystemer til regionen.

Hvorfor det er viktig: Glødende retorikk fra Israel og Iran – inkludert offentlig trussel med å utvide krigen – har amerikanske tjenestemenn på spissen. «Det er en ganske farlig situasjon,» sa en senior administrasjonstjenestemann til oss. «Det hele kan vike av skinnene veldig raskt. Hele regionen kan havne i konflikt.»

Hva vi hører: Dette er en stor grunn til at president Biden og hans krigskabinett bruker en forseggjort gulrot-og-kjepp-strategi for å bremse Israels invasjon av Gaza. Rett og slett trenger de tid til å forberede seg på en iransk eskalering andre steder, inkludert å få flere luftvernsystemer til regionen raskt, forteller kilder til Axios’ Barak Ravid.

I en illevarslende opptreden søndag på ABCs «This Week» advarte forsvarsminister Lloyd Austin om «utsiktene til en betydelig eskalering av angrep på våre tropper og vårt folk i hele regionen.»

USA tror Israel «ville kjempe i en tofrontskrig og at en slik konflikt kan trekke inn både USA og Iran, [Hizbollahs] hovedstøttespiller», melder N.Y. Times.

Skrivebordskrigerne i Washington har aldri vært i krig. Erfarne amerikanske militære er langt mindre villige til å kaste verden uten i en storkrig. Blant dem er pensjonert oberstløytnant Daniel Davis::

How the Russia-Ukraine Conflict Could Be America’s Next ‘Forever-War’

Han peker også på at USA er dårlig skodd til å føre en slik krig.

Davis konkluderer slik:

USA driver tankeløst mot å gjenta mange av de verste feilene Washington har gjort det siste halve århundret. Vi leder med våre følelser og støtter Ukraina-siden i krigen med Russland – en krig som ikke viser tegn til å ta slutt snart – men uten den nødvendige nøkterne og ærlige analysen av hva denne støtten vil koste oss, hva vår strategi bør være, eller hva oppnåelig resultat vi søker. Vi prøver bare å sende transje etter transje av støtte til Kiev uten å tenke på den kumulative effekten på landet vårt.

Er tredje verdenskrig allerede i gang?

Det sies at Ukraina skjøt 18 amerikanske ATACMS-missiler mot russiske mål. I så fall er det voldsomt. Det kan argumenteres for at ettertids (?) vil mene at vi alt har vært inne i den tredje verdenskrigen fra 2022 og at det som skjer nå er ei opptrapping mot et alvorligere og farligere nivå i denne krigen. Det er minst et trettitalls land som deltar ganske direkte i NATOs krig mot Russland i Ukraina. Blir det full krig i Midtøsten, så vil det likne enda mer på en verdenskrig.

De to foregående verdenskrigene startet også langsomt. Er det samme i ferd med å gjenta seg? Verden snubler inn i en katastrofal krig fordi våpenkartellet vil ha den og politikerne er både dumme, arrogante og trangsynte og ser seg tjent med å være med på ferden. Og folket er for hjernevasket og villedet til å mobilisere nok krefter til å hindre katastrofen?

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNaturvernforbundet: – Det blir dyrt for folk og det er sunt
Neste artikkelDet hvite hus ber om 105 milliarder dollar for å bevæpne Israel, Ukraina og Taiwan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).