Det hvite hus ber om 105 milliarder dollar for å bevæpne Israel, Ukraina og Taiwan

0
Credit: Chris Kleponis - CNP / Shutterstock

Biden-administrasjonen ga ut detaljer om sitt massive forslag om å sørge for våpen til Israel og Ukraina, samt midler til å bygge opp militære ressurser i regionen rundt Kina.

Av Kyle Anzalone

Anti-War, 20. oktober 2023.

Fredag rullet Det hvite hus ut sitt foreslåtte lovforslag på 105 milliarder dollar for å bevæpne Ukraina, Israel og Taiwan. Lovgivningen omfatter også finansiering av grensen og humanitær bistand. Amerikanske tjenestemenn sier at over 50 milliarder dollar vil gå til amerikanske våpenprodusenter.

Biden-administrasjonen foreslår en massiv hjelpepakke mens den har slitt med å få Kongressen til å bevilge mer midler til stedfortrederkrigen i Ukraina. Den største delen av pengene er for Ukraina, på 61,4 milliarder dollar. Det hvite hus vil ha nok penger til Ukraina for å finansiere Kiev frem til valget i 2024.

Den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Jake Sullivan beskrev hjelpen som kritisk for amerikansk nasjonal sikkerhet og krevde at Kongressen vedtok lovforslaget. «Denne budsjettforespørselen er avgjørende for å fremme USAs nasjonale sikkerhet og sikre sikkerheten til det amerikanske folket,» sa Sullivan. «Verden følger nøye med på hva Kongressen gjør videre.»

Israel vil motta 14,3 milliarder dollar i bistand, med 10,6 milliarder dollar til luft- og rakettforsvarsstøtte. Hjelpen vil komme i tillegg til de 3,8 milliarder dollar som Tel Aviv mottar årlig fra Washington i sikkerhetsassistanse.

Biden kunngjorde lovgivningen i en tale torsdag kveld:

«Amerikansk lederskap er det som holder verden sammen. Amerikanske allianser er det som holder oss i Amerika trygge. Amerikanske verdier er det som gjør oss til en partnernasjon du vil jobbe med.» Han fortsatte: «Å sette alt dette i fare – vi går bort fra Ukraina, vi vender ryggen til Israel – det er bare ikke verdt det. Derfor skal jeg i morgen sende en presserende budsjettforespørsel til Kongressen for å finansiere USAs nasjonale sikkerhetsbehov – behov for å støtte våre viktigste partnere, inkludert Israel og Ukraina.»

Lovforslaget inkluderer $ 7,4 milliarder for flere initiativer for å øke Washingtons militære stilling i regionen Det indiske hav-Stillehavet. Det inkluderer 2 milliarder dollar i tilskudd til utenlandske regjeringer for å kjøpe amerikanske våpen. Taiwan vil motta en del av pengene, selv om amerikanske embetsrepresentanter ikke ga en detaljert oversikt.

Direktør for Office of Management and Budget, Shalanda Young, forklarte at nesten halvparten av pengene vil gå til amerikanske våpenprodusenter. «Denne supplerende forespørselen investerer over $ 50 milliarder i den amerikanske forsvarsindustrielle basen, og sikrer at våre militære fortsetter og være den mest klare, dyktige og best utstyrte kampstyrken verden noensinne har sett,» sa hun.

Young hevdet at utgiftene ville styrke den amerikanske økonomien og skape arbeidsplasser. En studie indikerte imidlertid at militærutgifter koster flere arbeidsplasser enn det skaper.

I tillegg vil 14 milliarder dollar gå til grensesikkerhet. Det hvite hus hevdet at det var nødvendig for å «holde den sørvestlige grensen sikker og stoppe flyten av fentanyl». En del av disse midlene vil gå til å ansette tusenvis av polititjenestemenn.

Et lite antall republikanske representanter har hindret Kongressen i å vedta ekstra midler til Ukraina. Biden-administrasjonen håper å presse flere GOP-medlemmer av Kongressen til å stemme for lovforslaget ved å kombinere finansiering for Taiwan, Israel og grensen til Ukraina.


Denne artikkelen ble publisert av Anti-War:

White House Seeks $105 Billion To Arm Israel, Ukraine, and Taiwan

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Kyle Anzalone er meningsredaktør for Antiwar.com, nyhetsredaktør for Libertarian Institute og medvert for programmet Conflicts of Interest.

Forrige artikkelKrigshaukene i Washington vil ha storkrig – og hvem kan hindre dem?
Neste artikkelBlinken avviser våpenhvile i Gaza, tross massivt antall drepte barn
Kyle Anzalone
Kyle Anzalone er nyhetsredaktør for Libertarian Institute, meningsredaktør for Antiwar.com og medvert for Interessekonflikter sammen med Will Porter og Connor Freeman.