Krigsdagbok del 77 – 3. til 5. august 2023

0
Bakgrunnsbilde: Shutterstock / n_defender

Dette er 77. del av min ‘krigsdagbok’, som er basert på daglige notater om utviklingen av krigen i Ukraina etter Russlands invasjon 24. februar 2022, samt kommentarer om mediedekningen, tilbakeblikk og lignende.

Av Lars Birkelund.

3. august

Hatkriminalitet – hvem er mer skyldig i det enn mediene? Hvem er det som forteller oss hvem vi skal hate og hvem vi skal elske, om ikke mediene?

Det å reise til Krim er noe norske myndigheter har advart mot siden 2014. De vil nemlig ikke at det norske folk skal se at livet går som normalt der, eller bedre, etter gjenforeningen med Russland. Tre nordmenn er nå allikevel på Krim for å se hvordan det er der, mens Russland er i krig, og de forteller at livet der fortsetter omtrent som vanlig.

Denne sensuren, eller ‘forbudet’ mot å reise til Krim aksepterer norske journalister, bortsett fra et og annet unntak. Ikke bare det, men enkelte medier og enkelte ‘journalister’ synes å ha som livsoppgave å trakassere de som vil se Krim med egne øyne. Denne gangen er det Nettavisen ved Tormod Malvin Sæther som gjør sitt beste for å piske opp hat (hvis de tre nordmennene hadde reist til Kiev på de samme premissene hadde de blitt hyllet som helter). Den Norske Helsingforskomite, som kaller seg menneskerettighetsorganisasjon, deltar i denne kampanjen, som har pågått i flere år og gjenopptas hver gang nordmenn reiser til Krim.

Disse kommentarene under artikkelen viser at Nettavisen/Sæther har lyktes med å skape hat:

«Quisling besøkte Hitler før 9. april 1940 og dette kommer nok i samme kategorien».

«Vil anbefale at de melder seg for Wagner og (snarlig) dø for saken»

«De trenger ikke komme tilbake, men dra «hjem» til sibir».

«Ta statsborgerskapet og bli ferdig med det».

«Hadde vært kjekt om noen kunne gi de en god gammeldags oppdragelse med buksene langt nede på knærne».

«Så ikke slipp de inn i Norge igjen da !!!»

«Disse er sammen med «Pol Pot» Steigan og co. dagens versjon av NS og frontkjemperne under andre verdenskrig».

«De er landsforræddere og hadde gladlig gitt bort Norge til Putin også».

Seinere samme dag:

Klarer NATO å holde sine kleptomane fingre unna Asia? Kina advarer nå på samme måte som da Russland i 2008 satte ned foten for at Ukraina og Georgia kan bli med i NATO.

Forøvrig er nesten hele verden dritt lei av NATO-ekspansjonismen, også stadig flere i NATO-landene. Så NATO-landene isolerer seg sjøl i forsøket på å isolere Russland (og Kina).

Seinere samme dag:

Slike ‘argumenter’ kan man bli møtt med på Carl Bildts Twitter-konto (se skjermdump).

Seinere samme dag:

Hendrik Weber og Bjørn Nistad har nylig vært i krigsrammede områder av Donbass, der hvor norske medier ikke er, og rapporterer her fra en sofa på Krim, hvor norske medier heller ikke er. De kommenterer også trakasseringen som Norwegian Helsinki Committee samt Nettavisen og andre norske medier driver med.

YouTube player

4. august

Norske medier bekymrer seg for at USA kan få en kriminell (Trump) til president. Men alle USAs presidenter har vært kriminelle, krigsforbrytere. I alle fall alle etter andre verdenskrig. I den forstand er Trump mindre kriminell enn de andre. Dessuten leste jeg et sted at flertallet i USAs kongress tidligere har blitt straffet for et eller flere forhold. Så de fleste politikerne i USA er rett og slett skurker, kjøpt og betalt av våpenindustrien og andre med mye penger til bestikkelser.

Trumps største forbrytelse, sett fra norske mediers side, er at han vil ha fred i Ukraina og med Russland og at han muligens vil trekke USA ut av NATO. Trakasseringen av ham begynte flere måneder før han ble valgt i 2016, umiddelbart etter at han sa at han ønsker vennlige/normale forbindelser til Russland. Hvor oppriktig han er i dette, vet vi riktignok ikke, og det er ellers mye å kritisere Trump for. Men ikke for at han ønsker fred og vennlige/normale forbindelser til Russland. Russlands invasjon av Ukraina kunne ha vært unngått hvis han hadde blitt gjenvalgt i 2020.

Seinere samme dag:

Jeg tror flere og flere ukrainere skjønner at de har blitt lurt, av Zelensky og tidligere presidenter, som lovte fred og førte krig. De vet antagelig også at Porosjenko og Zelensky siden Russlands invasjon har innrømmet at de saboterte Minsk-avtalene, som kunne ha gitt fred i Ukraina allerede i 2015. Dessuten har både regimet og det ukrainske folket blitt lurt av USA/NATO, som har kommet med løfter de ikke klarer å oppfylle.

I tillegg til dette tror jeg flere og flere nordmenn ser at de har blitt lurt av norske mediers og politikeres propaganda om at Ukraina var et fredelig og demokratisk land da Russland invaderte i fjor, at Russlands invasjon var uprovosert og at Ukraina vinner krigen (det var grovt sett de samme mediene og politikerne som i 2011 sa at Assad ville bli styrtet i løpet av noen måneder). For Ukraina kan ikke vinne krigen med mindre NATO setter inn titusenvis/hundretusenvis av soldater, flyvåpenet mm. Og det ser det heldigvis ikke ut til at det finnes politisk vilje til, for da vil land som Kina, India, Iran, Nord-Korea komme sterkere inn på Russlands side.

Det som ser ut til å være taktikken fra USA/NATOs side er ikke å vinne krigen, men å holde den gående, i håp om å slite ut Russland (med ukrainere som kanonføde, Zelensky kan de bytte ut hvis han ikke vil krige mer, men det kan også skje et militærkupp i Ukraina, av militære som søker fred med Russland), eller at de lykkes med å gjennomføre et statskupp der.

Men er det mulig å slite ut Russland? Vel, det lyktes i Afghanistan på 80-tallet. Men da hadde ikke Russland andre land med seg. Dessuten var ikke Afghanistan på langt nær like viktig for Russland. Russerne vet at NATO/Ukraina har større mål enn å frigjøre Ukraina, nemlig å ødelegge Russland. Og kineserne vet at USA/NATO vil ødelegge Kina hvis de lykkes med å ødelegge Russland.

Seinere samme dag:

Rapport om at Russland angripes med droner fra NATO-landet Romania.

Seinere samme dag:

«RU drikker Plumbo. Angivelig for å renske opp».

Treffende kommentar på Klassekampens Facebook-side. Bakgrunnen er at Rød Ungdom i Nordland ikke vil drive valgkamp for Rødt fordi et av Rødt-medlemmene som er nominert til årets kommune og fylkestingsvalg har aksjer i steigan.no. Ja, du leste riktig: fordi han har aksjer i steigan.no.

Per-Gunnar Skotåm, som han heter, er populær, nærmest en velgermagnet, som nyter stor respekt og anerkjennelse for sine kunnskaper, retoriske evner og en sympatisk væremåte, som gir tillit. Men det spiller ingen rolle for broilerne i RU, som krever at han skal bli ekskludert før de vil bidra til valgkampen. Men det er naturligvis ‘broilerne’ som bør ekskluderes, da de ikke vil bidra til valgkampen.

Sånn går det når drittunger i alle aldre tar over politikken. For denne holdningen gjelder ikke bare de yngste i partiet, men også mange godt voksne. Ja, til og med i ledelsen synes det som om de helst vil bli kvitt Skotåm. En ledelse som aksepterer at medlemmer har aksjer i våpenindustrien, men ikke i steigan.no (det vil si Mot Dag AS).

Fanatismen eller ‘renhetsidealet’ som RU Nordland demonstrerer her kjenner jeg igjen fra 70-tallet, da AKP, Rødts forgjengere var på sitt mest autoritære og dogmatiske. Og jeg kjenner den igjen fra kristenfundamentalistiske miljøer da jeg var barn/ungdom.

5. august

De siste dagene har norske medier beskyldt Russland for å bruke sult som våpen, sjøl om det var USA og EU som begynte sanksjonsspiralen, i 2014, og akselererte den i fjor. Afrikanske ledere skjønner det som norske journalister, redaktører og politikere ikke skjønner. For nå sier de at det må åpnes for russisk korn- og gjødseleksport igjen.

«Lederne ber også FN om å iverksette tiltak for å frigjøre 200.000 tonn russisk gjødsel som blir blokkert i EUs havner, sier Vincent Magwenya, talsperson for Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa.

– Lederne ber om konkrete tiltak for å fjerne hindringer for russisk korn- og gjødseleksport, og dermed tillate gjenopptakelse av kornavtalen i Svartehavet, sier Magwenya på en pressekonferanse i Pretoria.

Russland trakk seg forrige måned fra avtalen framforhandlet av FN og Tyrkia som tillot Ukraina å eksportere korn trygt gjennom Svartehavet. Dette har ført til økte kornpriser globalt, noe som rammer fattigere land hardt.

Oppfordringen kommer fra Ramaphosa og seks andre statsoverhoder og er i tråd med noen av Russlands krav for å gå inn i kornavtalen igjen» (Nettavisen).

Seinere samme dag:

Som jeg har sagt gjentatte ganger: Hvis Vesten hadde hatt ansvarlige og seriøse ledere hadde det ikke blitt krig i Ukraina. Her en som var ansvarlig og seriøs, men som nå dessverre er død, nemlig Kåre Willoch (skjermdumpen viser side 100 av Alt med måte – politiske samtaler, der Torbjørn Røe Isaksen intervjuer Kåre Willoch.

Tidligere utgaver: @Krigsdagbok

Forrige artikkel«Klanene i Sverige kan bli systembærende»
Neste artikkelSunak: Storbritannia vil ikke sende tropper inn i Ukraina «her og nå»