Kinas yuan-revolusjon når fram til Brasil og Argentina

0

Kinas valuta blir stadig mer fremtredende i Latin-Amerika, men det er en lang vei å gå før den vil utfordre dollaren, skriver magasinet The Diplomat. Vi gjengir her et utdrag av artikkelen.

Under Xi Jinpings ledelse har Kina mer aggressivt forsøkt å etablere sin valutamakt i utlandet, og skapt økende konkurranse med amerikanske dollar. Mens analytikere hevder at yuanen neppe vil utfordre, enn si forbigå, den amerikanske dollarens rekkevidde med det første, har den vunnet noen seire på viktige slagmarker de siste månedene.

Den 30. august kunngjorde Bank of China den «første direkte investeringen i yuan i Argentina», en del av Kinas promotering av yuanen som en alternativ valuta for internasjonal handel. Yuanen har nå blitt brukt i en rekke land til investerings- og utlånsformål, i stedet for amerikanske dollar.

Imidlertid hadde Kina tidligere ikke klart å oppnå dette på det latinamerikanske subkontinentet, som i århundrer har fungert som USAs bakgård med geopolitisk innflytelse og monetær dominans. Men i april signerte Argentina en valutabytteavtale som tillater regjeringen i Buenos Aires å bruke yuanen til å finansiere ulike offentlige prosjekter, inkludert transportinfrastruktur, elektrisitet, gruvedrift og energiprosjekter.

Argentinas dollarreserver har sunket på grunn av dårlig valutastyring og overforbruk, og med den argentinske pesoens verdi i kontinuerlige svingninger, var yuanen Argentinas nye beste alternativ.

Marcos Falcone, en statsviter ved Fundación Libertad, en tenketank basert i Rosario, Argentina, sa til The Diplomat at Kinas strategi for Argentina «reflekterer et bredere mønster for å gi økonomisk hjelp til land i nød når de er uten alternativer».

Argentina er nå også i stand til å betale for utenlandsk import, inkludert fra Kina, med yuan-valuta – opp til 18 milliarder dollar i verdi de neste tre årene. Argentina betalte også sitt gjeldsavdrag i juni til Det internasjonale pengefondet i yuan. Kinesiske banker, inkludert Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), har fått lov til å operere over hele landet, med flere ICBC-filialer åpnet de siste månedene.

En potensielt større og mer vidtrekkende seier for Kina er yuanens økende rekkevidde i Argentinas nabo, Brasil. 31. august skrev Tatiana Prazeres, Brasils utenriksminister, på sin LinkedIn-konto at mens 90,5 prosent av Brasils internasjonale handel fortsetter å være i dollar, «er bruken av andre valutaer i vekst». Hun la til, «Renminbi øker mye som valuta for importen vår.»

Uttalelsen hennes gjenspeiler president Luiz Inácio Lula da Silvas forsøk på å diversifisere landets bruk av valutaer, der Kina har spilt en viktig rolle. Lula, Prazeres og andre i Brasília har tatt en rekke skritt for å øke yuanens tilstedeværelse i Brasil.

Les: China’s Yuan Revolution Reaches Brazil and Argentina

Forrige artikkelThe Westminster Declaration: «Åpen diskusjon er den sentrale bærebjelken i et fritt samfunn»
Neste artikkel«Mytteri» på gang i USAs utenriksdepartement på grunn av Israel-Palestina-politikken