«Mytteri» på gang i USAs utenriksdepartement på grunn av Israel-Palestina-politikken

0

Nettavisa Huffpost skriver:

President Joe Bidens tilnærming til den pågående volden i Israel og Palestina gir næring til økende spenninger i det amerikanske regjeringsorganet som er mest involvert i utenrikspolitikk: utenriksdepartementet.

Tjenestemenn sa til HuffPost at utenriksminister Antony Blinken og hans mest framtredende seniorrådgivere overser omfattende intern frustrasjon. Noen ansatte sa at de føler at Blinken og teamet hans er uinteressert i sine egne eksperters råd når de fokuserer på å støtte Israels ekspanderende operasjon i Gaza, der den palestinske militante gruppen Hamas er basert.

«Det er i bunn og grunn et mytteri i ferd med å bygge seg opp i State Department på alle nivåer,» sa en tjenestemann i utenriksdepartementet.

To tjenestemenn fortalte HuffPost at diplomater forbereder det som kalles en «dissent cable«, et dokument som kritiserer amerikansk politikk som går til byråets ledere gjennom en beskyttet intern kanal.

Slike dokumenter blir i utenriksdepartementet sett på som erklæringer om alvorlig uenighet i viktige historiske øyeblikk. Dissenskanalen ble etablert midt i en djup intern konflikt under Vietnamkrigen, og diplomater har siden den gang brukt den for å advare om at USA tar farlige og selvødeleggende valg i utlandet.

Dokumentet kom i kjølvannet av at Josh Paul, en erfaren tjenestemann i utenriksdepartementet, kunngjorde sin avgang onsdag. Etter mer enn et tiår med arbeid med våpenavtaler, sa han at han moralsk ikke kunne støtte USAs trekk for å støtte opp under Israels krigsinnsats.

«I løpet av de siste 24 timene har jeg fått en enorm mengde henvendelser fra kolleger… med virkelig oppmuntrende støtte og mange mennesker som sier at de føler det på samme måte og at det er veldig vanskelig for dem,» sa Paul, hvis avgang først ble rapportert av HuffPost .

Paul beskrev det som overraskende: «Min forventning var at ingen ville ønske å røre meg med en 10-fots stang… på grunn av følsomheten til alt som har med Israel å gjøre.»

«Flere tjenestemenn sa at de har hørt kolleger snakke om å slutte.»

Noen ansatte i utenriksdepartementet legger særlig skylden for den boblende misnøyen på Blinkens visestatssjef for politikk Tom Sullivan. Han er en mektig skikkelse som er broren til Bidens øverste nasjonale sikkerhetsrådgiver, Jake Sullivan.

I møter på høyt nivå, fokuserer Tom Sullivan vanligvis på å spørre hva Israel ønsker eller fremheve deres behov. Dette opprører kolleger som føler at prioriteringen bør ligge på amerikanske interesser, sa en amerikansk tjenestemann til HuffPost.

Forrige artikkelKinas yuan-revolusjon når fram til Brasil og Argentina
Neste artikkelNy studie: 50% av unge menn som fikk myokarditt etter vaksinen har permanent hjerteskade