Galopperende fattigdom i Frankrike

0
Les Restos du cœur
Daniel Ducrocq.

»Selvfølgelig kan man ikke fortelle sannheter på fjernsyn. Tenk på alle som ser på det!»

Standupkomikeren Michel Colucci, »Coluche» (1944-1986).

I dag huskes Coluche fortsatt for sine skarpe sitater, men også for å ha startet »Hjertets restauranter» (Les restos du coeur») i 1985. Hjertets restauranter er en forening som har som erklært mål «å gi frivillig hjelp til mennesker i nød, hovedsakelig gjennom utdeling av gratis måltider, og ved å bidra til deres sosiale og økonomiske integrasjon».  Til sammenlikning kjenner vi Kirkens Nødhjelp i Norge.

Hjertets restauranter startet i 1985 med 5000 frivillige som delte ut 8,5 millioner gratis måltider. I 2021 og 2022 delte 70.000 frivillige 142 millioner gratis måltider. Antall gratisdelt måltider (i millioner) for hvert år står å lese på grafikken nedenfor som en illustrasjon av den galopperende økningen av ekstrem fattigdom i Frankrike (kilde Wikipedia):

Ledelsen i Hjertets restauranter varslet nylig at fra november 2023 vil foreningen, for første gang i sin historie, være nødt til å avvise folk som trenger hjelp.

I en pressekonferanse forklarte foreningens talsmann, Jean-Yves Troy, hvorfor en slik avgjørelse måtte tas:  

»Vi er i dag underdimensjonert for å dele ut 170 millioner gratis måltider og for å hjelpe 1,3 millioner mennesker. I løpet av ett år har antall personer som har bedt oss om hjelp økt med 200 000. En så brutal og massiv økning har Hjertets restauranter aldri opplevd tidligere. Vi opplevde noe liknende i 2008 som følge av finanskrisen, men så raskt gikk det ikke denne gangen.»

Pressekonferansen finner du her.

Den voldsomme økningen av ekstremfattigdom i Frankrike er ikke et spesifikt fransk fenomen. Den rammer også mennesker i de fleste europeiske land.

Ekstremfattigdom er den synlige delen av forverringen av leveforhold som store deler av den europeiske arbeiderklassen utsettes for. 

Daniel Ducrocq

Forrige artikkelIsraels forsvarsminister: «Vi kjemper mot menneskelige dyr»
Neste artikkelEn massiv krigsforbrytelse