En massiv krigsforbrytelse

0
Israel fikk påskudd til en massiv terrorbombing av Gaza.

Folkerettseksperter og menneskerettighetsgrupper fordømmer Israels kunngjøring om en intensivering av landets langvarige blokade av Gazastripen.

Av Jake Johnson, Common Dreams, 10. oktober 2023.

Den israelske forsvarsministeren Yoav Gallant, kunngjorde en «fullstendig beleiring» av Gazastripen på mandag, og lovet å blokkere mat og drivstoff fra å komme inn i den okkuperte enklaven og kutte av territoriets elektrisitet – handlinger som folkerettseksperter og andre observatører fordømte som en klar krigsforbrytelse som vil ødelegge sivile.

«Det vil ikke være strøm, ingen mat, ikke noe drivstoff, alt er stengt,» sa Gallant.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant

Med retorikk som en kommentator kalte «åpenlyst folkemord», la Gallant til at «vi slåss mot menneskelige dyr, og vi handler deretter».

Israel har innført en land-, luft- og sjøblokade på Gazastripen i nesten to tiår, utarmet mye av den overfylte enklavens befolkning og nektet millioner tilstrekkelig tilgang til rent vann og andre nødvendigheter. Barn, som utgjør omtrent halvparten av Gazas befolkning, har blitt uforholdsmessig rammet.

En intensivering av blokaden mot Gaza – ofte beskrevet som verdens største friluftsfengsel – vil være både ulovlig og katastrofalt, advarer analytikere.

«Å sulte ut 2 millioner mennesker som ikke kan bevege seg og er under landbeleiring og sjøblokade er folkemord», skriver den pakistanske forfatteren Fatima Bhutto  sosiale medier. «Dette er en krigsforbrytelse».

Yoav Gallant, til venstre, med statsminister Benjamin Netanyahu, i midten, 13. februar 2023. (IDFs talsmannsenhet, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Tom Dannenbaum, jurist og førsteamanuensis i folkerett ved Fletcher School of Law and Diplomacy, var enig i den vurderingen og pekte på vedtekter fra Den internasjonale straffedomstolen.

«Gallant beordrer en massiv krigsforbrytelse (ICC 8(2)(b)(xxv)) og høyst sannsynlig en forbrytelse mot menneskeheten (ICC 7(1)(b), 7(2)(b) [utryddelse] / 7(1)(k) [umenneskelige handlinger]),» skrev Dannenbaum. «Tilstedeværelse av stridende i en sivilbefolkning påvirker ikke dens sivile karakter (AP I 50(3)). ICC har jurisdiksjon.»

Omar Shakir, Israel- og Palestina-direktør i Human Rights Watch, kalte Gallants kommentarer «avskyelige» og sa at «å frata befolkningen i et okkupert territorium mat og elektrisitet er kollektiv avstraffelse, som er en krigsforbrytelse, det samme er å bruke sult som et våpen i krig.»

«Den internasjonale straffedomstolen bør merke seg denne oppfordringen om å begå en krigsforbrytelse», sier Shakir.

Kunngjøringen om en total blokade av Gaza kommer mens Israel forbereder seg på en bakkeinvasjon av det palestinske territoriet og ber USA om å trappe opp militær støtte i kjølvannet av Hamas sitt dødelige angrep på lørdag, som drepte mer enn 700 mennesker.

Israel har siden lansert en bølge av luftangrep i Gaza, som drepte mer enn 500 mennesker og skadet tusenvis. Flere titalls palestinere ble mandag drept av et israelsk angrep på Gazas største flyktningleir.

«Det intense bombardementet har så langt drevet mer enn 120.000 mennesker på flukt i den beleirede palestinske enklaven, skriver Al Jazeera.

En analyse publisert tidligere i år av menneskerettighetsgruppen Euro-Med Monitor, estimerte at Israels 16-år-lange blokade «har utarmet mer enn 61% av Gazas totale befolkning» og «etterlatt nesten 53% av befolkningen stående overfor matusikkerhet».

Kart fra FNs kontor for koordinering av humanitære saker på Gaza-Israel-barrieren i 2019. (Wikimedia Commons, Public domain)

I en uttalelse på mandag, sa den israelske menneskerettighetsgruppen B’Tselem, at israelske tjenestemenn «som nå oppfordrer til å drepe, ødelegge, knuse, ødelegge og til og med sulte innbyggerne på Gazastripen» i kjølvannet av Hamas sine angrep, «glemmer at dette allerede er israelsk politikk».

«For øyeblikket angriper Israel på Gazastripen, når det er klart at nok en gang er mange av ofrene sivile – inkludert kvinner, barn og eldre,» la gruppen til. «Bevisst skade på sivile er alltid galt og forbudt. Det kan ikke rettferdiggjøre slike forbrytelser, ikke når de begås som del av en kamp for frihet og frigjøring fra undertrykkelse, og ikke når de rettferdiggjøres som en kamp mot terrorisme.»


Jake Johnson er skribent for Common Dreams.

Denne artikkelen er fra Common Dreams.

‘A Massive War Crime’

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGalopperende fattigdom i Frankrike
Neste artikkelEgypt sier Israel ignorerte advarselen om at «noe stort» var på gang
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.