Den nye norske modellen er rigget for korrupsjon

0
Therese Steen er ekspedisjonssjef ved Statsministerens kontor (SMK).

Hvor skal dette ende??

Dagens Næringsliv skriver:

Therese Steen kurset regjeringen i habilitet og aksjeregler. Samtidig investerte hun titalls millioner kroner i risikoaksjer sammen med landets råeste investorer.

Therese Steen er ekspedisjonssjef ved Statsministerens kontor (SMK). Denne jobben gjør henne til en av Norges viktigste og mektigste byråkrater. Hun er tidligere dommer i Borgarting lagmannsrett.

En del av Steens jobb er å sørge for at nye statsråder får opplæring i hvordan investeringer og aksjeposter kan gjøre at man blir inhabil som statsråd.

Steen er selv tungt inne i aksjemarkedet gjennom sitt heleide selskap Investeen AS. Det hadde samlede investeringer for 17,5 millioner kroner ved utgangen av fjoråret.

Hun har tjent seg søkkrik på statens godvilje i selskaper hun selv investerer i.

Finansavisen: Støres ekspedisjonssjef handlet aksjer for titalls millioner

Et konkret eksempel på det, er kreftforskningsselskapet Cytovation, hvor Steen investerte 2,5 millioner kroner i 2017 mens aksjene kostet 17 kroner pr. stykk. Da Statens såkornfond, Investinor og Nysnø kom inn på eiersiden i år, hadde kursen tidoblet seg.

Staten ved Næringsdepartmentet eier 100 prosent av aksjene i Investinor og i Nysnø. I sistnevnte er den tidligere værdamen i TV2, Siri Kalvig, daglig leder.

Det betyr at Steen har tjent over 20 millioner kroner på bare dette ene selskapet.

Tall fra BizWeb viser at Investeen-porteføljen har vokst seg solid i løpet av åra, fra en portefølje på 2,7 millioner kroner i 2019 til altså 17,5 millioner kroner ved utgangen av 2022.

Ifølge DN, som omtaler saken fredag, har Investeen «spekulert i høyrisikable vekstselskaper sammen med et profesjonelt investormiljø».

Kommunikasjonssjef ved SMK, Anne Kristin Hjukse, avviser at det er snakk om inhabilitet. Hjukse var også pressesjef for Erna Solberg.

Og det verste er at det kan godt være sant – slik systemet er.

For systemet er rigget for korrupsjon og kameraderi. Det er ikke unntaket, men regelen.

Kameraderi og korrupsjon ER den nye norske modellen

Dette er ikke utvekster på systemet – det er systemet

Nordmenn må slutte å tenke på Norge som et sted der det nesten ikke finnes korrupsjon. Politikerkasten og deres venner i næringslivet har skapt et system der korrupsjonen er innvevd og er identisk med systemet.

Det er det samme som skjer når Arbeiderpartiet og Høyre lager et privatisert kraftmarked og 11 direktører i bransjen så kan hente seg over 4 millioner i årslønn.

Systemet er sånn. Dette er blitt den nye norske modellen.

Systemet er skapt for å gjøre de rike rikere, og for politikerkasten og deres venner er det som å fange fisk i ei bøtte. Og i mellomtida får store deler av befolkninga det stadig vanskeligere med å få endene til å møtes.

Forrige artikkelPreben Aavitsland er en sleip faen
Neste artikkelWHO trenger ikke spissfindig jus for mer makt, Norge vil uansett dilte med