Den anglikanske kirke i det sørlige Afrika: Israel er en apartheidstat

0
Erkebiskop Thabo Makgoba i den anglikanske kirken i Sør-Afrika.

Den anglikanske erkebiskopen sier at å unnlate å anerkjenne «realitetene på bakken» som apartheid, vil føre til medvirkning til fortsatte forbrytelser mot palestinerne.

Av Middle East Eye, 5. oktober 2023.

Sørafrikanere må erkjenne at israels politikk overfor palestinerne er en kopi av apartheidtidens politikk i Sør-Afrika, eller risikere å bli medskyldig i undertrykkelsen av palestinerne, har lederen for den anglikanske kirken i det sørlige Afrika (ACSA) sagt.

I en uttalelse 29. september sa Thabo Makgoba, den anglikanske erkebiskopen av Cape Town, at kirken hadde erklært Israel som en apartheidstat.

«Som troende mennesker som er fortvilet over smerten ved okkupasjonen av Vestbredden og Gaza – og som lengter etter sikkerhet og en rettferdig fred for både Palestina og Israel – kan vi ikke lenger ignorere realitetene på bakken,» sa Makgoba.

Våre hjerter verker for våre kristne brødre og søstre i Palestina, hvis antall inkluderer anglikanere, et antall som raskt synker. Folk av alle trosretninger i Sør-Afrika har en dyp forståelse av hva det er å leve under undertrykkelse, fortsatte han, før han sammenlignet Israel med Sør-Afrika under apartheidstyret.

Når svarte sørafrikanere som har levd under apartheid besøker Israel, er parallellene til apartheid umulige å ignorere. Hvis vi står på sidelinjen og tier, vil vi være medskyldige i den fortsatte undertrykkelsen av palestinerne, sier Makgoba.

Mens South African Zionist Organisation langet ut mot resolusjonen, med sin leder som kalte resolusjonen «forferdelig» og «antisemittisk», ønsket andre sivilsamfunnsgrupper som Palestine Solidarity Committee og South African Boycott Divestment and Sanctions Coalition (BDS) beslutningen hjertelig velkommen.

Den anglikanske kirken sa at dens holdning ikke var et angrep på det jødiske folk, «men på politikken til israelernes regjeringer, som blir stadig mer ekstreme».

BDS-bevegelsen ble etablert i 2005 og forsøker å legge økonomisk press på Israel for å sette søkelys på landets brudd på palestinernes rettigheter, en taktikk den israelske regjeringen aktivt har forsøkt å diskreditere. Bevegelsen er inspirert av det internasjonale presset som ble lagt på Sør-Afrikas apartheidregime.

«Spesielt imponerende»

Sør-Afrikas BDS-koalisjon beskrev den anglikanske kirkens resolusjon som «spesielt imponerende».

«Vi hyller den anglikanske kirken for ikke bare å peke på israelsk apartheid, men også for å handle. Kirken vil slutte seg til millioner av mennesker rundt om i verden i en global anti-apartheidbevegelse og delta i den internasjonale anti-apartheidkonferansen for Palestina som skal holdes i Sør-Afrika, nå planlagt til mai 2024,» sier koalisjonen i en uttalelse.

Kristne blir angrepet når Israels ytre høyre blir mer skamløse

«Den anglikanske kirken i det sørlige Afrika står på riktig side av historien, og støtter fullt ut den palestinske kampen for likestilling, menneskerettigheter og rettferdighet,» la koalisjonen til.

Kirkens standpunkt kommer et drøyt år etter at Sør-Afrikas utenriksminister, Naledi Pandor, beskrev Israel som en apartheidstat, og påberopte paralleller til erfaringene til svarte sørafrikanere før demokratiet i 1994.

FNs spesialrapportører og flere menneskerettighetsorganisasjoner, som Amnesty International, har konkludert med at Israel praktiserer apartheid.

Mens Israel glir lenger til høyre og bosetternes angrep på palestinsk liv og land begynner å eskalere, er aktivister bekymret for at det ikke blir gjort nok av sivilsamfunnet for å løse den institusjonelle rasismen som Israel praktiserer.

I slutten av september oppfordret Jeff Wright, en ordinert prest i den USA-baserte kristne kirken (Kristi disipler), amerikanske kirker til å ta stilling til Israels apartheidpolitikk. Wright bemerket at i 1979 dannet flere ledere av amerikanske kirker, Kirkenes krisekomité for Sør-Afrika «for å presse på for omfattende statlige økonomiske sanksjoner og boikott og de-investering i amerikanske selskaper som nektet å avslutte sitt arbeid i Sør-Afrika».

«Nå er det på tide for ledere av amerikanske kirkesamfunn til å gå sammen – som de gjorde under bevegelsen for borgerrettigheter på 1960-tallet, Vietnamkrigen tidlig på 1970-tallet og deretter igjen på 1980-tallet – for å heve sin kollektive moralske stemme og sette i gang en kampanje for å gå imot Israels koloniale bosetter-apartheid,» la Wright til.


Middle East Eye leverer uavhengig og uovertruffen dekning og analyse av Midtøsten, Nord-Afrika og utover. Mer om MEE finner du her.

Anglican Church of Southern Africa declares Israel an apartheid state

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad

Forrige artikkelMønsterplanens barn
Neste artikkelNoen er mette av krig, mens andre er sultne uten å erkjenne det overfor seg selv
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.