AP sletter israelsk løfte om å angripe Gaza som «aksemakt»

0
Dresden / Gaza

… mens tjenestemenn truer palestinerne med «Dresden»-doktrine.

Av Wyatt Reed.

The Grayzone, 21. oktober 2023.

Mens israelske embetsrepresentanter stolt sammenligner sitt bombardement av Gazastripa med den allierte brannbombingen av Dresden, har Associated Press i det stille fjernet et stykke som bemerker amerikansk alarm over den historiske sammenligningen.

Associated Press har i det stille slettet en referanse til offisielle israelske trusler om å utsette Gazastripen for en Dresden-lignende kampanje for brannbombing – det siste trekket i tradisjonelle mediers pågående press for å bagatellisere virkningene av Tel Avivs beleiring av over to millioner palestinere.

«Fire amerikanske tjenestemenn som er kjent med diskusjonene, sa at amerikanske diplomater ble stadig mer skremt av kommentarer fra sine israelske kolleger om deres intensjon om å nekte vann, mat, medisiner, elektrisitet og drivstoff inn i Gaza, samt uunngåeligheten av sivile tap,» sa AP-artikkelen tidligere.

«Medlemmer av det israelske sikkerhets- og politiske etablissementet, fortalte de amerikanske diplomatene at utryddelsen av Hamas ville kreve metoder som ble brukt i aksemaktenes nederlag i andre verdenskrig,» skrev AP opprinnelig, og la til at «israelske tjenestemenn har offentlig gjort lignende sammenligninger.»

De krenkende passasjene har siden blitt slettet uten forklaring – et brudd på journalistisk etikk, helt etter læreboka. Beslutningen er enda mer forvirrende gitt at israelske tjenestemenn ikke har gjort noen hemmelighet av deres ønske om å behandle palestinske sivile på samme måte som vestlige allierte behandlet tyskerne på slutten av andre verdenskrig.

I et intervju den 16. oktober trakk den israelske ambassadøren til Storbritannia, Tzipi Hotovely, på skuldrene av bekymringer om de tusenvis av uskyldige drepte i IDF-angrep på Gaza, og antydet at fordi allierte makter drepte titusenvis av tyske sivile med uopphørlige luftangrep på 1940-tallet, har Israel rett til å gjøre det samme.

«Det var mange, mange sivile [som] ble angrepet i angrepene deres på tyske byer,» sa hun til et Sky News-anker. «Dresden var et symbol, men dere angrep Hamburg, dere angrep andre byer, og til sammen var det over 600.000 sivile tyskere som ble drept.»

Hotovley sammenlignet den militært okkuperte palestinske befolkningen med nazister, og fortsatte: «Var det verdt det for å beseire Nazi-Tyskland? Og svaret var ja.»

Mediedekningen av denne utvekslingen var imidlertid i stor grad sentrert rundt den israelske ambassadørens gjentatte insistering på at «det ikke er noen humanitær krise i Gaza». Etter å ha adressert oppstyret i et innslag med Piers Morgan samme kveld, returnerte Hotovley igjen til Dresden-sammenligningen.

«600.000 tyskere ble drept i deres angrep på Hamburg og Dresden,» erklærte hun til Talk TV-verten. «Hvorfor? Fordi dere visste at dette var den eneste måten dere kunne beseire nazistene på,» insisterte ambassadøren.

«Vi gir folket i Gaza muligheten» til å flykte, som israelerne «aldri ble gitt … De ble slaktet i sengene sine,» avsluttet hun.

Men hun var ikke den eneste israelske embetsrepresentanten som åpent påkalte de alliertes angrep på tyske sivile for å rettferdiggjøre Israels angrep på Gaza. I en opphetet utveksling med en annen Sky News-vert, erklærte den tidligere israelske statsministeren Naftali Bennett at «da Storbritannia kjempet mot nazistene under andre verdenskrig, spurte ingen, hva er det som skjer i Dresden.»

Utformet for å bryte viljen til den tyske befolkningen da militæret kollapset på slagmarken, etterlot den britisk-ledede kampanjen med brannbombingen av Dresden, minst 30 000 sivile døde og en hel by i ruiner, i februar 1945.

Historikeren Donald Miller skrev om marerittet som ble utløst av det allierte luftangrepet: «Folks sko smeltet inn i den varme asfalten i gatene, og ilden beveget seg så raskt at mange ble redusert til atomer før de fikk tid til å ta av seg skoene. Brannen smeltet jern og stål, gjorde stein til pulver og fikk trær til å eksplodere fra varmen av sin egen harpiks. Folk som løp fra brannen, kunne føle varmen gjennom ryggen og brant lungene sine.»

Palestinere i Gaza har fortalt om en lignende opplevelse av helvete, da de sivile dødstallene på mindre enn to uker med bombardement topper 4000. «Bombardementet i Gaza i kveld er det mest intense noensinne,» skrev Ahmed Nehad, bosatt i Gaza. «Omfanget av angrepene er vanvittig, på et nivå uten sidestykke, selv for innbyggerne i Gaza. Likevel er Gaza uten internett. Folk kan ikke engang kikke ut av vinduene sine for å se. Dermed blir det ingen mediedekning.»


Denne artikkelen ble først publisert av The Grayzone:

AP erases Israeli pledge to attack Gaza like ‘Axis Power’ as officials threaten Palestinians with ‘Dresden’ doctrine

Oversatt for steigan.no av Espen B. Øyulvstad


Wyatt Reed.

Wyatt Reed er korrespondent og administrerende redaktør for The Grayzone. Følg ham på Twitter på @wyattreed13.

Forrige artikkelIsraels invasjon av Libanon i 1982
Neste artikkelHvordan står det til med våre velferdstjenester?
skribent
Skribent er en betegnelse vi bruker i databasen på alle som ikke er registrert der som forfattere. I de aller fleste tilfelle vil du finne forfatterens navn i artikkelen.