Zelenskyjs kone usikker på om han vil søke gjenvalg

0
Illustrasjon: Terje Sørensen

Intimt ekteskapsprat eller reelt faktum fra særs nær kilde?

Av Terje Sørensen, pensjonert advokat.

Den ukrainske presidenten kan ikke stille til gjenvalg neste år, sa hans kone, førstedame Elena Zelenskaya, til CBS’ «Face the Nation» på søndag, selv om utfallet av ethvert valg nesten helt sikkert er gitt uten noen opposisjon.

Zelenskyj forbød alle politiske opposisjonspartier mindre enn en måned inn i Russlands militæroperasjon og konsoliderte alle potensielt fiendtlige medier til én statsstøttet plattform. Ingen potensielle presidentutfordrere har stått frem heller.

Zelenskaya sa imidlertid at ektemannens beslutning om å stille igjen kan bli påvirket av vanskelighetene med å organisere valg midt i en militær konflikt med millioner av kvalifiserte velgere spredt over de omkringliggende kontinentene. Hun la til at hun likevel ville støtte ham uansett hvilken beslutning han tar.

– Det vil også avhenge av om samfunnet vårt vil trenge ham som president, hvis han vil føle at det ukrainske samfunnet ikke lenger vil ønske at han skal være president, ville han sannsynligvis ikke stille, la hun til og innrømmet at hun var usikker på ektemannens hensikt.

Mens Zelenskaya hevdet at hun «ikke fullt ut godkjente» hans første forsøk på presidentskapet, erkjente hun at et nytt forsøk ville være «ikke så skummelt» på grunn av parets erfaring. Hun kalte moderatorens spørsmål – om hvordan hun ville føle seg hvis Zelenskyj lanserte et forsøk på gjenvalg – «vanskelig».

Det ukrainske statsoverhodet besøkte USA i forrige uke for å møte president Joe Biden og andre ledere, og kom tilbake med et løfte om «opptil USD 325 millioner» for «kritiske sikkerhets- og forsvarsbehov» fra Det hvite hus, etter angivelig å ha advart amerikanske lovgivere om at Kiev ellers kan tape for Russland. Washington har angivelig overlevert USD 75 milliarder til Kiev de siste to årene, der det meste av det – USD 46,6 milliarder – er militærhjelp.

En undersøkelse publisert tidligere denne måneden viste at nesten åtte av 10 ukrainere klandrer Zelenskyj for den voldsomme korrupsjonen som plager landet deres – en annen grunn til at presidenten kan være bekymret for å stille til gjenvalg. Han har også klaget over svekket vestlig støtte og har brukt et intervju med Economist til å fordømme sine utro, tidligere velgjørere som Russland-tilhengere og true dem med tap i sine egne valg hvis Kiev bukker under militært og sosiale problemer dersom de millioner av ukrainske flyktninger spredt over hele Europa skulle bli uregjerlige.

Ukrainsk unntakstilstand forbyr valg, og ukrainske sikkerhetstjenestemenn erkjente nylig overfor Washington Post at en avstemning i hovedsak ville være umulig med det meste av befolkningen utplassert på frontlinjene, eller som bor utenfor landet. Kiev står imidlertid overfor økende press fra Vesten for i det minste å opprettholde utseendet til et fungerende demokrati, et krav regjeringen ikke har råd til å avvise direkte, gitt i hvilken grad den er økonomisk avhengig av amerikansk og europeisk storhet.

I juni hevdet Zelenskyj at en avstemning først kunne finne sted etter at konflikten var avgjort, bare for å snu kursen i august og si at det var mulig – så lenge han fikk et tillegg på USD 135 millioner.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelObskur britisk NGO forsøker å påvirke valget i Slovakia
Neste artikkelHundretusener av nordmenn er allerede i djup økonomisk krise